(894) Bylinkové máslo do mrazáku (editováno)

Vždy je základ máslo, které necháme změknout.

Slané: hrubá mořskou sůl, růžová sůl, uzená sůl – dle chuti

Bylinkové: libeček, pažitka, petržel, tymián, rozmarýn, kopr – jakékoliv zelené bylinky smícháme s máslem poté, co jsme je najemno nasekali

Rajčatové: měkká, zralá rajčata pečeme řeznou plochou nahoru v troubě .  Pak stáhneme slupku pokud je to nutné a rozpatláme obsah v misce. Vmícháme do másla a důkladně prohněteme

Zdokonalená úprava: 4 hrnky půlených rajčat. Druh Roma, ale jistě půjdou jiná, typ roma asi proto, že mají méně semínek. Dále 1 polév. lžíce olivového oleje, 2 snítky čerstvého tymiánu (Thyme), lžičku soli , mletý pepř, 1 polév. lžíci octa (balsamic)a libru másla (necelých půl kg).

Rajčata podélně rozkrojit a řeznou půlkou položit na plech vyložený pečícím papírem. Posolit, opepřit a zakápnout olejem. Péci na 200°C asi 20-30min. Vychladlé rozmixovat, přidat tymián, ocet a po kouskách máslo. Mixovat na „máslo“. Použít na chleba, přidat do míchaných vajíček, potřít jím kuře atd. Možno i zamrazit.

Česnekové: nejlepší je ho dělat,  když je čerstvý medvědí česnek. Ten na jemno nasekáme do másla a navíc přidáme prolisované stroužky.

Paprikové: kapie upečeme tak, aby slupka téměř zčernala, vložíme do igelitového sáčku a necháme zapařit. Pak slupku stáhneme a vmícháme do másla

Olivové/kaparové/ančovičkové/zelenopepřové: jemně sekané ančovičky, kapary nebo olivy (ať už černé nebo zelené) smícháme s máslem

Další postup je stejný u všech druhů. Na potravinovou fólii odebereme požadované množství a vytvoříme váleček. Ten dáme ztuhnout, pak ho rozbalíme, pokrájíme na kolečka a ta proložíme buď fólií nebo alobalem, aby zůstala oddělená i v mrazáku a snadno se odebírala. Znovu zabalíme a necháme osudu než budeme potřebovat.

Recept poslala Katyp a dodává:  „Já dávám do velké mísy vždy 3-5 kostek,  podle toho,  kolik chci dělat variant. Mohly by se asi jmenovat další a další suroviny, které se pak vloží na dobře udělaný steak, rybičku, do omáčky, do polévky, brkaše – prostě kamkoliv, ale když honí mlsná, tak lze dát kolečko na chleba, nechat rozmrznout a pak už jen přidat oblíbené – šunku, sýr, …“
Edit: Sharka

(Foto ilustrační)

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (894) Bylinkové máslo do mrazáku (editováno)

  1. lakysa22 napsal:

    Bylinkové máslo dělám, jen mě nikdy nenapadlo ten váleček pokrájet. Mám tak naválečkovanou kořenovou zeleninu – díky za tip, i tu bych mohla naporcovat.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Tak nic si z toho nedělej – já ho dělám vždy k okamžité spotřebě – jak jsem stará, tak jsem blbá – mě zas nenapadlo ho dát do mrazáku 🙁

      • sharka.68 napsal:

        ti doplním ten recept na to rajčatový máslo..

        Takže: 4 hrnky půlených rajčat. Druh Roma, ale jistě půjdou jiná, typ roma asi proto, že mají méně semínek. Dále 1 polév. lžíce olivového oleje, 2 snítky čerstvého tymiánu (Thyme), lžičku soli , mletý pepř, 1 polév. lžíci octa (balsamic)a libru másla (necelých půl kg).

        Rajčata podélně rozkrojit a řeznou půlkou položit na plech vyložený pečícím papírem. Posolit, opepřit a zakápnout olejem. Péci na 200°C asi 20-30min. Vychladlé rozmixovat, přidat tymián, ocet a po kouskách máslo. Mixovat na „máslo“. Použít na chleba, přidat do míchaných vajíček, potřít jím kuře atd. Možno i zamrazit.

  2. IvaC napsal:

    Mn by zase nenapadlo pri dnesnich cenach koupit na bylinkove maslo 4_5
    kostek masla. Pane jo…..

    • Katyp50 napsal:

      No, je to investice na delší spotřebu. Máslu se v mrazáku nic nestane a hodí se do všeho kam ho běžně odebereme z kostky nebo z nějaké nádobky, ve které ho uchováváme.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Když bude v akci … a máš to na celou zimu.

    • lakysa22 napsal:

      Když je v akci, vždycky koupím více kusů, v mrazáku je v pohodě. Jen nevím, proč je teď tak drahé, když mléko už je delší dobu ve slevě. No, vím, že se vyrábí ze smetany, ale i ta je za přijatelnou cenu.

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Milá Sašo, POKAŽDÝ, když něco z jakéhokoliv důvodu zdraží, už to pak většinou NIKDY nezlevní. Už několik týdnů posloucháme, jak se bude zdražovat pečivo, ovoce, zelenina, pivo, brambory a já nevím, co všechno ještě – protože sucho a neúroda. Vsadím se o cokoliv, že i kdyby napřesrok byl mimořádně úrodný rok, stejně už nic nezlevní. A včera jsem poslouchala reportáž o nadúrodě jablek, sadaři musí podpírat větve, aby se nepolámaly – tak proč SAKRA stojí kilo jablek 40,- Kč? A proč je dovážíme? (Jo, Tesco teď má v akci za dvacku).

        • Ivana P. napsal:

          a bohužel i když jdeš třeba do Holešovické tržnice, tak většina prodejců prodává dovážené

          • Katyp50 napsal:

            Jo, souhlas. Byla jsem nedávno ve svém oblíbeném řetězci od L a neměli okurky polní. Jen ty v prezervativu, podivně zažloutlé. Neměli jediné jablko. Ani to z dovozu. Pár hrušek ze Španělska. Na štrůdl jsme jablka kupovaly s Janou v Želkovicích – nejlevnější za 50,- Kč/kg. Kde to žijeme? Přitom tam by měli hlavně prodávat českou zeleninu a ovoce od místních pěstitelů.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Vím, pukla bych vzteky

        • lakysa22 napsal:

          Já dnes koupila na trhu u Itala hrušky za 30,- (Bosc.lahvice), jiný druh za 25,- malinká rajčátka za 60,- (jsou „velká“jako olivy a moc chutná) takže u nêj kupuju dost často i jinou zeleninu.
          A děvčata, jako bonus – i se stříbrným přelivem je to pořád hezký mužský…????

  3. IvaC napsal:

    Taky davame maslo do mrazaku, jen uz bych pomalu potrebovala druhy. Byla jsem vcera v Bille a maslo stalo 60,_,to jsem se orosila. Kolik bude stat pred vanoci?

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ty bláho, bezva recepísek.
    Zrovna nedávno bylo tady u nás máslo v akci za 29,90. Koupila jsem 3 kousky ….. tož udělám jedno slané a jedno asi se šnitlíkem, toho mám dost.
    Díky za nápad. ☺

  5. Jana Macůrková napsal:

    Já ho dělám jen na okamžitou spotřebu (dneska na lososa), jinak mám v mrazáku důležitější věci, tohle by mi zbytečně zabíralo místo.

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak – důležitšjší věci – to je otázka priorit 🙂 Stejně mám v mrazáku pořád 3-4 másla, kupuju v akci a mrazím, tak klidně můžu jedno vyměnit za ochucené, místa to zabere stejně 🙂

  7. Katyp50 napsal:

    Já používám na chleba pouze máslo a nic jiného. Když si chci pochutnat, dám si máslo. Na vaření ho nahradí BonJour, ramy a další tomu podobné tuky vůbec nekupuju. Mazlavé sýry jsou prý to nejhorší, co trh nabízí. Já je mám ráda. Některé. Moc jich není, které mi chutnají, ale na pečivu si je občas dám a pochutnám si. Ale k tvrdému sýru nebo šunce zásadně máslíčko. Na kuře je mi ho líto, protože kuřecí maso moc neeeee a když si mám na kuřeti pochutnat, tak občas jedině na grilovaném. To mi připomíná ten přístroj, který je někde ještě v bedně, že ho musím vybalit, oprášit a uvést do provozu. Báječně se na něm grilují kuřecí čtvrtky, gyros, špízy………. Nojo, co já doma nemám?

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Mám to taky tak – a používám ho na vaření : kuře, míchaný vejce ani dušenou zeleninu (krom jiného) bych na ničem jiným nedala.

      • sharka.68 napsal:

        tak já kuře potřu kachním sádlem se solí a kmínem na i pod kůží a dám upéct, mám pak kuře ala kachna a je to super..
        Když u mne bivakoval pár týdnů kámoš z Ukrajiny, tak občas vařil..jak já milovala jeho boršč. Děla i kyjevský řízky. Kuřecí prsa, do nich poříznutá díra jako na špikování, do díry nacpasný špalík másla,obalený v soli a paprice. (nebo adžice), pak pomlátit paličkou,zaklepat tu díru,aby máslo nevyteklo a obalit v trojbalu. když to pak člověk říznul usmažené na talíři, z řízku začala vytékat úžasná máslová šťáva, podával k tomu brkaši a tu nemastil…. já to prubla s tím rajčatovým máslem, no nebe v hubě!

  8. IvaC napsal:

    Ja pro sebe a do vareni taky pouzivam Bonjour, chutna mi.

  9. Vera M. napsal:

    Kdysi daaaavno jsem pracovala na šachtě a haviri dostávali svacinky . Chleby se sunkou a máslem (vYnikajici, tam toho bylo !!), Chleby s
    Rizky nebo pecenou krkovickou a sadlem … a také Housky s máslem , platkovym sýrem a polovickami vajec natvrdo . Když si někdo svačinu nevyzvedl, mohli jsne si v kanclu buzirovat. A ty Housky s máslem šly na dračku ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..