(877) Lilek s kuskusem

kuskus
lilek – počet dle velikosti a počtu strávníků
pórek / cibule
žampiony (není nutno)
paprika/ rajčátka (pokud možno bez velkého množství šťávy)
tvrdý sýr (dle obliby, co lednice dá)
bazalka, petrtelka nebo jiné bylinky dle vkusu a dostupnosti

Kuskus nasypeme do mísy a zalijeme vývarem (poměr dle návodu)
Podélně překrojíme lilek, vydlabeme střed (necháme asi 1 cm stěnu), vydlabané pokrájíme na menší kousky. Na oleji zpěníme pórek/ cibuli, přidáme pokrájený vnitřek lilku , případně pokrájené žampiony , opepříme, osolíme, do měkka osmahneme. Do hotového kuskusu vmícháme obsah pánve, pokrájená rajčata / papriku  , nastrouhaný tvrdý sýr a bylinky. Směsí naplníme osolené lodičky z lilku. Zbylo-li, můžeme ještě trochu posypat sýrem a dáme na cca 45 min. zapéct .

Recept poslala Květoslava

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (877) Lilek s kuskusem

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já jsem nějak nenašla cestičku ke kuskusu. Takže já ne, ačkoliv lilky zbožňuji.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kuskus mám moc ráda, hlavně s tuňákem …… tož zkusím, ale až po dovče. ☺

    • kvetula.v napsal:

      Kuskus už jsem dělala na hodně způsobů, ale s tuňákem ještě nee. Díky za tip, vyzkouším. Na kuskusu se mi líbí, že je to hnedle hotové, téměř bezpracné, ušpiní se minimum nádobí a bez problémů dojí i studené. V kombinaci s lilkem nám chutnal 😎

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Jj, ten se dá dělat na moc způsobů – s tuňákem, sýrem, zeleninou, houbami, masem …. jen nasladko ho moc nemusím.
        Kdysi mi někdo poradil, že přidat nabobtnaný a osolený kuskus do mletého masa – je jedno zda na karboše či sekanou – už tam nepřidávám namočené rohlíky. Maso je potom ouplně jiné, takové nadýchané.
        Výborný je taky jen s osmaženou cibulkou, to se dá jíst teplé i studené. Občas ho lupnu do polévky místo nudlí.

        • kvetula.v napsal:

          Na sladko u nás taky neprošel – to jsme se shodli, že takhle nee. Jinak taky někdy sýpnu i do bramboračky, když se mi zdá moc řídká ( u nás musí v polévce lžíce stát). Dělám ho s masem i jen zeleninový – takové šikovné zpracování zbytků a nebo nahonem co dům dal. Ale to přidání do mletého jsem neslyšela (ani mne nenapadlo) , takže díky za další tip 🙂

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Ne že mi zase budeš psát, že ten Tvůj se oblizoval až za ušima ☺
            Fakt to zkus, je to vynikající.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..