1,5 kg buřtů (doporučuji od řezníka, ne z supermarketů, kde to maso většinou ani nevidělo)
0,2 kg cibule
Nálev:
0,2 l octa (dávám víc)
0,75 l vody
lžička až dvě cukru
1 lžička soli
2 – 3 bobkové listy
2 lžičky celého pepře
1 lžička nového koření
1 lžička mletých feferonek, mohou být i sušené a pomleté (ale to trošičku přidejte)
Vše dáme do hrnku, přivedeme k varu a necháme 5 minut probublávat. Mezi tím naplníme lahve střídavě pokrájenými plátky buřtů a cibulí. Nálev necháme vychladnout, poté nalijeme do sklenic, pokud nám nálev dojde, tak dolijeme vodou.
Zavíčkujeme a po 2 dnech jsou již k jídlu.
Autorka receptu je uvedena a píše: „Někdo přidává hořčici, olej a další vychytávky, ale nám to chutná takto nejvíc.“
Utopence jednou za cas mame radi. Nalev delam 1:1,pridam bobkovy list,
rozkrojim, ale nedokrojim,huste vnitrky posypu sladkou paprikou a peprem,
dam dovnitr cibuli vlozim do sklenice. Pridam kapii, barevny cely pepr a cibuli.
Zaleju a tyden cekame, mnam.
Svuj recept jsem tu psala minulý týden v komentářích.U nás do utopenců vždycky i vrstva kysaného zelí.
Většinou je dělám když je nějaká oslava.Dělám je do 10 l kyblíku s víkem,protože opravdu rychle mizí.
Chystám se na ně v listopadu přotože synové budou slavit 40té narozeniny.
Utopence mám moc ráda, když jsou z kvalitních špekáčků, není nad ně. Dělávali jsme je s tatínkem docela často. Také je vcelku naříznu, potřu trochou hořčice, ta se pak úplně rozpustí, vysypu paprikou, pepřem, šptičkou kari koření a vložím cibulová kolečka nebo půlměsíčky. Pak je dám do nálevu s feferonkou, bobkem a dalším kořením. Nedávno jsem dostala neuvěřitelnou chuť na něco ostřejšího a kyselejšího. Tak jsem si koupila utopence a křišťálové rybky v PENNY v řeznictví. Tak po tom utopenci mě chuť naprosto přešla. Růžový polystyren naložený v octě fakt nemusím. Spravily to křišťálové rybky, ale už vím, co nikdy nekoupit i kdybych měla slinu jako oprať.
Ber to z té lepší stránky – zase jsi ochutnala něco nového. Já dělala utopence na manželovo přání, a protože jsem si neudělala ani malou skleničku na ochutnání, tak ani nevím, jací byli? Ale někde jsem patrně udělala chybu, protože je chce znova.
Tak ted jsi mne rozesmála,ač na mně leze nějaká viroza………..zrovínka před dovolenou.Já dělala utopence předevčírem,zbyl mi nálev od okurek,tak jsem to zkusila-přece to nevyliju.Před chvílí jsem ochutnala,nemá to chybu.
Už je tady nějak „přeúsměvkováno“, tož slibuji, že už žádný recept dlouho nepošlu, ju?
Dnes opět přesnídávky a povidla z jablek, nechápu, jak při tom suchu mohou být tak moc obalené stromy a v obchodě stát kilo jablek 40 Kč.
Jo, toto jsou utopenci dělaní ještě před dovčou, ale včera jsem musela udělat 2 sklenice na objednávku a za 14 dní budu dělat další, k tomu ještě to úžasné adminčino 8hodinové maso. ☺
Jdu dodělat povidla a přesnídávky, tak hezký večer všem ☺