5 větších brambor
3 jablka (kyselejší)
7 lžic polohrubé mouky
mléko (méně něž 300 ml)
2 vejce
sůl
(autorka přidává ještě koření z Justu)
Vymícháme řídké těsto a smažíme na oleji nebo sádle.
Autorka receptu Úsměvka. Foto ilustrační
5 větších brambor
3 jablka (kyselejší)
7 lžic polohrubé mouky
mléko (méně něž 300 ml)
2 vejce
sůl
(autorka přidává ještě koření z Justu)
Vymícháme řídké těsto a smažíme na oleji nebo sádle.
Autorka receptu Úsměvka. Foto ilustrační
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Jablka do bramboráku, dobrý nápad. Jablek letos bylo hodně, a ty kyselé z jednoho stromu určitě vyzkouším do bramboráku. Super, díky za recept.?
tohle se dělávalo , když se vybíraly brambory ze země, kousek od pole byl sad a v něm hromady sklizených jablek a nebo u polní cesty jabloňky…pasáčci hus a dobytka i ženské,co na poli pracovaly se scházeli u ohýnku a na něm se buď něco vařilo nebo peklo..pečené brambory v popelu a knim horká,pečená jabla, i tyhle placky, když byly ženské domluvené, že jedna to na vyřazené pánvi upeče, pánev vytřela kůží od špeku a dělala tyhle placky, koření tam nebylo,jen sůl a to,co okolo pole rostlo, kromě jablek a brambor, sem tam zanášely slípky,tak se v jídle objevily i vejce….na tohle vzpomíná moje maminka, já si v tuhle dobu vybavuju vůni pálené bramborové natě….
Inu časy se mění – brambory z popela dnešní dítka těžko znají. Jen draci se znovu vrací na podzimní nebe – akorát už je stěží někdo dělá doma . To co vídám, je průmyslová výroba ?-)
Bezva recept. Přesně na teď. Jen mi držte palce, aby to fungovalo s bezlepkovou moukou. Holky jsou estétky a rozervaný placky odsunujou, i když se jim od batolecího věku snažim namluvit, že v každém případě jde o modifikaci kaizršmárnu.
Co je koreni z Justu, to je siroky pojem? Mne tam chybi cesnek, ale jinak dobre?
máš tam jablka, tak asi česnek nebude to pravé…..
Taky myslim.
No jo, kdyz ja muzu cesnek snad i do dortu… ?
Já je dělala s mrkví (opět podle Úsměvky) a česnek ani marijánku jsem nedala, jajsi jsem myslela na něco jiného. Pak jsem tomu nasadila horkou, a pokurcovala.. bylo to úžasné, a id té doby se hafan může zbláznit, jak vyvádí, kdybych se s ním nepořdlila..
Ách jo….nasadila KORUNU, …nepodělila…?
Mám kamaráda, jmenuje se Kurc. Občas jsem od něj něco jedla a dobrý. Tak když jsi to POKURCOVALA, nemohlo to být zlé. Ba naopak 🙂
Ivčo, je jedno jaké (jen snad na saláty a polévkové bych nedávala), já vezmu to, co je zrovna po ruce.
Určitě vyzkouším, jen nevím – ty jablíčka i se slupkou, nebo bez? Dostali jsme malá, tak jich strouhnu víc. Myslím že poměr nemusí být až tak přesný, ale určitě to bude ňamka 😎
Já jablka ?? neloupu – rozkrojit, odstranit jádřinec, rozkrojeným přiložit na struhadlo, a strouhat, až mi v prstech zůstane jen psdertná slupka.
psdertná … poznávám tě, jasná 🙂
Což o to. Jasnou poznati snadno jest. Ale ten sanskrt jsem neprokoukla. Ještěže jabka strouhu stejně…
Bojïnko – PRÁZDNÁ slupka…víš, co mi to dává práce?
Lakysko, tu srandu si z tebe dělám ve vší ouctě. Kdybych nevěděla, co s radou a recepisem, vznesla bych ofic dotaz 🙂 Vůbec se tím netrap, všem se nám po ťukálistce stejskalo. (tedy jak já nesnáším, když někdo mluví jménem všech bez prověření a pověření… a hele, dělám to taky; ale troufám si tvrdit, že mám skoro recht)
Srandičky si dělej, tady mezi náma mi to nevadí, jen když jsme světoví, tak bych nerada pro zbytek zeměkoule byla za trubku?
Ufff! To mi dalo práse, aby to bylo dobře..
???
Lakys, Ty jsi kouzelná ……. „práse“ …. poslouchej, to je zkratka pro: ta práce je prase? ☺
🙂 🙂 🙂
Klidně se slupkou, aspoň si vyčistíš střívka, ne?
No koukám, že můj slupkový dotaz vykouzlil kouzelnou diskuzi 😉 😀
U nás byl dnes hokaidový den, jablíčkový bude zítra- koláč a placky, tak doufám v pochvalu vrchního ochutnávače 😎