kuřecích prsa
1 menší cibule
1 plechovka kokosového mléka
1 jablko
mandlové lupínky (nemusí být)
kari
olej
solamyl nebo kukuřičný škrob
sůl
pepř
Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji. Přihodíme maso nakrájené na nudličky, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Přidáme kari, promícháme a zalijeme kokosovým mlékem. Necháme 20 minut provařit na mírném plameni.
Oloupané vykrájené jablko rozkrájíme na kousky a pět minut před dokončením přidáme do omáčky. Omáčku zahustíme solamylem nebo kukuřičným škrobem, rozmíchaným ve studené vodě (nebo smetaně, pokud máte víc strávníků a málo kokosového mléka) a provaříme.
(Nakonec přidáme na suché pánvi opražené mandlové lupínky.) Podáváme s rýží.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Moje zkušenost je, že když se kari hodí rovnou na cibuli a nechá se „rozvonět“, tak má mnohem intenzivnější chuť.
Já nevím ,na mě je to strašně žlutý ?. Asi to nebude špatné (proč taky),ale já asi ne.?
Nojo, když je v tom kari, nebude to zelený 🙂
A dalo by se kari něčím alternovat? Nám totiž moc nechutná, takže většinou vynechávám, občas nahrazuji jinou příchutí.
Jinak recept jednoduchý, rychlý . Přidat jablko do omáčky jsem nikdy nezkoušela. Mám zas další námět 😎
Garam masala, rekla bych.
Nojo jasně já to nemyslela nějak ve zlém.Já jen že kari moc nemusím.A jak píšeš dole nahradit garam masalou bych i zkusila.Asi je kari nebo kurkuma i v této směsi ale to už mi tak neva.
Tu žlutou barvu dělá právě ta kurkuma.
I když je karí směs koření, tak ta žlutá vždycky převládá. Maximálně jde trochu do žlutohnědé nebo žlutozelené, ale ta žlutá je dominanatní.
Jaj, tak to jsme se téměř trefily, já včera dělala kuřecí na kari, pórku a smetaně.
Tím, že dávám pórek, tak již nedávám cibuli, jen kuřecí nudličky, osolit, mírně opepřit, kari – osmahnout, přidat pokrájený pórek, nechat chvíli dusit (může být i s bílým vínem, tentokrát bylo trošičku vody), nalít smetanu a zahustit solamylem. Pokud je potřeba, tak dochutit. U nás s rýží, ten můj těstoviny, někdy dělám opečené brambůrky.
A místo oleje dávám máslo, ale to záleží na chuti.
S kokosovým mlékem jsem ještě nezkoušela, tak příště.
Už jsem kdysi psala, že kari koření u mě nee, ale má výjimku – salát z čínského zelí. Tedy to české kari. Kdysi dááávno mi kamarádka přivezla z Anglie mimo jiné i dvě skleničky curry. Jedna byla MILD a ta druhá prostě NEMILD. Byly ty kořenky poměrně objemné a já si říkala, co s tím budu dělat… Co by. Sežnědli jsme to dost rychle, páč chuť to mělo v základu podobnou jako to české, ale výsledek nebe a dudy. Já vlastně málo kamarádím se sušenou kurkumou a zacházím s ní jako jedovatým hadem: Nic proti, ale raději se vyhnu… Jenže je jak ti hadi KRÁSNÁ a proto ji samozřejmě občas používám.
A Benjamína ji miluje tak, že o ní psala i slohovou práci na téma „největší pochoutka“. Ovšem vzala to tak obšírně a zodpovědně (3. třída), že než popsala knedlíky, byl konec hodiny a na podstatu se vůbec nedostalo. Slohovka nesla nadpis: Nejbáječnější kuřecí srdíčka na kurkumě. No a v textu byl recept na knedlíky. Pančelka si to schovala a dodnes podle toho knedlíky vaří. Srdíčka jsou jí šumák, neb je veganka.