1 květák (asi 3/4 kg)
200 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového květu
150 g sýra (ideálně čedar)
slanina nebo sušená šunky (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvé bylinky dle chuti, dobře se hodí petrželka
(brambory)
Květák rozebereme na malé růžičky. (Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, v míse promícháme s květákem.) Vložíme do zapékací nádoby, mírně vymazané máslem a zalijeme smetanou rozmíchanou se solí, pepřem, muškátovým květem a polovinou nastrouhaného sýra. Zakryjeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °.
Po 45 minutách nádobu odkryjeme, slijeme nevsáknutou smetanu a tu rozmixujeme s pár upečenými růžičkami květáku do husté hladké omáčky. Omáčku nalijeme zpátky na květák, navrch nasypeme zbytek nastrouhaného sýra a můžeme přidat na malé kostičky nakrájenou slaninu/šunku. Vrátíme do trouby a pečeme již odkryté dalších 15 minut. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami (já je tam nasypala až po focení 🙂 ).
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Nemusí být pořád jen v trojobalu, ale na rozdíl od autorky si tam dám petrtelku – a muškátového květu fakt jen špetku, abych nelítala na koštěti i v poledne?.
Květák mám ráda – v polévce, ve směsi na pečení, i jen tak uvařený a politý trochu másla.
Květák byl jak kolo u vozu – další kus šel včera do karbanátků a ještě mám na poblifku.
To vypadá dost dobře a určitě to bude skvělé. Já dělám nákyp tak, že dám vrstvu na plátky nakrájených vařených brambor, druhá vrstva je květákový mozeček, může se do něj přidat nasekaná petrželka a okořenit jak kdo má rád, nahoru opět plátky vařených brambor a zasypat nastrouhaným sýrem. Je to jednoduché, dobré a krom toho sýru i celkem dietní, ale i sýr se dá zvolit míň tučný, nebo ho nedat velké množství. Ale já se přiznám, že sýrem nešetřím:-)
Skvělý letní oběd a já květák můžu kdykoliv a jakkoliv upravený.
Dobrá inspirace, já ale dostala nezřízenou chuť na hráškovou polévku, smetanovou, s krutonky a opečenou slaninkou. Tak jsem nebyla líná si pro ten zmrazený hrášek dojet.
Květák – dobrá volba. Já bych to asi pekla bez brambor a kratší dobu než hodinu.
Po hodině nebyl květák nijak rozměklej. A ty brambory samozřejmě v původním receptu nejsou – ty jsem tam dala z lenosti, abych je nemusela vařit zvlášť 🙂 🙂 🙂
Myslím, že ty brambory tam nejsou špatně, určitě je to s nimi skvělé. Já bych je vynechala pouze proto abych to mohla péct co nejkratší dobu. To už je u mě asi úchylka – zelenina a ovoce v co nejkratší době (ani o vteřinu déle 🙂 )
Nebo bych je tam dala mírně předvařené.
Nebo žádné! Květák mi chutná tak, jak je a ani ty brambory k němu nemusím. Ale k jídlu, které plánuji na víkend budou tzatziky. Už se na ně těším. Potřebné nakoupeno.
Jestli jsem to pochopila.tak květák byl syrový a když nemá tolik tekutiny,tak se prostě nepřevaří.A brambory bych si tam dala taky.Je to pak všechno méně
pracné a opečené brambory jsou taky mňam.
Jisteze syrovy 🙂
Zrovna dneska jsem přemýšlela nad koupeným květákem, co c ním, když jsme ho měli minulý týden smažený. Ale nechat jsem ho tam nedokázala, v sobotu bude gratinovaný.
Květák je pro mne /jakkoliv upravený/ vždy výborné jídlo. Nejraději máme ale smažený. Když ho kupuji, tak vždy jeden navíc – syrový pro mne. Na neděli mám koupenou krkovici na řízky, ale zítra vezmu ještě květák. Jesli mám na výběr, tak raději sáhnu po květáku. 🙂
Na květák se tresu ?
Vzhledem k romu, že jsme byli pro poslední náklad sena, tak byla večeře hodně rychlá – pro každého porce lososa, táta chtěl na grilu, já měla s bylinkovým máslem. A stačila nám k tomu veka. Zítra vůbec nevím, co si kluci uvaří, v sobotu bude vagón jahodových knedlíků (přijedou sarančata) a v nedšli asi kuřízek.
Éra květáku začíná a já děkuji za další inspiraci. Dnes jsem na farmářských trhách koupila droboučké nové brambůrky, kus květáku čeká v lednici a oběd stylem – strčit do do trouby, utéct a vrátit se k hotovému obědu mi velmi vyhovuje. V těch vedrech stát u sporáku mne zmáhá. Čili včerejší i dnešní recept pro mne jako na objednávku 😎
no já ujíždím na nakládaném květáku :o)
Receptík by nebyl?
Opět díky za recepísek, já zrovna v týdnu dělala tu Tvojí „pečenou“ květákovou poblivku a stále obrovský úspěch. Tomu mojemu ani nevadí, že tam chybí kus masa.
Toto vypadá výborně, určo zkusím.