1 kg brambor
2 vajíčka
250 g hrubé mouky
150 g dětské krupičky
3 starší housky
sůl
Brambory (ideálně uvařené ve slupce den předem) oloupejte, nastrouhejte nahrubo, přidejte vajíčka, trochu soli, krupičku, mouku a na malé kostičky pokrájené housky.
Rozdělte na díly a vyválejte šišky o průměru asi 5-6 cm. Vložte do vroucí vody (pozor, odmíchat ode dna, aby se nepřilepily) a vařte zvolna necelých 20 minut.
Krom klasické přílohy se skvěle hodí na knedlíky s vajíčkem 🙂 HaderachKwisatz
Já je dělám i z teplých brambor a dávám půl prášku do pečiva.
Omlouvám se, můj příspěvek vůbec nesouvisí s receptem. (Ale ty knedlíky stopro zkusím, vypadají prudce jedlé.)
Urodily se mi krásné kdoule v množství o hodně větším než malém a já pro valnou část nemám využití. Takže jestli má někdo zájem, stačí mi písnout na mail – jsem na email.cz a domluvíme se, že bych je poslala. A klidně se hlaste všechny, mám jich opravdu mooooc. Podotýkám, že za ně NIC NECHCI, spíš to budu brát od vás jako přátelskou výpomoc, aby to krásné ovoce neskončilo na kompostě. Na netu je k dispozici dost receptů, já z nich dělám zavařeninu (portugalsky je údajně kdoule „marmello“, od toho prý vzniklo slovo „marmeláda“) a je moc dobrá a voňavá. K zásilce bych hned přiložila osvědčený návod. Tak už se moc těším, že se ozvete. Díky, Fialka. 🙂
I já se hlásím, písnu mail, díky
Hele a nechceš se domluvit, že bych tam příští týden v pátrek dojela? Pokuid vím, tak Boženka je někde od Trutnova.
Kdoule se k nám kdysi dovážela jako kompot pod názvem AIVA z Bulharska. Vyzkoušej, tak voňavý kompot jsem už po tom nikdy nejedla. A dělal ho dědeček jedné mé známé, které jsme byli kdysi na svatbě, když jsem čekala syna. Já nemohla skoro nic jíst, ale tenhle kompot bez problémů na kila.
já bych si s dovolením také vzala….
Doporučuji z kdoulí marmeládu, je opravdu výborná, chutná i voní po citrusích.
Boženko, jestli je to tak, já bych si ráda nějaké vzala. Můžeme se domluvit, podle kde bydlíš, třeba bych mohla dojet. Děkuju předem!
Tak mi napiš na mail, ať tu necháme prostor na komentáře k těm hybridům. 🙂 Teď odjíždím, ale ozvu se během dne. Díky.
Knedle zkusím , to je jasná zprava , dělám bez housek , tak to bude fajn změna?
Taky k receptu: moje tehdy (to uz je 35 let) postarsi milovana kolegyne, smazila
housticku do bramborovych knedliku na masle. Byla to mnamka.. ???
zkuste tam dát osmaženou cibulku nebo škvarky….
Holky, jsem nadšená! Já do knedlíků dávám kde co, montuju těsta dohromady a vždycky se bojim to jen naznačit na veřejnosti… A teď se ukazuje, že v tom nejsem sama! A zvláště houskáče vylepšené bandurama, to oblibuju.
A jak píše IvaC: Se smaženou houstičkou… mňam
Kluci v akci tam supali majoranku , libovou slaninu , cesnek a pepř
Hodnekrat jsem to použila a říkáme tomu sváteční bramborový knedlík
No jasně ja už to i někde pod tímto názvem viděla.Houstičku a petrželovou nať.
tak já taky experimentuji s “ brknedlem “ . Od té doby co jsem měla na Slovensku – nevím jestli to napíšu správně ,
“ pálfiknedle “ tak je vařím.
Bramborový knedlík a do těsta přidat nasekanou červenou papriku, vypadá to dobře a chutná to taky dobře.
Já bych si prosím taky ráda vzala ale neznám mejlovku.
to jsem na tom stejně…
Lidé bděte, holky čtěte! 🙂 Adresa je v textu…
jo,, jen že je na email.cz , ale já vím prt, jestli jako fialka nebo bozena.fialova
🙁
bozena.fialova
Kluci v akci kdysi dělali chlebový knedlík. Zařadila jsem ho do repertoáru a je veeelmi oblíbený, páč je veeelmi jedlý. Nejlepší je s játrovou omáčkou. Taky houbová s ním není k zahození.
Tak jsi mě navnadila, že jsem chlebové okamžitě vygůglila. Ano, vypadají velmi jedle a na houbovku mám chuť úplně hroznou už několik dní…
😀
Poslat, to tu ještě nebylo.
Přiznávám, že mne nikdy nenapadlo vytunit brknedle. Vypadá to zajímavě, vyzkoušíme 😎
rozválej těsto na br. knedle na placku a potři ji osmaženou zlatavou cibulkou na špeku, trochu posolenou (po vychladnutí), placku sroluj jako roládu a zabal a na koncích ji zauzluj do strečky (potr.folie) a dej vařit na 25-30 minut do horký vody. po uvaření rozbal a krájej, na plátky…vypadá to skvěle,a chutná ještě líp….
Uvařit, vyfotit – to už je jinej recept 🙂
pošlu to…
Žiši pŕed chvílí jsem snídala a když to tu čtu už mám zase hlad.
Brknedlíky v jakékoli podobě jsou nej.
Trochu od tématu, ale zase ne tak moc: Čistíme špajz a lednici (několik téměř rituálních každoměsíčních jídel ze všeho, co v zásobárnách smutně kouká – spotřebovat). Tož jsem pekla krutý stehýnka na kdejaké zelenině a že prý s brkaší. Všechno šlo standardně do chvíle, než byla zjištěna absence mléka a jiných ředidel do brambor. Dorostenka mě vyštvala z kuchyně s tím, že si poradí a ta kaše prostě BUDE!. Jo, nebylo to složité a bylo to nezvykle chutné: Brambory naředila OŘÍŠKOVÝM mlékem a přihodila na supradrobno posekané dva zelené ocásky z rašící cibule. A kousek másla. Nakonec jsme jedli maso jen tak, zeleninové podpečení si prý dáme zítra s risi bisi, a kaší jsme si tvořili boule za ušima.
Já vím, oříškový mlíko… Od doby, co to naše dítě bezlepkuje, se u nás doma vyskytujou různé podivnosti a u některých zjišťujeme, že nám fakt chutnají. A nemlíka (kokos, mandle, oříšky) do té kategorie patří.
No, to jen tak, že erteple jsou opravdu velmi tolerantní a vstřícná potravina.
Smajlík „palec nahoru“.