(787) Nakládaný květák

květák
Na nálev:
1,25 l vody
0,5 l octa
30 dkg cukru
5 dkg soli
5 hřebíčků
1 kávová lžička hořčičného semínka
5 bobkových listů
1 polévková lžíce nového koření
1 polévková lžíce celého pepře
Nálev vaříme 10 minut a  necháme vychladnout.

Syrový květák rozebereme na růžičky, nacpeme do sklenic (napěchujeme, protože se trochu scvrkne), zalijeme studeným nálevem a sterilizujeme 25 min při 100 st.

Recept poslala Peříčko a přidává poznámky:
Zalévala jsem i vlažným nálevem a nic se nestalo :o)
Některý květák po sterilizaci zrůžoví – nic se neděje.
Takhle upravený květák jedí i lidi, kteří ho normálně nejedí (mám to ověřeno z více zdrojů). Dá se jíst vlastně u všech jídel, kde se jedí kyselé okurky, nebo jen tak zobat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (787) Nakládaný květák

  1. Jana Macůrková napsal:

    Že květák po sterilaci zrůžoví, to jsem věděla, ale já dala květák do mrazáku (koupila jsem ho s tím, že ho usmažím, ale nebyl zájem) a on mi zezelenal.
    Nevíte někdo proč? Já se s tím nikdy nesetkala.

  2. Imelda napsal:

    Už je to hodně dlouho, co jsem květák taky zavařovala. Jaký jsem měla nálev si už nepamatuji. Tak díky za připomenutí.

  3. Katyp50 napsal:

    Jojo, dělávala jsem nakládaný květák často. Někdy jsem přidávala mrkev na cm kroužky, cibuli nebo česnek, někdy i feferonku. Takto upravený květák jedl i ex, který ho jinak tvrdě nesnáší.

  4. IvaC napsal:

    Taky už je to dávno,co se nakládal květák,protože teď je prakticky stále dostupný,což tenkrát nebylo.A ta růžová barva mi vadila,tak mi starší kolegyně poradila dát místo obyčejného octu vinný bílý ocet.A pomohlo to.Někdo dokonce při blanšírování přidával mléko,aby zůstal květák bílý.

  5. jarybarka napsal:

    Květák mám moc ráda vařený smažený pečený i syrový jen k zavařovanému mám tichoučké brekeke.Jako malá jsem jezdívala k pratetě na ves.Květák pěstovali a tak byl na střídačku s karfiolem což mi nevadilo ale zavařený teta dělala divný a od té doby ho nejím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..