20 dkg strouhaného sýra (doporučená je Gran Moravia)
20 dkg hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
4 lžíce mléka
16 dkg másla
Smícháme a necháme aspoň půl hodiny odstát (lepší přes noc), vyválíme na tenko, vykrájíme tyčinky, potřeme žloutkem, můžeme posypat kmínem, sezamem nebo co má kdo rád. Upečeme do růžova.
Recept poslala: Nella
Nevím, jestli bych ten sýr nesnědla dřív, než z něj něco vytvořím – zkusit bych to mohla. Dělala jsem tyčinky podle Úsměfky, podle Haderach, a vždycky bylo pochváleno.
Haderach, dej sem ty svoje tyčinky, ať si pochutnají i ostatní, prosím!?
Ono je to spíš myšleno na takové slavnostnější příležitosti a jsou opravdu moc dobré. Já tento sýr kupuji často, mám doma pořád klínek v zásobě. Buď ho používám samostatně, nebo smíchám s jiným sýrem, například na zapékání. Ony sýry jsou vůbec moje slabost, však jsem i k narozeninám dostala dort ozdobený marcipánovou myškou, která držela v tlapkách kus sýra 🙂
Sýrové tyčky jsou skvělé a hlavně když jsou domácí
Dám 🙂
Brouku, jsi zlatá, ale já už vůbec netuším, jaké sýrové tyčinky jsem tu dávala …… mám asi 3 recepty.
Tak doufám, že je dá Hderach, její jsem též vyzkoušela a byly vážně výborné.
HADERACH, mělo být …… se omlovám, že jsem Tě přejmenovala, jsem nějaká roztržitá. Kecám, jsem stará a blbá, vážně ☺
Výborně, mělo být OMLOUVÁM …. se jdu oběsit do rybníka
Málem bych zapomněla! Vcera večer jsem už nechtěla psát, ale dnes určitě někdo nakoukne : všechny nás pozdravuje BOYE, ??? a těší se, až zprovozní počítač, aby mohla s námi kominikovat.
Tak aby to bylo co nejdřív!
To je dobře, už nám tu chybí!
Já nechci být otravná s těma houbama zase,ale před chvilkou jsem potkala kamarádký 80ti létou babičku jak si to štráduje z lesa s taškou plnou hříbků.Celá šťastná a to musela na běhat přinejmenim 3-4 km.smekám.
Hmm přeji babičce to štěstí. Já bych si hříbeček taky dala. Zkusím vycvičit nějakou svojí mlsnou kočku, naučit na kšírky a hurá do lesa na hříbečky. Taková sněhobílá obrovská Lady by tam udělala parádu a ještě by z toho byl užitek. Promiň Lady – pěkně mě sjela znechuceným pohledem, jako kdyby uměla číst!
Sýry všeobecně mám moc ráda. Tučnější tvrdé, miluju plísňové a zrající. A gazdovskou parenicu ať klasickou nebo uzenou si jen tak pro chuť odmotávám a cpu se s ní jak nezavřená. 1 na večer sotva stačí. Sýrové tyčinky jsem kdysi pekla a mám někde i hodně receptů. Jak z taveného sýra, tak strouhaného. Jen jsou kdesi v sešitu receptů a ten v tom množství stále nezařazených knih zatím nemůžu najít. Stejně by mi byl nanic. Nejdřív to tu musím dodělat. Pak se budou řešit příjemnější věci, jako je pečení mlsot.
Joo, houby, taky bych si dala říct. Zatím jsem koupila trs hlívy a přemýšlím, co jiného než „dršťkovku“ z ní vytvořit.
Bramborový gulášek je z ní výborný.
I „svíčková“ je z hlívy delikatesa. (Tedy aspon pro mne.)
Zatím se mi nejvíce zamlouvala hlíva pečená s kaší (apetitonline) nebo karbanátky (Pohlreich). A ta svíčková to nakonec asi vyhraje. Bramborový guláš je sice prima, ale asi se od „dršťkovky“ liší jen brambory a já bych ráda něco dost jiného.
Jo, to chápu. Já jsem jí jednou jedla na smetaně. Něco jako hovězí na smetaně, tak byla ta hlíva místo masa. Taky výborné. Pečená s kaší bude taky dobrá, karboše – no, nevím, ona je taková „bezchuťová“ a svíčkovou si dost dobře neumím představit, ale na smetaně nebo svíčková? To už vyjde asi nastejno.
Hergot dámy,vy mi děláte chutě. Ta hlíva na smetaně místo masa bude moc dobrá,akorát co
k tomu za přílohu?Knedlík ale ne.Co myslíte?
Tyhle tyčky budou určitě skvělé, sýra stejně jako mouky, myslím, že dobrý poměr.