- – cca 3 kg červených paprik
– zhruba čtvrt lžičky nakrájených jalapeňos papriček případně čerstvá červená chilli paprička (pálivost zvolte podle své chuti)
– 1 až 2 bílé cibule
– 3 až 4 stroužky česneku
– cca 150 ml vinného octa
– olivový olej
– cca 200 až 300 g třtinového cukru (opět dle vlastní chuti)
– lze přidat i jedno oloupané nastrouhané jablko
Omyté papriky zbavte stopky a jadřince a nakrájejte je na středně široké proužky. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmahněte ji spolu s na plátky nakrájeným česnekem na oleji tak, aby zesklovatěla. K cibuli s česnekem současně přidejte i nakrájenou papričku jalapeňos nebo chilli.
Jakmile cibule zesklovatí, přidejte papriky (a jablko, chcete-li) a nechte dusit zhruba 10 až 15 minut – promíchávejte. Dušením papriky změknou a zbavíte je přebytečné vody.
V závěru přisypte třtinový cukr (množství upravte dle vlastní chuti) a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte vinný ocet, čatní už jen velmi krátce povařte, výsledná chuť by měla být sladko-kyselo-pálivá (podle potřeby lze chuť lehce doladit špetkou soli). Plňte do připravených vypařených skleniček. Skladujte v chladu nebo zasterilizujte, aby vydrželo déle, zhruba 20 minut při 80 oC
Čatní připravujte v nízkém širokém kastrole, urychlíte odpařování tekutiny. Pálivost přidané papričky zvolte tak, jak vám vyhovuje, ať je pro vás čatní pálivé tak akorát.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
To máte na čtvrtek, jedu do depozitáře 🙂
Miluju papriku! Naloženou kapii strkám všude, kam to jde. Paprikové čatní jsem nezkoušela, pálivé moc nemusím, ale pro mužské bych mohla zkusit – zdejší recepty, které jsem vyzkoušela, mě ještě nikdy nezklamaly.
Takže – děkuju moc!
to bys mi mohla poradit, kam používáš Ajvar :o)
Sice nejsem lakysa22, ale Ajvar používám všude tam, kde se dá použít kečup – hlavně k pečenému nebo grilovanému masíčku.
Ivanko, já ajvar používám často, nejvíc když dělám maso třeba krkovici na šťávě, nebo na zelenině, dodá jednak pěknou barvu a chuť. Určitě vyzkoušej, omáčka je zase jiná.
Ivanko, jak koukám, tak Jana to napsala za mne.?
Děkuji všem 🙂
Klidne udelej nepalivy 😉
No Helenko,co ten olivový olej?Zírám.jinak pěkný recept-moc..
Si pis, ze davam slunecnicovej. Ale v puvodnim receptu je olivac a uz jsem to s nim jedla…ta pachut se v paprikach ztrati.
Jsi moje krevní skupina, ale i když Ti věřím, že se ta chuť ztratí, radši ten slunečnicový…
Paprik mívám přebytky sice až na podzim, teď teprve začínají, ale potom je zpracovat bývá fofr. A už jenom na slabé proužky nakrájená a naložené kapie je lahůdka. A je zajímavé, že tohle je asi jediné, kde mi nevadí olivový olej, naopak jsou s ním papriky jemnější a chutnější.
Kdo máte rád pikantní: zkoušeli jste přidat chilli do meuňkového džemu? Stačí trošku, aby byl jen jemně štiplavý.
Já mám někde recept na meruňkové čatní a tam je právě chilli, ale vzhledem k tomu, že Vlastik ostré nemůže, tak jsem nezkoušela.
Zkoušela. Vynikající!