patizon
sůl
vejce
mouka
strouhanka
Patizon oloupeme, nakrájíme na 0,5 cm plátky (někdo dělá silnější, ale nám chutnají tatko slabé).
Omyjeme, nasolíme a necháme „vyplakat“. Poté obalíme v trojobalu a smažíme (někdo přidává i česnek, ale nám to nechutná). Výborné jsou teplé i studené.
Recept poslala: Úsměvka
Teda v první chvíli jsme si myslela, že jsou to dětské nugety ve tvaru dinosaurů :o)
Já taky!!!!
Mňam to bude dobré. Já kupuju když mám možnost minipatizony v nálevu, mají je v prodejnách ruských potravin. V Praze poměrně časté, tady ani omylem, tak až do „matičky“ dojedu, zase si koupím. Jsou vynikající.
Patizon ráda zkusím.Nikdy jsem ho nejedla.Cpu se cuketama na všechny způsoby. Do loňska jsem nestála ani o Hokaido dýni a teď ji dělám hodně často.
Jako řízek je to jednoduchá záležitost,tak se Ivanko těším i na jiné recepty z patizonu ?
Já ho dělám tak 2 roky, dřív mne také nezaujal. Já vím, je to úplně obyčejné jídlo, ale s bramborem, chlebem je vynikající. A hlavně zdravé ….. jako dítě si pamatuji, že jsme maso měli jen v neděli (a v pondělí se dojídalo), v týdnu se dělala jen „obyčejná“ jídla bez masa (rýžový nákyp, bramboráky, zapečené těstoviny, brambory s česnekem v remosce, koprovka s vajcem a bramborem, na podzim u nás bylo v sobotu pravidelně bramboračka a 10 placek štrúdlu …….), a já už to začínám dělat také, tolik masa ani nemůže být zdravé.
Já ho někdy kolem roku 1982 dostala sazeničku jako vzácnost. Tehdy velká rodina, řízky chutnaly všem, takže nebylo potřeba shánět jiné recepty (taky kde, když to nikdo v okolí neznal a net jsem neznala já). Pak postupně upadl v zapomnění. Teď už 12 let nemám zahrádku a v obchoďákách se objevil až s různými dýněmi v posledních letech. Ty ceny jsou ale kolikrát takové, že je to pomalu vzácnost na neděli, jako dřív bývalo maso. Jak píše Úsměfka.
Já je dostávám, tím ani netuším, kolik stojí, ale to je tak se vším, dnes jsem přinesla velký koš letních jablek. Přemýšlení co s nimi, tož bude štrúdl (tak 6 – 8 placek, páč přijel synek toho mojeho), něco vykrájím, pokrájím na plátky a zamrazím, zbytek zavařím v plátkách do sklenic na štrúdl – pražáci to mají rádi, páč je to pro ně bez práce ☺
Zítra jedu k mamině a dovezu si padavčata, tak budu dělat přesnídávky. Jen hrušky tady zatím nikdo nemá, což je škoda …… tiše Janě závidím.
Jo dnes jsem ještě likvidovala poslední košík velkých modrých blum, ale to už byla pohoda.
V každém případku jsem vyhlásila, že letos nechci vidět ani jednu houbu, tak jsem zvědavá, jak si s tím ten můj poradí ☺
No vidíš , a ten můj zase prohlašuje, že letos by chtěl vidět pořádné houby a hooodně. Co když se naši chlapci dohodnou a spokojené budeme obě?
😉
Na té naší polopoušti letos zase těžko něco vyroste. 😕
Květuš, není problém, pokud tu nějaké porostou, tož písnu, či zavolám a kde bydlet už víte, ne? ☺
Jé to jsem popletla to bylo pro Úsměvku že jo
My k nim máme rádi jogurt s rozmixovaným česnekem. A letos mi vyrostly patizony, aniž bych je sázela, jo kouzlo semínek v pytlíku je kouzlo nepřekonatelné.
No my mámš také na zahradě dýně, které jsme neplánovali :o)
U nás nejraději samotné, ale občas k nim udělám dip ze zakysanky a česneku jako Lakys. Ten jogurt jsem nezkoušela, ale určo zkusím.
Mám čím dál větší chuť na patizony.?
Strašně ráda bych Vám ten, co mám na kuchlince poslala, ale ……
Patizon…ten je celý pro mne – domácí strávníci ani ochutnat nechtěli, a já nenutila…hihi. Dávám si k nim zakysanou s česnekem…mňááám! Salát z rajčat taky není k zahození ??
Tu zakysanou si dáváš k syrovým nebo jak upraveným patizonům?
Jako od Úsměvky – smaženým v trojobalu. Neznala jsem to, ale šéf byl vášnivý zahrádkář, tak vždycky něco donesl, aby se pochlubil.
Uvítala bych, kdyby se tu kuchatky podělily o různé úpravy patizonů. Já teď momentálně vlastním dva – darované a mám slíbeno, že když to půjde, bude jich příští rok víc. Přeci nebudu furt smažit řízky?
Nedávno jsem dostala půlku většího, už oloupaného. Takže co honem s ním?
Na slanině jsem zpěnila cibulku, přidala kostičky patizonu, podusila do měkka,klepla pár vajec a nechala je srazit. S chlebem rychlá večeře. 😎
No vidíš – ani nepotřebuješ poradit, poradíš si sama. Ja to jedla ve směsi, jako přílohu k masu, ale fakt mi nejvíc chutnal smažený.
Přidávám do leča, smažím, zapékám jako nákyp, dá se řící, že stejně jako kyjatisko cuketové se dá upravit i patizon.
U nás asi nejvíc chutnají smažené, ale dělala jsem i zapečené s bramborem, karbanátky (masa na váhu o polovinu míň, než patizonu a přísady jaké uznáš za vhodné), bramboráky …… jak píše Janina, to samé jako cuketa, jen ten patizon mi přijde, že má lepší a výraznější chuť než ta cuketa.
Zkoušela jsem také zapečený – vydlabaný patizon uvnitř prosolíme a naplníme nastrouhanými sýry (nejlépe tak 4 druhy) promíchanými se smetanou, nebo rozdrobenými smetanovými sýry. Peče se to cca 50 minut v remosce. Před dopečením je dobré tam lupnout jedno vajco.
Moje kemoška nakládá maličké patizonky do sladkokyselého nálevu jako okurky a květák a údajně je to výborné.
Já Ti poradím recept na ten příští rok, když jich tedy budeš mít víc:
1) vezmeš jich o trochu míň, než polovinu z toho, co budeš mít,
2) zabalíš
3) pošleš – samozřejmě do Ostravy
4) budeš za hvêzdu
Dělám si legraci, patizony seženu slušné i tady..???
To jako jsi chtěla říct, že tady máme sprosté, bo co???? 😕
No ještě není příští rok. Letos jsem měla slibováno, že budu mít mrkve až mi z ní bude špatně. I přes zalévání začaly natě zasychat, takže místo mrkví byly mrkvičky a já si s nima hravě poradila. Inu člověk míní a příroda mu plány zamotá ……….
Nechtěla, bych si nedovolila, ale tady mi žádný nenadával, ani když jsem ho krájela?
Jj, mrkve jsou taky spíš minimini..
Nejen mrkve – dýně Adéla je jedna (loni byly 4 velké) a spíš se podobá Hokaidó (velikostí) Ostatní pohledám, až budu rýt záhony – něco se snad schovalo v listí,, ale moc toho nebude.
Rajčata připomínají kuličky na hraní -jen ty od Jiřinky ta žlutý jsou pěkné, ostatní nestojí za nic.