2 šálky černých třešní (zralé, zdravé, vypeckovat)
2 lžíce cukru
4 lžíce vody
1/2 lžíce škrobové moučky
2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky citronové kůry
1 lžíce rumu
Třešně povaříme s vodou v nerez rendlíku asi 8 minut. Pak je oddělíme od sirupu a dáme stranou. Sirup uvedeme do varu, přidáme škrobovou moučku, rozmíchanou v trošce vody a mícháme do zhoustnutí. Ochutíme citronem a rumem, třešně vrátíme do omáčky, povaříme ještě asi 2 minuty a horké podáváme na zmrzlinu, lívance, vafle apod.
Jak vidno, já použila na tvarohové noky. Protože čas třešní už skoro končí – můžete použít i jiné ovoce nebo lesní plody. Je to vlastně taková obdoba borůvkového žahouru. A ještě poznatek – citronovou kůru klidně vynechte, omáčka je pak dost cítit po citrusech.
Recept vyzkoušela: HaderachKwisatz
A když dáš místo třešní dobře zralý rybíz, tak je z toho polská omáčka a ta je taky mňam…
Však píšu – v podstatě jakýkoliv peckoviny nebo lesní plody 🙂
To bude výborné. Já to dělala jen rozvařené s cukrem, bez té bramborové moučky. Bylo to řídké a takové „nedodělané“, takže si umím představit, že zahuštěné to chutná mnohem lépe. Asi z třešní už ne, ale příští rok snad také budou. Letos bych to zkusila z jiného ovoce, rybízu máme taky dost.
Dneska pro mne recept jako na objednávku. Na dnes v plánu sladké knedlíky polité meruňkovou omáčkou. Loni jsem dostala několik kg meruněk těsně před odjezdem na dovolenou, tak jsem je v zoufalství jen rozvařila a v mikrotenu naplacato zamrazila. Následný nerudovský problém vyřešila rozmrazením, oslazením, provařením a politím knedlíků udělaných jako na zabalení, ale na páře v šišce uvařených a na plátky krájených, tvarohem sypaných. Sklidilo to úspěch. Dnes mělo být z meruněk v obchoďáku koupených. Jen shodou náhod jsem před vařením Bramborku rozklikla. Takže můžu potvrdit, že přidáním trochu škrobové moučky ve vodě rozmíchané se ta meruňková omáčka posunula na vyšší level. Helenko díky!!!
Asi se ještě naučím tvarohové noky , to by taky mohla být další ňamka 😎
Ty umíš: 1/4 kg tvarohu V PAPÍRKU (!!!), 2 deci polohrubé mouky, 1 vejce (vše násobit počtem strávníků), umatlej dohromady, udělej váleček, nakrájej na kousky a naházej do vařící vody, až vyplavou, je hotovo.
No nikdy jsem je ještě nedělala, tak zkusím… Ta kostka je na jednu porci nebo dvě?
2 kostky = 3 porce (vetsi)
U mne probíhá „likvidace“ potravin z mrazáku. Takže dneska bude krupoto nebo kuba – měla jsem tam vaničku s kroupami, které zbyly ze zabíjačkové hostiny. Přidám houby, cibuli, česnek, majoránku, škvarky a dám zapéct. Je chladno, bude to dobré jídlo. Včera jsem uvařila 2 zmrazené kuřecí čtvrtky, vznikla výborná hutná polévka – kočky zbodly podstatnou část masíčka, zbytek skončil v polévce, kterou jsem obohatila o krupičkové noky se sýrem. Moc dobré. A protože je tvaroh v lednici, tak zítra nebo v neděli udělám tvarohové noky a dojedu si na rybíz. Ještě tam jsou 2 plátky hovězího, velké, tak jeden den přírodní hovězí plátky se zeleninou – té je tam půlka pytlíku. Hodně cibule na zahuštění omáčky a k tomu brambory, které začínají „vadnout“. V mrazáčku bude zase místo a víkendové jídlo tentokrát „co dům dal“.
U nás taky, takže zelenina v jednom pekáči s nějakými zbytky masa a protože je potřeba pracovat na zahradě, tak k tomu jenom chleba.
To vypadá nádherně a dobrota je to veliká. Já myslím, že na zmrzlinu je to škoda, jen když je omáčky víc, slupnout to jen tak a bez ničeho. Dnes jsem viděla pěkné třešně v Lidlu a za lidovou cenu 66,-Kč. Kde jsou ty časy, kdy bylo třešní , kadlátek všude kolem a nikdo to nechtěl. Jako malá holka si pamatuji, naši kupovali každý rok celý veliký strom krásných tmavých třešní – celý strom za 5,-Kč/tady u nás na „Pinduli“. Teď je to silnice od Brna k Rohlence. Kolem silnice po obou stranách byly samé třešně/ je to tak před 65 lety/. Kdo je od Brna tak ví kde to je. Ale Rohlenka je známá.
Děkuji za recept a krásnou vzpomínku. 🙂