(811) Guláš z hlívy ústřičné

500 g hlívy ústřičné
500 g cibule
rajský protlak
anglická slanina
sádlo nebo olej
sladká mletá paprika
sůl
pepř
majoránka

Hlívu opláchneme, nakrájíme na proužky  V pánvi rozehřejeme sádlo  nebo olej, necháme v něm osmažit nakrájenou slaninu a cibulku. Jakmile začne zlátnout,  přidáme hlívu, chvilku opékáme, pak zaprášíme sladkou červenou paprikou, necháme zpěnit  a zalijeme rajským  protlakem s trochou vývaru nebo vody, osolíme, opepříme. Postupně přiléváme vodu, dusíme do změknutí hlívy. Nakonec  zahustíme strouhaným chlebem, ale při tom množství cibule nebývá třeba, a posypeme rozemnutou majoránkou.

Tentokrát Lakysa, autorka receptu, přidala i na proužky nakrájenou kapii?.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (811) Guláš z hlívy ústřičné

  1. Jana Macůrková napsal:

    Ano, to je správný poměr kolik „masa“, tolik cibule. Akorát já nemůžu hlívu.

  2. jarybarka napsal:

    Já jsem zvědavá zda poroste hlíva u mladých na zahradě.Mají tuším naočkovane 3 špalky tak se uvidí.
    Mě se podvakrát povedlo najít v lese trs,že se to nedalo ani odnést.
    Guláš dělám z babek,suchohřibů a jiných hub.Z hlívy zkusím až naroste ?

  3. a.rena napsal:

    U nás dnes „dršťkovka“ z hlívy. Loni na podzim jsme měli taky naočkovaný jeden pytel a pak nevěděli, co s tím. Mražák to jistil, a tak ještě lovím z něj, ale už se málí, takže přemýšlíme, jestli po žních znovu.

  4. Jiřina napsal:

    Hlívu většinou kupuji v Lidlu, takže dělám dršťkovku a omáčku. Guláš jsem ještě nezkoušela, ale ten na obrázku vypadá hodně jedle.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Damy, zitra si prispete, recept okolo devaty, jdu k MUDr. 🙂

  6. kvetula.v napsal:

    Hmmm… předloni jsem si koupila „hlívovou zahrádku“. Hlívy se urodilo najednou tolik, že jsem nevěděla co s ní. Tak „dršťkovou“ , do sýrové omáčky, do pomazánky a zbytek usušila. Škoda že tehdy nebyla Bramboračka, jelikož udělat z ní guláš mne nenapadlo. Nevíte ale někdo, co se sušenou? Do polívky je to jako podešev, tak ji jen drtím hodně na drobno s používám na dochucení.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..