květák
Na nálev:
1,25 l vody
0,5 l octa
30 dkg cukru
5 dkg soli
5 hřebíčků
1 kávová lžička hořčičného semínka
5 bobkových listů
1 polévková lžíce nového koření
1 polévková lžíce celého pepře
Nálev vaříme 10 minut a necháme vychladnout.
Syrový květák rozebereme na růžičky, nacpeme do sklenic (napěchujeme, protože se trochu scvrkne), zalijeme studeným nálevem a sterilizujeme 25 min při 100 st.
Recept poslala Peříčko a přidává poznámky:
Zalévala jsem i vlažným nálevem a nic se nestalo :o)
Některý květák po sterilizaci zrůžoví – nic se neděje.
Takhle upravený květák jedí i lidi, kteří ho normálně nejedí (mám to ověřeno z více zdrojů). Dá se jíst vlastně u všech jídel, kde se jedí kyselé okurky, nebo jen tak zobat.
Že květák po sterilaci zrůžoví, to jsem věděla, ale já dala květák do mrazáku (koupila jsem ho s tím, že ho usmažím, ale nebyl zájem) a on mi zezelenal.
Nevíte někdo proč? Já se s tím nikdy nesetkala.
Tys ho tam dala rovnou? Syrovej? Ono je lepší ho předtím tak 3 minuty blanšírovat s pár kapkami octa.
Já nikdy neměla potřebu ho mrazit. Ale tentokrát se povaloval na kamnech nějak dlouho a nikdo se neměl k tomu, ho zpracovat, tak jsem se sebrala a šup s níém do mrazáku. Za dva dny jsem něco hledala a čumím jak vejr v poledne, že je tam nějaká tak divně zelenošedá polokoule. Tak se holt blbě ptám….
🙂 tak už to víš 🙂
Já jsem ale hlavně zvědavá, jak bude vypadat po uvaření a hlavně jak bude chutnat. Pokud bude samozřejmě vůbec jedlej.
Už je to hodně dlouho, co jsem květák taky zavařovala. Jaký jsem měla nálev si už nepamatuji. Tak díky za připomenutí.
Jojo, dělávala jsem nakládaný květák často. Někdy jsem přidávala mrkev na cm kroužky, cibuli nebo česnek, někdy i feferonku. Takto upravený květák jedl i ex, který ho jinak tvrdě nesnáší.
Taky už je to dávno,co se nakládal květák,protože teď je prakticky stále dostupný,což tenkrát nebylo.A ta růžová barva mi vadila,tak mi starší kolegyně poradila dát místo obyčejného octu vinný bílý ocet.A pomohlo to.Někdo dokonce při blanšírování přidával mléko,aby zůstal květák bílý.
Dobrá rada, díky
Květák mám moc ráda vařený smažený pečený i syrový jen k zavařovanému mám tichoučké brekeke.Jako malá jsem jezdívala k pratetě na ves.Květák pěstovali a tak byl na střídačku s karfiolem což mi nevadilo ale zavařený teta dělala divný a od té doby ho nejím.
Moje babička taky květáku říkala karfiol, já už tento výraz nepoužívám a už je ho velmi málo slyšet.
Já ten název znám ještě dokonce jako karfiól, s dlouhým óóó…..