1 kg zelených ořechů v mléčné zralosti
na nálev:
1 l tuzemáku
250 g krupicového cukru
200 ml vody
na kořeněný sirup:
250 g krupicového cukru
500 ml vody‘
5 hřebíčků
kousek skořice
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 lžíce kandované citrusové kůry
Rozpůlené zelené ořechy naložte do velké lahve a zalejte tuzemákem. Láhev dolijte vlažným sirupem svařeným z cukru a vody, aby ořechy byly ponořené. Obsah nechte volně zavíčkovaný čtyři až šest týdnů při pokojové teplotě louhovat.
Pak obsah lahve sceďte přes plátno a připravte si kořeněný nálev (i.e. veškeré ingredience svařte a po odstavení nechte odstát, aby se koření rozvonělo). Vychladlý sceďte a smíchejte s výluhem. Likér nalijte do vypařených lahví – ochutnávat můžete začít už za týden.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Tak takhle nějak to dělali sousedi v Krkonoších. Ta ořechovka byla fantastická. Mlsala jsem jí tam moc ráda.
Ta „rumová“ je lepší.
Nooooo…. oba recepty – včerejší i dnešní vypadají velmi zajímavě. Ořešák na zahradě nemám – nemám ani tu zahradu- takže mám jednu otázku. Nebude se vyhlašovat soutěž o nejlepší ořechovici? Že bych se přihlásila coby porotce. Jak se znám, byla bych hnedle nepoužitelná a všecky vzorky by dostaly zlatou medaili 😀 ale aspoň bych se dozvěděla, jak ořechovice chutná. Fakt jsem ji ještě nikdy nepila 😳
V sobotu jsem naložila do rumu,jsem zvědavá,jak to dopadne a těším se.Díky…….
Jen se mi zdá málo toho cukru na likér.Ten má být sladký a jako zahoustlý,no nevím..
Je ho pul kila….kdyztak pridas dalsi rozvar. Ale me to chutove neprijde malo.