(916) Vepřová plec a la džuveč

vepřová plec
cibule
kořenová zelenina
hrášek
(kukuřice)
olej
sladká paprika
rajský protlak
sůl

Maso nakrájíme na kostičky, na oleji zpěníme cibuli a dáme maso zatáhnout. Přisypeme lžíci sladké papriky, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (mražená směs pod svíčkovou to jistí), mražený hrášek (a někdo i kukuřici) a dodusíme doměkka. Přidáme dvě lžíce protlaku (nebo přinejhorším kečupu), dle chuti osolíme, opepříme. Podáváme s rýží.

Autorka receptu:HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

47 komentářů: (916) Vepřová plec a la džuveč

  1. lakysa22 napsal:

    Dělat chutě poránu je trestné!!
    Počkám, až se někdo nahlásí, pro jednoho se mi s tím nechce dělat.
    Hrášek dávám, kukuřici ne, ale červenou i žlutou papriku – kořenové zeleniny a cibule co nejvíc.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Papriku taky, když mám … tohle byla varianta „co dal mrazák“. Synovi přijel kamarád z Moravy s přítelkyní + se „stavila“ dcera, musela jsem v pátek nakrmit 6 lidí, což jsem zjistila ve čtvrtek v pozdním odpoledni. A bylo nutno si to předvařit – v pátek po práci bych nestíhala, takže … COULO 🙂 🙂 🙂

  2. jarybarka napsal:

    Dobrý. Moooc dobrý.Spousta zeleniny a maso!
    Já před chvílí přijela z lesa.Hrst klouzků,8 bedel.Jinak nic.
    Horší je že od června tam stihli vykácet půlku lesa.Pláču.Dokonce prořezali i doubravu kde rostly dubáci.
    Je to v p…. Tam hodně dlouho nic neporoste.Musim hledat nový flek.?

  3. jarybarka napsal:

    MAYDAY bábovka v ohroženi…MAYDAY…
    Omlouvám se že jsem úplně mimo mísu.ALE našla jsem recept na „bábovku bez mouky“:4vajička ušlehat se sklenkou oleje a sklenkou cukru pak vmíchat 4 pudinky a prdopeč. Nalít do formy a upéct. Na obrázku vypadala pěkně a ohlasy fajn.
    Mě se to líbilo když to bylo v troubě.Za dalších 10 min.to zplasklo a nedá se to jíst ani lžící protože ten pudink je cítit že je syrový a to jsem to pekla 45 min.namísto 30 podle receptu.
    Děvčata znáte to některá. ?
    Co jsem udělala bubě??

    • kolma60pusi napsal:

      Mně připadá velký nepoměr mezi tukem a „moukou“, tedy v tomto případě škrobem. Dělávala jsem recept, kde na čtyři vajica a sklinku oleje bylo dohromady 35 dkg mouky, ořechů a kakaa (podle libosti ořechovosti či kakaovosti). Čtyři pudinky nejsou ani polovina…
      Kdysi jsem dělala něco podobného s pudinkem místo mouky a dopadlo to tak, že místo kypré bábovky jsem měla něco, čemu se u nás říkalo brousek. Už je to ale dávno.

    • blahovka.h napsal:

      Dělávala jsem takovou buchtu z pudinku, dětí jí říkali molitanová, ale recept je doma v sešitu. Až přijedu, tak se mrknu a dám vědět. Už jsem jí nedělala dávno a dávno tomu.

    • kvetula.v napsal:

      Nevím kde je Alík (zakopaný pes) Evi, ale přesně stejný recept mám a asi 8 let zpátky jsem podle něj pekla – dle poznámek 45 min. Jen byla „moc lehká“ , takže strávníky neoslnila. Časem jsem si vymazlila vlastní recept s hladkou + polohrubou moukou a škrobem a tu s různými obměnami dělávám.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Přijde mi, že tam chybí solamyl. Kdysi jsem takový recept měla a zkoušela ho. Jen tam byl stejný počet vajec a pudinků a k tomu přišlo (tuším) 150 g solamylu.

      • kvetula.v napsal:

        Jenže solamyl je škrob a ten je hlavní součástí těch pudinků. Spíš bude vada někde jinde, že se to Evině zdrclo 😕

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          OK, tomu rozumím, ale kolik váží 1 pudink? 40 g? Tím by tam muselo být cca o 4 pudinky víc, to jsem tím chtěla napsat.
          Jdu pohledat recepis, nedá mi to☺

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Tož jsem našla:
            4 pudinky, 4 vejce, sklenička cukru, citrkůra, vancukr – to utřít do pěny. Potom přidat 1/2 prdopeče, nalít do vymazané formy a v mírné troubě péct.
            Jak píše Bláhovka, žádný olej tam není.

          • jarybarka napsal:

            Děkuji všem .Já ji pojmenovala lítaci protože letěla rovnou do koše.Asi tam fakt ten olej nepatři.No až to rozdýchám zkusím nějakou podle vás. Díky

          • kvetula.v napsal:

            Tak já v tom receptu olej mám a bábovku jsem pekla podle něj. Takže fakt nevím. Ale mám ho ještě v sešitě prastarém a tam to mám ne jako bábovku, ale jako řezy – proříznout a promazat krémkou (to už ani nevím, jak dnes spatlat) 😎

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Díky, opravdu díky oběma ….. krásně jsem se zasmála ☺ ☺ ☺

  4. Devětapadesátka napsal:

    No konečně dobrý jídlo. Zrovna vymýšlím co zítra, a ejhle, recept jako na zavolanou. Díky!!

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Mražená směs pod svíčkovou je skvělý vynález ….. jako takto, teď je všeho dost, tak jí nekupuji, ale v zimě, když už nemám, tak používám.
    Dokonce jsem se vyprsila a letos si 5 pytlíků (těch se „zipíkem“ z ikey) naplnila – mrkev, celer a petržel. Cibuli jsem tam nedávala, smrděl by mi celý mrazák.
    Ale to krájeníčko, to bylo nekonečný. ☺

  6. kvetula.v napsal:

    Dnešní recept vypadá lákavě, určitě bude vyzkoušen, ale asi příští týden, teď jsme dojedli ragů z kance a po pobytu v jižních krajích se těšíme na některé oblíbené bašty 😎

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, mám dotaz …… při hledání té pudinkové bábovky jsem našla recept na sýrové chuťovky. Pamatuji si, že byly výborné, ale ……
    Recept je:
    2 x sýr „70“, 20 dkg polmouky, 20 dkg másla a špetka soli.
    Kolik vážila ta „70“? Dnes se již nevyrábí, nahradila bych jí jiným sýrem, ale netuším, jak velkým. Já si pamatuji, že jedna byla červená a jedná modrá, ale váhu? Vůbec se nechytám. Bude stačit jeden běžný smetanový sýr ve staniolu x 2?

    • lakysa22 napsal:

      Netuším, ale když nevím, najdu si nějakou paní prodavačku v předdůchodovém věku a ptám se.
      A až to zjistíš, tak se doufám podělíš o recept, když to bylo dobré..

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Recept tam máš, z toho všeho se udělalo těsto, rozválelo a vykrajovaly různé tvary (kolečka, tyčinky, p*čky a tak), navrch pomatlat vajcetem a posypat – strouhaným sýrem, oříšky, sezamem, kořením …. záleží na chuti.☺

        • lakysa22 napsal:

          Já vím, že recept tu je, ale aż budeš vědět něco o tom sýru.
          Taky je fajn narazit na recept – za korunu kvasnic –
          to je pak šaráda…

          • kvetula.v napsal:

            Hihihi, to jsem si naběhla sama ve svém recepisovém sešitu, když jsem chtěla po letech upéct. No s kvasnicema jsem se poprala, horší to je s piškotama za 3,90 (nebo tak nějak.. nechce se mi teď lovit) . Tam jsem dodnes úplně vedle a musela jsem si sehnat jiný recept 😀

          • hrabeboto napsal:

            Za korunu bylo kvasnic 10 deka. Pomáhal jsem roky v krámě.

    • kvetula.v napsal:

      Škoda že sbírka tatínkových nálepek ze sýrů zmizela v propadlišti dějin. Ale pokud aspoň trošku pamatuju, tak klasické taveňáky bývaly v 60 nebo 100g balení. Osobně bych byla pro těch 100g, protože trocha sýra navíc určitě kvalitu pečiva nepokazí.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Volala jsem mamince, ta si pamatuje dost ….. říkala, že musel mít 10 dkg. Teď jen aby ten dnešní sýr byl aspoň podobné kvality. No nic, vyzkouším z poloviční dávky a uvidím …… ☺
        Jo, etiketu jsem na netu našla, ale tam váha není, takže by i sbírka od tatínka byla k ničemu. Zřejmě to bylo jen na té krabičce.

        • kvetula.v napsal:

          Zkus sehnat co nejtučnější sýr – no pochybuju že se dostaneš nad 40% a nejspíš ani to ne. Ale věřím, že si pochutnáš i tak, anžto si už dávno nepamatuješ jak přesně to má chutnat 😀

          • Jana Macůrková napsal:

            Nad 40% má v Lidlu oválný plísňový sýr tuším, že až 48 %. Pokud by v tom těstě nevadila ta plíseň, tak si myslím, že by se použít dal, má 200 g.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Zkusím pohledat …. uvidíme. Napadlo mě Smetanito, ale juknu na něj.

            Jani, plíseň jsem tenkrát nezkoušela, tak netuším. Tam šlo spíš o tu chuť navrchu – ořechy, sýr a tak.
            Podívám se a až vyzkouším, tož pošlu recepísek a NAFOTÍM, JU?

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Šmankote, nekřičím na Tebe, jen jsem si překlepla klábosnici

          • Jana Macůrková napsal:

            To bych mohla maximálně pokládat za výkřik hrůzy a na ty jsem zvyklá???, jinak ten sýr je Francie, žlutobéžový obal, cena cca 45 Kč.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Juknu na něj, třeba tam najdu nějaký jen „obyčejný“ smetanový …… ale slibuji, že vyzkouším oba. Díky

          • Ivana P. napsal:

            já myslím, že se dá najít v pohodě i sýr s 60% tuku v sušině

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Haderach, omlouvám se, ale s tím hledáním starých recepísků jsem nějak nenapsala, že to vypadá mňamózně, vážně. Navíc je to porce pro obra …… kecám, já bych to měla na 3 dny, ale ten můj by to s novinama/či u telky dal na posezení ☺

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A dnes mám nějak rozkecáno … vlastně rozepsáno, tak se omluvuju.
    Přeji všem krásný večer, sladké sny a opatrujte se zítra. Pa

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..