kuře cca 1,5 kg
sůl
Kuře neumývejte, jen ho osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran i zevnitř ho silně osolte, dejte na talíř, nepřikrývejte a nechte přes noc odležet v lednici. Pokud spěcháte, stačí kuře nasolit tak hodinu dvě před pečením a nechat stát na lince. Troubu předehřejte na 230 °C a nechte tam rozehřát i nádobu, ve které se bude kuře péct – přiměřeně velkou, pokud je okolo kuřete moc volného prostoru, bude se vypečený tuk více připalovat (jako mně).
Připravené kuře pořádně osušte ze všech stran papírovou utěrkou a svažte ho provázkem, abyste bylo pěkně kulaťoučké. Dejte do předehřáté nádoby a pečte 45 minut. Po 45 minutách kuře zkontrolujte podle barvy šťávy, která z něj bude vytékat po napíchnutí do stehna. Pokud je šťáva červená nebo růžová, kuře ještě není hotové – musí být čirá.
Upečené kuře dejte stranou a nechte 10-15 minut odpočívat. Přípečky na dně seškrábejte, přidejte do šťávy trochu vody a chvilku povařte na sporáku. Potom sceďte přes sítko.
Kuře upekla HaderachKwisatz
Pečené kuře jím docela často. Jen někdy, když je méně času, tak ho peču už na čtvrtky :o)
Kuře je klasika,která nezklame……..
a nejlepší je to ohlodávání kostí :o)
Kdysi jsme nosili tzv KPZ – Krabička poslední záchrany. Teď je u nás KPZ – Kuře, poslední záchrana. Ano, i u nás bude v neděli kuře, sice rozporcované a kvůli dětem bez kostí, ale bude. Prostě KPZ.
Zmizel mi komentář. Tak znovu.
Zasmála jsem se při přečtení „1-2 hodinky před pečením necháme stát na kuchyňské lince“. Hmmmm, tak už vidím výsledek: 6 totálně přežraných koček, kosti a zbytky z kuřete všude, hlavně pod postelí, nábytkem a v nedostupných rozích. Nene, tudy cesta nevede.
Krom toho – kuřecí nevyhledávám. Já tohle rychlené a prášky vyhnané maso nemusím. Ale když se vyskytne kuřátko, které někde pobíhalo u sousedů po dvorku, tak jedině pečené vcelku a bez nějakého hodně aromatického koření, prostě jen tak pečené křehké masíčko.
no spíš recept neobsahuje položku bezpečnostní opatření např. strčte kuře pod hrnec a zatižte nejmíň 50kg. Nebo – vyčleňte člena rodiny, který bude udržovat oční kontakt s kuřetem a případně domluvte střídání :o)
U mě kuře a kuřecí maso hodně často.Snadné rychlé chutné na mnoho způsobů.
Kuřecí křídla naložená na pár hodin do slané vody pak osušená a grilovaná jsou skvělá.Ano v jednoduchosti je síla!
Já do slaného roztoku (1 litr vody+3 g soli) přes noc
nakládám všechna masa k pečení. Druhý den jen osuším, dosolím a okořením. Maso je šťavnaté a křehké.
Ježíš, třicet gramů soli!!
Furt lepší než 30 deka 🙂
Dala bych sem rozesmátý smajlík, ale nevím jak ….. tak jen hahaha ….. se mi to zdálo nějak málo
🙂
Nechci do tohoto dokonalého receptu Kecat , ale já stehna nebo spaliky soupnu do remosky na 70 minut a výsledek je famózní , pripalenin njet , kurcicka vytvořena
Já bych pečené, grilované i jinak upravené kuře mohla jíst každý druhý den. Ale jen já, můj muž ho zase nemusí, raději má vepřové /hovězí mu prý leze do zubů i když je měkoučké třeba v polévce/. Mám raději kupované kuře. Jednou jsem dostala kuře od někoho ze dvora, prý bude výborné. Cítila jsem z něho takový zvláštní pach, to kupované kuře nemá. Nemohla jsem ho jíst. Podotýkám nebylo zkažené, ani nesmrdělo, jen takový zvláštní čuch, tak už jen kupované.
Jinak kuřátko vypadá nádherně, jak tam pěkně „bucá“, dala bych si hned.
To kuře mělo proto ten zvláštní čuch, protože bylo zřejmě čerstvě zabité. Ta kupovaná , ať už zachlazená nebo mražená , jej nemají protože už stačila „odvětrat“.
Díky, je to možné, ale zatím jsem neměla možnost si to ověřit.
Haderach, díky za recept, v neděli vyzkouším ☺
Já si přivezla od maminy cca 5 kg sesbíraných jahod, tak jde část do mrazáku, část na jahodové nanuky pro prcka, část jsem nechala a rozmrcasila s trochou cukru a smetany, nechala vychladit a teď se tady s tím cpeme …… jako na noc výborná dietka. ☺
A také jsem si přivezla spoustu šnitlíku …. ten jsem nastříhala nůžkama (výborná rada, díky Haderach), nacpala do pytlíků z Ikey, dala do mrazáku a předpokládám, že si to děti odtahají do Práglu.
Všem přeji krásný a pohodový víkend, jedu hlídat, tak tu nebudu. Pa
Strihani mame od Johanky1924 🙂
A ty jahody ti zavidim 🙂
Já dneska přivezla 15 kg ze Starého Kolína, a teď jsem skončila. Ale musím přiznat, že moje jahody ze zahrádky, byť je tu sucho jak na Sázavě, pardon na Sahaře, jsou voňavější.
Já koupila na zkoušku 4 kg jahod, ? jsou pevné, hezky červené, ale máš pravdu…domácí jsou jiná liga. Něco jsem snědla, a ze zbytku bude džem,? nebo jam, jestě jsem se nerozhodla…???
U nás zase většina jahod končí v jámě (lvové) – čili v bezedných útrobách syna a vnoučat.
Já dostala kyblík jahod a košík trešní a většinou to lifruju do mrazáku. Jahodová dřeň a očištěné jahody v celku a třešně taktéž.Mám slíbený libeček tak koupím nový česnek a budu vyrábět pesto.už se těším na tu vůni.
No a ráno vstávat za kuropěni a jedem na ryby.Po rozedněni je u vody nádherně.?