(835) Paprikové čatní

  • – cca 3 kg červených paprik
    – zhruba čtvrt lžičky nakrájených jalapeňos papriček případně čerstvá červená chilli paprička (pálivost zvolte podle své chuti)
    – 1 až 2 bílé cibule
    – 3 až 4 stroužky česneku
    – cca 150 ml vinného octa
    – olivový olej
    – cca 200 až 300 g třtinového cukru (opět dle vlastní chuti)
    – lze přidat i jedno oloupané nastrouhané jablko

Omyté papriky zbavte stopky a jadřince a nakrájejte je na středně široké proužky. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmahněte ji spolu s na plátky nakrájeným česnekem na oleji tak, aby zesklovatěla. K cibuli s česnekem současně přidejte i nakrájenou papričku jalapeňos nebo chilli.

Jakmile cibule zesklovatí, přidejte  papriky (a jablko, chcete-li) a  nechte dusit zhruba 10 až 15 minut – promíchávejte. Dušením papriky změknou a zbavíte je přebytečné vody.

V závěru přisypte třtinový cukr (množství upravte dle vlastní chuti) a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte vinný ocet, čatní už jen velmi krátce povařte, výsledná chuť by měla být sladko-kyselo-pálivá (podle potřeby lze chuť lehce doladit špetkou soli). Plňte do připravených vypařených skleniček. Skladujte v chladu nebo zasterilizujte, aby vydrželo déle, zhruba 20 minut při 80 oC

Čatní připravujte v nízkém širokém kastrole, urychlíte odpařování tekutiny. Pálivost přidané papričky zvolte tak,  jak  vám vyhovuje, ať je pro vás čatní pálivé tak akorát.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (835) Paprikové čatní

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To máte na čtvrtek, jedu do depozitáře 🙂

  2. Jana Macůrková napsal:

    Paprik mívám přebytky sice až na podzim, teď teprve začínají, ale potom je zpracovat bývá fofr. A už jenom na slabé proužky nakrájená a naložené kapie je lahůdka. A je zajímavé, že tohle je asi jediné, kde mi nevadí olivový olej, naopak jsou s ním papriky jemnější a chutnější.

  3. Devětapadesátka napsal:

    Kdo máte rád pikantní: zkoušeli jste přidat chilli do meuňkového džemu? Stačí trošku, aby byl jen jemně štiplavý.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..