Švestky
cukr podle chuti
trochu rumu
kýbl trpělivosti
Švestky vypeckujeme, umeleme na masovém mlýnku a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Někdo používá domácí pekárnu, někdo peče v troubě a někdo, jako já po toškách na kamnech nebo na sporáku.
Všechny způsoby chtějí hodně trpělivosti (minimálně několik hodin), ale výsledek stojí zato.
Pozn: pro ty, kterým se toto martýrium nechce podstupovat – v Makru je k dostání 3 kg kyblík švestkových povidel, která se dají doslova krájet.
Vyzkoušela: Jana Macůrková – v těchhle vedrech to bylo peklo v kuchyni.
Taky „povidluju“ a protože v troubě, tak jsem to přežila. Koupila jsem švestky jedna báseň – uvnitř krásně žluté, zkusím do jedné sklenice švestky oloupat a zavařit ve vlastní šťávě, chutnají podobně jako meruňky. Minulá várka – sice velké, ale zelené, povidla fajn, ale na zavaření nic moc. Rajčata mám taky zpracovaná, co může počkat je v mrazáku, stát v kuchyni bych nezvládla. Tady spadlo sedm kapek a nic, dnes už zase slunko pere jako sedlák cepem.
Všem rady hezký den, ať už vaříte, pečete, nebo smažíte.?
My děláme povidla v troubě a ke konci je doděláváme v pekárně. Krásný den všem :o)