(925) Rillettes aneb osmihodinové maso

2 kg masa (nejlépe kýta, kotleta, bůček – od každého trochu).
1,5 kg syrového sádla‘
750 ml vody
6 g pepře
30 g mořské soli

Maso nakrájet na kostky, sádlo též . Nejdříve nechat vyškvařit sádlo, po částech přidávat maso a dáme vodu. Necháme probublávat cca 1 hodinu. Potom zmírníme teplotu a dáme poklici – necháme 3 hodiny bublat. Občas zamícháme, popřípadě přidáme vodu.

Přidáme sůl, promícháme a necháme bez pokličky další 3 hodiny.

Přidáme pepř, promícháme, vypneme a necháme odpočinout. Dále necháme 1 hodinu chladnout.

Potom natrháme maso na droboučké kousíčky (ouplně se rozpadá), dáme do sklenic, zalijeme sádlem a necháme vystydnout. Poté zavíčkujeme a můžeme cca 14 dní jíst. Pokud nesníme, tak nejlépe přendat do krabiček a strčit do mrazáku.

Původní recept od Trojky Marcely modifikovala Úsměvka: „Já to vychytala, po prvních 4 hodinách vypnu a nechám do druhého dne. Potom přidám sůl a pokračuji, je to rychlejší, páč to maso je již odležené. Tím to nemusím nechávat tak dlouho. Je to stejně výborné jako když to honím po plotně celých 8 hodin. Bůčku dávám minimálně, protože je tam dost sádla – a sádlo dávám už vyškvařené, celé se to tím urychlí. Fakt je to výborné, maže se to na chleba, na rohlík, můžeš to přidat kamkoli. Ze 2 kg masa je cca 5 skleniček od majolky.“

Ilustrační foto

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 komentářů: (925) Rillettes aneb osmihodinové maso

  1. francizska1 napsal:

    Tak toto vypadá dokonale, bezva recept. Už se těším, jak to udělám. Použiji asi modifikaci Úsměvky.

  2. lakysa22 napsal:

    Když už to Úsměvka vylepšila, bylo by škoda nevyzkoušet.

  3. Mira napsal:

    Skvělá mňamka, něco podobného dělávám celou noc v pomalém hrnci.

  4. IvaC napsal:

    Ono to jde asi z každého masa,teda asi mimo kuřete-to by bylo bláto.Viděla jsem v televizi Halinu a ta to dělala z kachny.Asi to musí být trochu tučnější masíko,aby to bylo šťavnaté.

  5. bozena.fialova napsal:

    Tuhle nádheru sem naservírovat hned zrána je trochu podpásovka :-), málem jsem si poslintala „foremetku“! Jen těch 14 dní se mi zdá hooodně nadsazených, pokud by lednička nebyla na zámek a klíč hozený do studně, chodila bych uždibovat, ochutnávat, pak ještě aspoň sousto na dobrou noc a za pár dní bych vymyla poslední skleničku…..

  6. blahovka.h napsal:

    Maso, maso a zase maso. Mám ho ráda v jakékoliv úpravě. A tenhle recept přede mnou ukrývali. Ukládám a co nejdříve udělám, jen mám obavu, že 2kg stačit nebudou. Přijedou sarančata, já nevydržím, pochlubím se, no a nic nezbyde.
    Teď bude houbový víkend. Ve středu vrchovatý koš hřibů, včera jsem si jen odběhla do lesa, narazila jsem na místo asi 5x5m a mrzelo mě, že nemám foťák. Jeden hřib kovář vedle druhého. Paterčata, trojčata a dvojčat nepočítaně. Celkem jich tam bylo 45. A po cestě zpět, asi 300m, jeden hřib vedle druhého a na rozloučenou na kraji 15 kozáků. Musela jsem sundat mikinu a ještě po půlnoci jsem zpracovávala. Dnes přijedou sarančata, zítra chtějí jít na houby, takže houby na 100 způsobů. Těším se na houbový pekáček a zapečené se šlehačkou.

  7. lakysa22 napsal:

    Houby ? dostal manžel od snachy – krájela jsem, nasušila – vzal si to všechno ,- nezbylo mi nic. Ale nelituju, donesla všechny jedlé ?

  8. BOYE napsal:

    Jaja. Moje první rillettes vzniklo /jakýho rodu to je?/ zcela bezděčně dááááávno tomu, jako důsledek jednoho gardenpartyzánství. Po mejdanu ráno na zahradě zbyly veliký kusy masa v různém stádiu nedopečení (to vznikne tak, že se sejde horda a paří rychleji, než oheň peče). Bylo toho několik kilo. A mezi tím spousta bůčku, neb taková byla doba…
    Všechno jsme posbírali a roztřídili: Největším kusům jsme podali valetol a vodu a poslali je prvním vlakem domů, menší kusy jsem rozdělila na ušlechtilé a méně ušlechtilé. Méně byly právě tlusté kusy bůčků, malé kusy ostatního. Všechno jsem hodila do velkého kastrolu a postavila nad žhavé ohniště. S těmi, kdo neodjeli s valetolem jsme kolem ohně posedávali, maličko přikládali, maličko popíjeli. Za občasného promíchání se maso rozpadlo samo. Gardenpartyzáni sami postupně odpadli a najednou v neděli ráno jsme zbyli na zahradě tři: Můj novomanžel, já a tuna rozpadlých výpečků. Himbajs, to byla lábuž! Bylo toho tolik že jsme museli cpát do sklenic. Neměla jsem tehdy ani tuchu o nějakých rillettes, ale podobně jsme s tlustým masem začali nakládat pravidelně. Ideální jsou kamna na chalupě: Kastrol se postaví a při každém vaření se to trochu poudělá. Doma v troubě zahajuju, když mám pečicí záchvat, aby se využívalo přebytečné a zbytkové teplo… No a asi dva roky už vím, že to má i svý jméno. Podle tlustoty masa někdy sádlo přidám, někdy ne.
    A pokud jde o maso, tak snad krom koně (nejim) a klokana (žije jich tu tak málo a jsou plaší) jsme zriletili snad všechno: Prase, krávu, vodní ptáky, slepici, skopce (i dokopce), králíka i divou Báru. Pokud jde o kuře, jak tu kdosi zmínil, je skvělé! Dávám ho buď do másla, nebo kachního sádla. Má to malý háček: Je třeba, aby bylo normálně odrostlé. Babišovo (zcela mimo politiku, ale vodňanská jsou fakt nejhorší) se fakt rozbahní. Takže nezbývá, než zainvestovat něco nekřesťansky drahýho, nebo zcela po křesťansku vybrat sousedovi kurník a pak, namísto odpustků, mu část donést na usmířenou. Ale nejste-li vyloženě kuřofilní, existujou lepší varianty.
    Kujnik, já si jdu dát aspoň chleba s maceškou, tolik teoretickýho masa se musí něčím okamžitě kompenzovat, nebo uhynu na slintavku!

  9. Jiřina napsal:

    Jinak to masíčko musí být mana nebeská …

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky moje, když mi to adminka poslala, tak jsem si říkala – no jo, někdy zkusím – ale zkusila jsem cca do 14 dnů a hned najela mláďata z Práglu (tam je hlad, to vím už delší dobu) a sežpapkala to během chviličky. Než odjela zpět, tak jsem musela vařit další dávku, aby si to mohla odvézt sebou.
    Příští týden budu dělat z dvojnásobného množství, páč nám to sem najede fšecko, samo že hladové (fšici jsou z Práglu), tak aby bylo dost, že?
    Mám velké obavy, abych opět nedodělávala.

    Jo, doba vaření se tím přerušením zkrátí cca na 5 – 5,5 hoďky.

    Admince Marcelce ještě jednou děkuji za skvělý recept ☺

  11. jarybarka napsal:

    Já se bavím.Takové komentáře tu už hodně dlouho nebyly.BOYE to tu rozproudila??a ostatní nezůstávaji pozadu.To je moc příjemné.
    ?

  12. kvetula.v napsal:

    No přiznám se, že když jsem před časem četla chválu na osmihodinové maso, nějak jsem nechápala, proč bych měla 8 hod rdousit pašíka jen kvůli tomu, aby se mi maso vidličkou lehce rozpadalo na vlákna, když pak stejně tou vidličkou napadá do žaludku a tam se zase spojí v celek. Nějak jsem tam přehlédla to sádlo a mastnotu vůbec. Teď je mi podle popisu jasné, že je to luxusní vepřová pomatlánka a pokud to jednou zkusím – dle Úsměvčiny vychytávky s použitím zbytkového tepla rychlejší variantu, dopadnu jako ona . Jen to chlap ucítí, nehne se mi z kuchyně a byť k nám sarančata nepřilétají (létáme my za nimi) , stejně na krabičky do mrazáku nedojde.
    Jinak vítám BOYEnku i její vtipné komentáře. Ten návod na využití masa z grilovačky taky nemá chybu 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..