(796) Svatojánská ořechovice

20 vlašských ořechů natrhaných ve stadiu mléčné zralosti
1 litr vodky
1 celý svitek skořice
5 hřebíčků
3 kuličky jalovce
strouhaná kůra z půlky citronu
(dle vlastního uvážení můžete použít i  citronovovou nebo pomerančovou kůru, vanilku, kávu, nové koření, zázvor, badyán)
1 kg cukru
voda

Čisté ořechy se zelenou slupkou nakrájejte  na půl centimetru silné plátky, vložte  do velké zavařovací sklenice. Přidejte 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce, strouhanou kůru z půlky citronu (eventuálně další koření podle svého uvážení).

Zalijte litrem vodky, uzavřete a nechte na teplém místě louhovat 5 až 6 týdnů.  Poté slijte výluh přes plátno a vraťte zpět do lahve.  Přidejte zchlazený cukerný roztok, který připravíte z 1 kg krupicového cukru,  rozvařeného v 1/2 litru vody. Nechte stát další měsíc. Pak teprve přelijte likér do lahví a  uzavřete vyvařeným uzávěrem.

Poznámky: Ořechy trhejte ze stromu, popadané nejsou vhodné. A čím dřív, tím líp – hlavně letos, všechno je dřív, brzo jim začnou tvrdnout skořápky a pak aby to jeden porcoval sekerou.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (796) Svatojánská ořechovice

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Ilustrační foto … protože ořechy se teprve máchají a hotová od loňska nezbyla 🙂

  2. 60anda napsal:

    To je recept po kterém se poslední dny pídím. Jen pro zasmání , dobu jsem přemýšlela, jak z toho dostanu ten alkohol, když tam naliju litr „vody“. A to mám brejle na nose a četla jsem to dvakrát.

  3. IvaC napsal:

    Pila jsem to od kolegyně,která měla na zahradě ořechy(už bohužel nejsou ani kolegyně,ani ořechy) a ta přidávala kávu.Bylo to tmavě hnědé,asi ne jen od té kávy.a moc dobré.

  4. jarybarka napsal:

    Tak to bych mohla na stará kolena zkusit.Myslím že ořechovici dělával můj děda a to už je opravdu hódně dávno.Připomnělo mi to že si s bábinkou dávali občas stopečku.Jo a taky kmínku!Teď jsem si vzpomněla.
    Jenže to byly časy kdy jsem si vzhledem k věku mohla tak akorát čuchnout ke špuntu.

  5. jarybarka napsal:

    A jen tak mimochodem před chvílí jsem přijela z lesa.Pár hříbků pár lišek pár babek a masáků.
    Šílený hejna košů! Vybírala jsem je z vlasů ještě po cestě.
    Nechtěla jsem si stříkat na hlavu repelent a to byla velká chyba.
    Takže hubky ještě porostou.Minulý týden tu hodně pršelo.

  6. a.rena napsal:

    Jinak u nás ořechy na ořechovku skončily někdy předminulý týden, už jsou tvrdé. Mají být do Jana, ale letos bylo na Medarda málem pozdě. Ořechy mají být měkké, „máslové“, říkával tchán. Letos jsme nedělali, máme hodně od loňska.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..