(895) Utopenci podle Úsměvky

1,5 kg buřtů (doporučuji od řezníka, ne z supermarketů, kde to maso většinou ani nevidělo)
0,2 kg cibule
Nálev:
0,2 l octa (dávám víc)
0,75 l vody
lžička až dvě cukru
1 lžička soli
2 – 3 bobkové listy
2 lžičky celého pepře
1 lžička nového koření
1 lžička mletých feferonek, mohou být i sušené a pomleté (ale to trošičku přidejte)

Vše dáme do hrnku, přivedeme k varu a necháme 5 minut probublávat. Mezi tím naplníme lahve střídavě pokrájenými plátky buřtů a cibulí. Nálev necháme vychladnout, poté nalijeme do sklenic, pokud nám nálev dojde, tak dolijeme vodou.
Zavíčkujeme a po 2 dnech jsou již k jídlu.

Autorka receptu je uvedena a píše: „Někdo přidává hořčici, olej a další vychytávky, ale nám to chutná takto nejvíc.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (895) Utopenci podle Úsměvky

  1. IvaC napsal:

    Utopence jednou za cas mame radi. Nalev delam 1:1,pridam bobkovy list,
    rozkrojim, ale nedokrojim,huste vnitrky posypu sladkou paprikou a peprem,
    dam dovnitr cibuli vlozim do sklenice. Pridam kapii, barevny cely pepr a cibuli.
    Zaleju a tyden cekame, mnam.

    • jarybarka napsal:

      Svuj recept jsem tu psala minulý týden v komentářích.U nás do utopenců vždycky i vrstva kysaného zelí.
      Většinou je dělám když je nějaká oslava.Dělám je do 10 l kyblíku s víkem,protože opravdu rychle mizí.
      Chystám se na ně v listopadu přotože synové budou slavit 40té narozeniny.

  2. Katyp50 napsal:

    Utopence mám moc ráda, když jsou z kvalitních špekáčků, není nad ně. Dělávali jsme je s tatínkem docela často. Také je vcelku naříznu, potřu trochou hořčice, ta se pak úplně rozpustí, vysypu paprikou, pepřem, šptičkou kari koření a vložím cibulová kolečka nebo půlměsíčky. Pak je dám do nálevu s feferonkou, bobkem a dalším kořením. Nedávno jsem dostala neuvěřitelnou chuť na něco ostřejšího a kyselejšího. Tak jsem si koupila utopence a křišťálové rybky v PENNY v řeznictví. Tak po tom utopenci mě chuť naprosto přešla. Růžový polystyren naložený v octě fakt nemusím. Spravily to křišťálové rybky, ale už vím, co nikdy nekoupit i kdybych měla slinu jako oprať.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Už je tady nějak „přeúsměvkováno“, tož slibuji, že už žádný recept dlouho nepošlu, ju?
    Dnes opět přesnídávky a povidla z jablek, nechápu, jak při tom suchu mohou být tak moc obalené stromy a v obchodě stát kilo jablek 40 Kč.

    Jo, toto jsou utopenci dělaní ještě před dovčou, ale včera jsem musela udělat 2 sklenice na objednávku a za 14 dní budu dělat další, k tomu ještě to úžasné adminčino 8hodinové maso. ☺

    Jdu dodělat povidla a přesnídávky, tak hezký večer všem ☺

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..