(779) Gratinovaný květák (s brambory)

1  květák (asi 3/4 kg)
200 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového květu
150 g sýra (ideálně čedar)
slanina nebo sušená šunky (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvé bylinky dle chuti, dobře se hodí petrželka
(brambory)

Květák rozebereme na malé růžičky. (Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, v míse promícháme s květákem.) Vložíme do zapékací nádoby, mírně vymazané máslem a zalijeme smetanou rozmíchanou se solí, pepřem, muškátovým květem a polovinou nastrouhaného sýra. Zakryjeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °.

Po 45 minutách nádobu odkryjeme, slijeme nevsáknutou smetanu a tu rozmixujeme s pár upečenými růžičkami květáku do husté hladké omáčky. Omáčku nalijeme zpátky na květák, navrch nasypeme zbytek nastrouhaného sýra a můžeme přidat  na malé kostičky nakrájenou slaninu/šunku. Vrátíme do trouby a pečeme již odkryté dalších 15 minut. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami (já je tam nasypala až po focení 🙂 ).

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (779) Gratinovaný květák (s brambory)

  1. lakysa22 napsal:

    Nemusí být pořád jen v trojobalu, ale na rozdíl od autorky si tam dám petrtelku – a muškátového květu fakt jen špetku, abych nelítala na koštěti i v poledne?.
    Květák mám ráda – v polévce, ve směsi na pečení, i jen tak uvařený a politý trochu másla.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Květák byl jak kolo u vozu – další kus šel včera do karbanátků a ještě mám na poblifku.

      • Nella napsal:

        To vypadá dost dobře a určitě to bude skvělé. Já dělám nákyp tak, že dám vrstvu na plátky nakrájených vařených brambor, druhá vrstva je květákový mozeček, může se do něj přidat nasekaná petrželka a okořenit jak kdo má rád, nahoru opět plátky vařených brambor a zasypat nastrouhaným sýrem. Je to jednoduché, dobré a krom toho sýru i celkem dietní, ale i sýr se dá zvolit míň tučný, nebo ho nedat velké množství. Ale já se přiznám, že sýrem nešetřím:-)

  2. Katyp50 napsal:

    Skvělý letní oběd a já květák můžu kdykoliv a jakkoliv upravený.
    Dobrá inspirace, já ale dostala nezřízenou chuť na hráškovou polévku, smetanovou, s krutonky a opečenou slaninkou. Tak jsem nebyla líná si pro ten zmrazený hrášek dojet.

  3. Mira napsal:

    Květák – dobrá volba. Já bych to asi pekla bez brambor a kratší dobu než hodinu.

  4. 60anda napsal:

    Zrovna dneska jsem přemýšlela nad koupeným květákem, co c ním, když jsme ho měli minulý týden smažený. Ale nechat jsem ho tam nedokázala, v sobotu bude gratinovaný.

  5. Jiřina napsal:

    Květák je pro mne /jakkoliv upravený/ vždy výborné jídlo. Nejraději máme ale smažený. Když ho kupuji, tak vždy jeden navíc – syrový pro mne. Na neděli mám koupenou krkovici na řízky, ale zítra vezmu ještě květák. Jesli mám na výběr, tak raději sáhnu po květáku. 🙂

  6. Jana Macůrková napsal:

    Vzhledem k romu, že jsme byli pro poslední náklad sena, tak byla večeře hodně rychlá – pro každého porce lososa, táta chtěl na grilu, já měla s bylinkovým máslem. A stačila nám k tomu veka. Zítra vůbec nevím, co si kluci uvaří, v sobotu bude vagón jahodových knedlíků (přijedou sarančata) a v nedšli asi kuřízek.

  7. kvetula.v napsal:

    Éra květáku začíná a já děkuji za další inspiraci. Dnes jsem na farmářských trhách koupila droboučké nové brambůrky, kus květáku čeká v lednici a oběd stylem – strčit do do trouby, utéct a vrátit se k hotovému obědu mi velmi vyhovuje. V těch vedrech stát u sporáku mne zmáhá. Čili včerejší i dnešní recept pro mne jako na objednávku 😎

  8. Ivana P. napsal:

    no já ujíždím na nakládaném květáku :o)

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Opět díky za recepísek, já zrovna v týdnu dělala tu Tvojí „pečenou“ květákovou poblivku a stále obrovský úspěch. Tomu mojemu ani nevadí, že tam chybí kus masa.
    Toto vypadá výborně, určo zkusím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..