patizon
cibule
slanina
vejce
olej
sůl
pepř
Na trošce oleje s kostičkami slaniny osmažíme cibulku, přihodíme na kostky nakrájený patizon , osolíme, opepříme a chvíli podusíme doměkka. Na závěr rozklepneme a necháme srazit vajíčka. Podáváme s pečivem nebo chlebem.
Recept poslala Květoslava a … „Pololečo proto, že nebylo po ruce potřebné množství rajčat“. A my si k tomu rajčata klidně můžeme přidat.
Přiznám se, že na mě to nepůsobí úplně nejlíp. Je to divný – všechny ingredience v pohodě jím. Asi je to na mě moc jednobarevné a obávám se, že ne moc chuťově výrazné (on je patizon takový nijaký). Já bych tam asi hodila aspoň pár zelených bylinek (petrželka, libeček, celerová nať) pro zvýraznení chuti a barevnosti.
Přiznávám, že na fotce je to vzhledu divného, ale chuť patizonu dle mne není mdlá jako cuketa a nedovedu si ji představit s bylinkou chuti výrazné. Na vizuální oživení by jistě kousek zeleně neškodil, ale s hladovým chlapem za zády se někdy dělá fotka dost těžko 🙂
Poznámka mimo recept: včera jsem vyzkoušela novou kombinaci lžícovky: borůvky jsem trochu vyválela v solamylu, aby se nerozblemcaly, dala navrch, upekla. Na horký koláč jsem dala kelímek zakysané rozmíchaný se skořicovým cukrem. Je to fakt prudce jedlý ?
Potvrzuju!! Když jsem pekla lžícovku poprvé – na zkoušku, v malém jen pro sebe, tak jsem si k ní dala zbytek zakysanky, aby se v lednici nebála. A bylo to dobré moooc!
Zakysaná smetana je vůbec moc fajn – dávám jak k masu a zelenině, nebo ke sladkému. Nastavit s ní šlehačku – mňam!
Já ji taky můžu ke všemu ?
Holky, poprvé v životě mi vybouchaly povidla v troubě …… si to jdu hodit. Nejhorší je, že je musím dodělat, tak ta trouba bude mooooooc hezky vypadat ☻
Se omlouvám, že nepíšu k tématu, ale toto jsem musela
Prosím Tě, co jsi dělala?? Já je letos dělala 3x a zaplať Pánbůh se mi to nestalo. Děsíš mě!!
Vůbec netuším, tento týden jsem dělala již třetí várku a najednou rána, poklice spadla a rozvařená jablka po celé troubě …… fakt masakr.
No nějak se to natlakovat muselo – těsná poklice, nebo se nějak přilepila a nepouštěla páru?
Děvče, Ty máš teda dotazy …… v troubě jsem nebyla, tak netuším. Teď už čistím troubu, tak uvidíme, ale je to již druhý pokus …. musím počkat 10 minut, zda to pustí.
Koukám?.. já na pividla pokličku do trouby nedávám! Měla jsem plný pekáč, úplně do roviny, trouba na 250°,a nevyprsklo nic.
To Tě lituju, čištění trouby je nepříjemná věc.
my děláme povidla v troubě také bez pokličky – na plechu. zrovna minulý víkend to byly 3 dávky
Já dávám pokličku tak na půl hoďky, i dýl. Když jablka změnknou, tak odkryju a dodělám už bez poklice.
Děvčico nešťastná, že Tys je pocukrovala dynamitem?
Kdyby to byl dynamit, tak už tady nejsu ☺
Já je necukrovala, jablka jsou sladká dost …… fakt masakr, troubu asi nikdy nevyčistím
Dobrý důvod koupit novou, no ne?
Mám jí cca 4 roky, to zase není tak dlouho ….. hele, mít tu brečící smajlík, tak ho sem hodím, věř mi. Ale už je celkem čistá, jen ještě není dle mých představ, tak budu zítra pokračovat. ☺
Jasně, je to vopruz, ale to dáš
Úsměvko to dáš….my ti věříme :o)
Zvládla jsem to, ale tolik čističů jsem nikdy na nic nepoužila. Nejvíc pomohl Sgrassa&Brilla ….. Jani promiň, vím že tu nechceš reklamy.
Teď už tam jen vrazím citronovou vodu a setřu ten zbytek.
Díky za podporu všem ☺
já bych to nenazvala pololečem, ale spíš patizonovým mozečkem, podobně se dělá květákový mozeček. Občas dělám něco podobného z máslové dýně, která je ale jemnější než patizon.
No vidíš, to mne nenapadlo. Nějaký název to dostat muselo, že?
Byl to takový výmysl narychlo. Dostala jsem odpoledne kus patizonu, už oloupaného. Nemít na druhý den už oběd rozdělaný a mít jistotu, že do dvou dnů nepřijde k úhoně, skončil by v trojobalu. Takhle jsem potřebovala okamžité zpracování k večeři. Před dávnými časy (když jsem ho pěstovala) býval buď v trojobalu a nebo jako lečo – patizon místo papriky. Tak jsem to zkusila takto a dostala jsem povolení k zařazení do jídelníčku. Stejně jako lilek má svou osobitou chuť a není tak mdlý jako cuketa.
Jinak díky za další tip na zpracování máslové dýně.
Lečo s patizonem dělám s paprikou: Papriky, rajčata, cibule, patizon nebo jiná dýňule, vejce, klobáska (nemusí být). Koření podle chuti, kdo má rád ostřejší, klidně jednu feferonku. Olej jako podklad.
A máme další receptík 😉