(884) Čalamáda

1 kg očištěných paprik – když se přimíchá nějaká pálivá, je čalamáda pikantnější
1 kg okurek bez jader – dobré jsou trochu přerostlé nakládačky
1 kg cibule
1 kg zelených rajčat  (kdo nemá zahrádku ani přístup k zeleným, tak je prostě nedá, jako činím já poslední desetiletí)
Vše nakrájíme (nakrouháme) na proužky (plátky).

Do velikého hrnce dáme svařit  1 litr vody, 1/2 litru 8% octa, 250 g cukru, 70 g soli a 12 kuliček pepře ( v případě varianty bez rajčat ubereme 1/4 od všeho). Do vařícího se nálevu přidáme nakrájenou zeleninu, promícháváme (nebojte nasypat zeleninu po okraj, svaří se). Vařit se začne poměrně brzy,  necháme 5 minut povařit.

Do připravených sklenic (á 370 ml asi 15,5 sklenic varianta s rajčaty, 9 sklenic bez) dáme na dno po lžíci oleje a naplníme horkou čalamádou. Otřeme okraj sklenice, zavíčkujeme , otočené dnem vzhůru necháme vychladnout.

Recept poslala Květoslava a dodává: „Plním hlavně pevný podíl, při stlačení je i nálevu dost. Přebytečný nálev vyleju . Je to starý rodinný recept , vařil můj otec když jsem ještě puberťačka byla. Nikdy jsme po naplnění nesterilovali a nikdy se nekazila ani za 1-2 roky.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (884) Čalamáda

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Omlouvám se, vzhledem k nedostupnosti počítadla brzo poránu budu tento týden dávat recepty na druhý den vždy den předem pozdě večer.

  2. Jiřina napsal:

    Tento recept mi připadne moc dobrý, ráda věřím, že se nic nekazilo. Teď už je okurková sezona pryč/ alespoň tady/ určitě stojí za vyzkoušení. Jde udělat dobrou čalamádu i bez zelí, jen papriky, okurky a cibule. Pamatuji se, že dříve se hodně používala zelená rajčata. Pak se začalo psát, že to není zdravé . Taky jsem je dávala do čalamád a taky jsme nesterilovali.

    • jarybarka napsal:

      Jo pamatuji,že jsme s mamkou čalamádu ďělaly se zelenými rajčaty.Byla vynikajíci.Postup si nepamatuji a tak diky za tento recept.U mladých je rajčat dost a napadlo mě, že by mohl být na místo okurek patizon?
      Předloni jsem si o dovolené přivezla z Moravy nakládanou zeleninu:okurky patizony zelená rajčata feferonky malé kulaté cukety paprika a možná ještě něco.Byla v kyblíku a byla úžasná.Ještě že jsem neodolala a ochutnala hned na parkovišti,protože jsem se vrátila pro další .
      Tady u nás jsem tuhle lahodu nikde neviděla.

      • kvetula.v napsal:

        V dobách nedostupnosti správných okurek jsem dávala i hadovky i cuketu a nikdy nikdo neřekl, že je to jiný 😀 . Věřím, že s patizonem to taky bude jedlé , i kdyby byla chuť trošičku jiná. Možná příští rok zkusím zaexperimentovat i s jinou zeleninou, ale to záleží na dostupnosti levného 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..