(765) Bezinková šťáva

a je tím míněna opravdu šťáva – do vody, do čaje, místo cukru…

převařená voda
bezinkové květy
kyselina citronová
citrony + limetky
cukr

Základ je převařit dost vody (kamarádka dělá z deseti litrů) a nechat vystydnout. Pak do toho naložit bezinky co se vejde, přídat kyselinu citronovou v množství 15-20 g na litr vody, vyždímat šťávu ze tří citronů, další 3  nakrájet  na plátky + limetky to samé a nechat v chladnu a temnu (ve sklepě) odpočívat klidně i 3 dny. Pak přes plátýnko procedit a na mírném plameni v tom rozpustit cukr – 1/2 kila cukru na litr šťávy. Zdá se to moc, ale opravdu vyrábíme šťávu do vody, když dáte míň, bude to málo sladké a rychleji se spotřebuje 🙂

Recept pro vás vyžebrala: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (765) Bezinková šťáva

  1. lakysa22 napsal:

    Ách jo, kde jsou ty časy, kdy jsme měli keř na zahradě! Teď je kolem nás toho sice plno, ale taky plno aut…pošlu znàmým, co mají to štěstí a přístup k čistému, a snad na oplátku pošlou sklenku. Ale nejde jen o šťávu, i o ten pocit, že jsme si to vyrobili sami..

  2. blahovka.h napsal:

    Není chybka v kyselině citronové? Mám podobný recept, ale jsou tam gramy.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    EDIT: Opravuju gramáž kyseliny citronové, kamarádka se tímto omlouvá 🙂

  4. Ivana P. napsal:

    Mám chuť se chlubit, ale vím,že samochvala smrdí 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..