100 g kýty nebo kotlety bez kostí
100 g kuřecích prsíček
100 g jablek, hrušek, ananasu (buď ve směsi, nebo jen jeden dva druhy)
větší množství oleje na smažení
Na obalení masa hustší těstíčko ze 2 vajec, hladké mouky a vody
Na omáčku:
1/4 l vody
2 lžíce sójové omáčky
2 lžičku krupicového cukru
špetka soli
1,5 lžíce octa
2 – 3 lžičky solamylu
hrst opražených mandlí nebo burských oříšků
Maso nakrájíme na kousky, ovoce také a snažíme se, aby byly zhruba stejně velké (takže pokud použijeme nakládaný ananas, přizpůsobíme ananasovým kouskům tvar masa a dalšího ovoce). Kousky obalíme v těstíčku a postupně osmažíme v oleji – nejdříve maso, pak ovoce. Smažíme do bledého odstínu a dáváme na ubrousky okapat. Když máme všechno osmažené, znovu to naskládáme do pánve a rychle dosmažíme do zlatova. Opět necháme okapat.
Mezitím si na druhé pánvi připravíme omáčku: svaříme vodu s cukrem, solí, sojovou omáčkou a octem, nakonec přidáme šrob, rozmíchaný v troše studené vody. Omáčku mícháme, dokud nezhoustne (trvá to jen krátkou chvíli) a nakonec přidáme pražené mandle nebo buráky. Omáčka by měla mít konzistenci světlého medu – hustá, zlatavá a skoro průhledná, s mírně sladkokyselou chutí (dochutí každý podle svého).
Servírujeme s rýží a nebo kousky masa a ovoce dáme na mísu, zalijeme omáčkou a necháme strávníky, ať si své tajemství nabere každý sám .
Recept jsem získala kdysi dávno na PŽ, ale už fakt nevím od koho. Fravera? Úsměvka?
Haderach
Jojo, to můžu. Mňam ?
Vynechám to kuře,? a můžu i já!!!
Kuře spáchám zvlášť, a pak přihodím pro ostatní strávníky?
Tak to bych si dala.Možná bych k těm masům ještě přidala drůbeží játra.Dělávala jsem je podobně ale jen s jablky a bylo to výborné.Tady je spousta jiných chutí na výběr.?
Proto je to „tajemství“ – nevíš, jakej kousek si vybereš.
Neboli, řečeno s Forrestem Gumpem: „Je to jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš.“ 🙂 🙂 🙂
Neříkal to o životě??
Tajemství bych klidně snědla jen mnou připravené…co kdyby měl někdo nápad zabalit tvarůžek?? Snědla bych to, ale když máte chuť naladěnou na ananas….
Ano, říkal 🙂
Takto jsem na vánoce při namáčení sušených švestek do čokolády, z legrace, namočili jednu kulatou feferonku. Samozřejmě jsem si ji ,při svém pověstném štěstí, taky vytáhl a snědl. Ani jsem nemohl sakrovat.
Jj kdo jinému jámu….??
Ano, ano, bez komentáře…..
My jsme běžně do tvarohových knedlíků balili buď ořech nebo špičku rohlíku – děti z toho měly bžundu 🙂
Když jsem dělala borůvkové knedle, tak do dvou jsem místo borůvek dala vždy meruňku ….. to bylo hledání ☺
A malé to dělám také tak, do jahodových lupnu něco jiného. A jakou má potom radost.
A recept nebude můj, já to ovoce do masa moc nemusím, ale je možné, že kdysi pro děti jsem dělávala …… jsem starší dáma, tak mám nárok trpět LAHOSIPem ☺
Ja myslim, ze to byla Fravera, ale nejsem si jista 🙁
Jj, také si to myslím.
Paměť máš výbornou!! Dávala ho na Proženách do diskuze.
Letos se mi vyvedly habanero chocolate, tu někomu zabalit, mohlo by to být jeho poslední jídlo ?. Má kolem 350 000 SHU, zpracovávám jí v rukavicích a stejně mě pálí ruce. Do jídla jen pro otrlého a hooodně opatrně dávkovat.
Jani, máš na pěstování a používání příslušné povolení ?
K pěstitelskému úspěchu gratuluji a současně lituju Tvého utrpení při zpracovávání. Ono to není nic příjemného, když se jedna zapomene a sáhne rukou do nevhodných míst . Moje svíčičky až tolik pálivé nebyly a i tak jsem si užila 😎
Jedna z mých spolužaček si na brigádě ve Frutě při zpracování feferonek sáhla do očí. Týden na očním se zavázanýma očima a zánět rohovky jak vymalovanej.
Na jasně že je pěstuju tajně, aby mi na ně náhodou někdo nechodil ?
Tak tohle vypadá velmi zajímavě. Připomnělo mi to pirohy mé slovenské tchýně – dávala většinou 3 různé náplně , pěkně je promíchala a dokud se do pirohu nekouslo, nikdo nevěděl co se v něm skrývá. Určitě vyzkouším 😎
PS : Fravera nebyla přizvána, nebo se tu skrývá pod jiným nickem? Nechodila jsem tam až tak dlouho před zrušením, ale pamatuji si, že mívala taky dost podnětné příspěvky.
Byla, ale marně 🙁