1 kg očištěných paprik – když se přimíchá nějaká pálivá, je čalamáda pikantnější
1 kg okurek bez jader – dobré jsou trochu přerostlé nakládačky
1 kg cibule
1 kg zelených rajčat (kdo nemá zahrádku ani přístup k zeleným, tak je prostě nedá, jako činím já poslední desetiletí)
Vše nakrájíme (nakrouháme) na proužky (plátky).
Do velikého hrnce dáme svařit 1 litr vody, 1/2 litru 8% octa, 250 g cukru, 70 g soli a 12 kuliček pepře ( v případě varianty bez rajčat ubereme 1/4 od všeho). Do vařícího se nálevu přidáme nakrájenou zeleninu, promícháváme (nebojte nasypat zeleninu po okraj, svaří se). Vařit se začne poměrně brzy, necháme 5 minut povařit.
Do připravených sklenic (á 370 ml asi 15,5 sklenic varianta s rajčaty, 9 sklenic bez) dáme na dno po lžíci oleje a naplníme horkou čalamádou. Otřeme okraj sklenice, zavíčkujeme , otočené dnem vzhůru necháme vychladnout.
Recept poslala Květoslava a dodává: „Plním hlavně pevný podíl, při stlačení je i nálevu dost. Přebytečný nálev vyleju . Je to starý rodinný recept , vařil můj otec když jsem ještě puberťačka byla. Nikdy jsme po naplnění nesterilovali a nikdy se nekazila ani za 1-2 roky.“
Omlouvám se, vzhledem k nedostupnosti počítadla brzo poránu budu tento týden dávat recepty na druhý den vždy den předem pozdě večer.
Tento recept mi připadne moc dobrý, ráda věřím, že se nic nekazilo. Teď už je okurková sezona pryč/ alespoň tady/ určitě stojí za vyzkoušení. Jde udělat dobrou čalamádu i bez zelí, jen papriky, okurky a cibule. Pamatuji se, že dříve se hodně používala zelená rajčata. Pak se začalo psát, že to není zdravé . Taky jsem je dávala do čalamád a taky jsme nesterilovali.
Jo pamatuji,že jsme s mamkou čalamádu ďělaly se zelenými rajčaty.Byla vynikajíci.Postup si nepamatuji a tak diky za tento recept.U mladých je rajčat dost a napadlo mě, že by mohl být na místo okurek patizon?
Předloni jsem si o dovolené přivezla z Moravy nakládanou zeleninu:okurky patizony zelená rajčata feferonky malé kulaté cukety paprika a možná ještě něco.Byla v kyblíku a byla úžasná.Ještě že jsem neodolala a ochutnala hned na parkovišti,protože jsem se vrátila pro další .
Tady u nás jsem tuhle lahodu nikde neviděla.
V dobách nedostupnosti správných okurek jsem dávala i hadovky i cuketu a nikdy nikdo neřekl, že je to jiný 😀 . Věřím, že s patizonem to taky bude jedlé , i kdyby byla chuť trošičku jiná. Možná příští rok zkusím zaexperimentovat i s jinou zeleninou, ale to záleží na dostupnosti levného 😎