(980) Chlebové knedlíky

aneb Nehouskové knedlíky a půdňoplísňová omáčka

600g obyčejného chleba – ne zcela čerstvého
1 a 1/2 cibule
4 vejce
hrstka sekané petrželky
200ml mléka

špetka pepře
špetka muškátového květu
100g másla

Na másle zpěňte cibuli do sklovata, přihoďte petrželku, vmíchejte koření a vsypte chleba nakrájený na drobné kostky (i s kůrkou). Přendejte do mísy, promíchejte, zalijte mlékem a vklepněte vejce. Zadělejte těsto. Nejlépe to jde rukou. Na potravinářskou folii vytvarujte knedlík, pořádně zabalte (na těsno, jako bonbón) a vařte cca 15 – 20 minut. Vylovené z vody nechte zchladnout na manipulační teplotu, nakrájejte – jde to snadno i obyčejným nožem – a podávejte. Na obrázku s houbovou omáčkou.

Knedlíky vyzkoušela BOYE a zde jsou postřehy: “ Z této dávky byly čtyři šišky, jejichž velikost je limitována šířkou folie. – Toto byla premiéra a měla úspěch větší, než karlovarský příbuzný. – Inspirováno Klukama v akci, mírně zjednodušeno a zlevněno (vejce 🙂 ), přesto vynikající!

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

53 komentářů: (980) Chlebové knedlíky

  1. francizska1 napsal:

    Boye, jenom zírám. To by mne vůbec nenapadlo. A jestli je to opravdu tak dobré, vyzkouším.

  2. BOYE napsal:

    Tak se teď hrabu v nákupu a objednávám. Najednou „olomoucký knedlík“. Kouknu na složení: Standardní bramborový, vytuněný tvarůžkama 🙂 Máte s tím některá zkušenost? Já mám k tvarůžkům a jejich příbuzným trochu opatrný vztah (ale už jsem pozřela a žiju), tak to zkoušet nebudu. Nicméně kdyby někdo z vás se obětoval a barvitě vychválil, třeba bych tím smradložravé Benjamíně udělala radost…
    To tu máme knedlíkové souhvězdí v uplynulém týdnu, co?

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Knedlikovej tejden nebude, koncim. A hlasim….zitra recept okolo devate, marodi mi kocka, rano laborator.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já bych chtěla vysvětlit „600 g obyčejného chleba – ne zcela čerstvého“ …… nějak tam podprahově vidím to „půdňoplísňové“ ….. fakt ho jako mám nechat tím penicilinem projít?
    Hele, a nebude mi to nějak pochodovat po kuchyni? ☺

    Ale musím napsat, že muškátový květ nějak nemusím, nevím proč, ale vždy si vzpomenu na muškáty na terase☺
    A kdysi dávno jsem hledala na tetičce wiki, cože to jako je. Je tam toto:
    „Muškátový květ je druh koření. Jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého (Myristica fragrans)“
    Vzhledem k tomu, že netuším, co je „míšek“, tak jsem hledala dál a ono vykouklo toto:
    „Míšek (arillus) je plod rostlin vzniklý z cenokarpického gynecea.“

    Dál jsem nečetla, páč je to moc složité, představa karpálních tunelů a gynekologických onemocnění by mi nedalo spát ☺ (dělám si legrandu)

  5. kvetula.v napsal:

    S přibývajícím věkem mi ubývá chuť na bílé kynuté těsto – pečivo, buchty, i knedlíky. Tedy kvůli chlapovi ty knedle občas spáchám, buchtama ho rozmazluje švagrová a pečivo si naštěstí sám od sebe oblíbil tmavé. Teď se rýsuje šance jak mu podstrčit knedlík tmavý, tak uvidíme. Jen budu muset koupit a nechat ostařet kus chleba. U nás oblíbený a kupovaný by se na toto nehodil.
    Jen dotaz pro Boye – průměr válečků je cca?

  6. blahovka.h napsal:

    Když na víkend koupím velký chleba, zůstane celý. Sarančata vyžadují rohlíky. Poučena, koupím další víkend pytel rohlíků a malý chleba. Chleba zmizí a já v sobotu jedu pro další. Rohlíci zbydou.
    Zrovna včera jsem dělala „teplou“ večeři, topinky s vajíčky, do kterých jsem přidala medvědí česnek a trochu smetany. Až zase zbyde chleba, budou knedle. Po topinkách mi je nedobře, knedle budou lepší. Hub je v mrazáku dost, tak bude i omáčka.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..