dýně
olivový olej
1 šalotka
zázvor
cherry rajčátka
rozmarýn
libeček
šalvěj
limetka
šlehačka
Na olivovém oleji jsem zpěníme jednu šalotku, přidáme nakrájenou dýni, lžičku strouhaného čerstvého zázvoru a asi 10 žlutých rajčátek, malou snítku rozmarýnu, libečku a tři lístky šalvěje.
Necháme rozvařit, vyndáme rozmarýn a rozmickujeme. Přidáme kelímek šlehačky, osolíme, zakápneme limetkovou šťávou a přidáme ještě asi půl lžičky čerstvého zázvoru a plátek studeného másla. Na talíři můžeme ozdobit lžičkou zakysanky a bejlím – libeček, petrželka, šalvěj a troškou oliváče.
Recept poslala: Devětapadesátka
Právě dnes se chystám dýňovou polévku vařit. Přidat rajčata je dobrý nápad. Otrhaná dozrávají v miskách na chodbě, samotná chuť je už trochu jiná a do polévky se budou výborně hodit. Recept se mi líbí, určitě to tak uvařím. Vůbec mi nebude vadit, že rajčata mám červená.
“ dýňovku “ u nás jím jen já a ráda , ten nápad s rajčaty udělám. Recept předám vnučce , ta vaří “ dýňovku “ na litry . Mám radost že vaří , i když jinou kuchyň než já „stařešina „, předáme si zkušenosti a na tu klasiku přijdou rádi.
Helenko, všem nán je tu 35, tak jakápak stařešina….
Jaja, tak to my rády! Podzimní mickované, jednodruhové i vytuněné…
Hraju tady takovou hru: Čtu recepis a tipuju, kdo je autorem. A musim se pochválit, už mám několik z vás načteno téměř na sto procent. Je to legranda, jak i podle receptu se dá identifikovat autor. Je to jako rukopis. A vlastně to začalo tebou, milá 59: Už na PŽ jsme zjistily, že máme jazýčky nastavené podobným směrem… No a dneska to na tebe prasklo už v rozpisu surovin. Stejně jako včera na Haderku kari kuře 🙂
Nechci se vnucovat nebo chlubit , ale recepty devetapadesatky a Haderach taky už někdy poznám během čtení ?. Jana Macurkova by zase měla dostat medajli za nepřeberné množství starodavnych a vykopanych receptu , které ochotně Uvarila a nafotila a my jen zirame, jak to všechno vypadá dobre ?
Neboj bude hůř, těch receptů mám ještě dost a dost….
Hele, ale u mně to máš snadný … skleněný hnědý talíře tu mám jen já 🙂 🙂 🙂
Dám tě i bez vobrázků 🙂
Dekujuuuu ?
Dýňovku můžu každý den, rajčata už nemáme, pomrzly, ale určitě vyzkouším příští rok.
Já dýňovou ano, ale bez olivového oleje. A až snad příští rok, letos byly pouze dvě hokaidó a ty byly velikosti maximálně tenisáku….
Já myslela, že jsem vadná. Taky dva tenisáky hokaido a trpasličí patyzon jeden. Ale hokaido měla šlahoun pět metrů, samej květ, poměr samců k samicím 100000 : 1…
Rozmarýn,libeček,šalvěj..netluče se to moc ??? Já teda raději k dýňovce olej z vlašských ořechů nebo dýňový….
Je to na výběru
Upozornila jsem sestru – občas nakoukne – a líbilo se!!??
Tak ať se mi ozve, a může se zapojit, každý recept i komentář se počítá.
Nemysli si, že je pravidelně neupozorňuju!! Sestra plete, šije, ovládá 5 jazyků, vede rodinnou firmu – ale vaření je švagrovo!! Ne, že by vůbec nevařila, ale to je spíš výjimka… Takže ona nakoukne, ohodnotí, projeví zájem a švagr uvaří.
Tak sem přihoď švagra. Aspoň nebude „Hrabebotovi“ smutno.
Nojo, ale zas nebude vyjímečnej a obletovanej, to nevím, jestli by se mu taková konkurence líbila…?
U nás teď frčí Dýňová polévka z Vysočiny (bez kari). Přísun domácích rajčátek s prvním mrazíkem ustal, tak zkusím změnu za rok 🙂