1 lžíce oleje nebo másla
1 menší cibule
1/2 kávové lžičky kari
50 dkg dužiny z dýně hokaido
1 – 2 brambory
1 l zeleninového bujonu
1 dcl smetany
sůl, pepř
Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambory, lehce osmahneme a zalijeme bujonem a vaříme 20- 30 min. Rozmixujeme, ještě jednou přivedeme k varu, přidáme smetanu, popřípadě dochutíme solí a pepřem.
“ Takhle se vaří dýňová polévka ve Švýcarsku a na Vysočině. Dýňová polévka je moc dobrá, myslím si, že Vás mile překvapí.“ vzkazuje Úsměvka, která nám recept poslala.
Před desítkami let jsem vypěstovala 3 obrdýně (mezi 40 a 60 kg). Nerudovský problém byl na světě. Džusy, kompoty – dětem to lezlo i ušima a víc než polovinu mých výrobků jsem po roce vyhodila. Vnutit si to nikdo nenechal. Jediný kdo si chrochtal byl čuník. Pak už jsem je nikdy nepěstovala. Dýně – špagetovou, máslovou a hokaido jsem „objevila“ až loni. Zatím různé pečené varianty, polévku jsem ještě nezkoušela. Za recept díky. Jen prosím upřesnit- na pečení nechávám i šlupku. Na polévku se taktéž neloupe, jen se vydlabou semínka?
Hokaido se neloupe.Máslová ano
Jak píše Jaruška, hokaido se neloupe, jen se vydlabou semena a vlákna. Slupka krásně změkne, klidně jí tam nech.
Ten náš malý prcek této poblivce říká „svíčková bez masíčka“ ☺
Dýňovou jím teprve od loňska a šmakuje mi.Dělám z Hokaida a na švýcarský způsob zkusím.Diky za recepísek.
Tento recept mám z jednoho „dýňového světa“, fakt je výborná, dovezla jsem mamině a ona nechtěla věřit, že je z dýně ☺
Dïky za recept – nechám si to na podzim. Teď se mi ke sporáku moc nechce, i oběd byl z lednice.
Nech, včera pečené buřty na ohni ….. dnes dietka a zítra bude chleba s máslem a okurkovým salátem.
Dnes jsem vařila jablečná povidla, tak mám dost, zítra ještě udělám pár skleniček jablečných přesnídávek a končím, musím začít balit na dovču ☺
Ty Jsi moje krev , vcera jsem měla zitny chléb maceny v cottage a ten jsem osolila , aby to bylo sefkucharskeeee? a dnes brambory ve slupce plus okurkovy salát s koprem . Proste kulinářské zázraky ?? ( vše studené )
Za me obed uvarili v hospode ( vyvedla jsem mamu) a k veceri jsem mela tlacenku 🙂
Já měla tlačenku dneska na svačinku, neboť jsme obíhali nějaké doktory a já už v poledne šilhala hlady. Takže tláča to jistila.
Jani, včera jsem tu nebyla, ale v alobalu děláme se zeleninou kapra, celého/porcovaného, rajčata, papriky, cibule, olej, sůl, pepř, cuketa ….. může tam být cokoli. Buď to hodíme do trouby, ale většinou na gril. A je vynikající, takže věřím, že i to kuře bude úžasné.