kvalitní tvrdý sýr
ingredience na trojobal
olej
Recept ponechávám bez úprav:
1. zakoupíme kvalitní sýr, nejlépe goudu, nivu, hermelín (zde gouda)
2. zakoupíme kvalitní majolku, popřípadě uděláme domácí
3. od babiček si přivezeme kvalitní brambůrky a zavařené okurky
4. od kámoše dovezeme domácí vajcata
5. nastrouháme staré rohlíky nebo housky (nutné zbavit máku apod.)
Ostatní máme doma, tak se pustíme do práce:
Nejprve obalíme sýr v mouce, poté ve vajceti rozšlehaném s trochou mléka či piva, soli a špetkou koření a následně ve strouhance. Vajce a strouhanku použijeme 2x, aby sýr při smažení nevytékal.
Obalený sýr vložíme do ledničky, ale lepší je vrazit ho na chvíli do mrazáku. Oškrabeme brambory, pokrájíme, dáme do kastrolu, osolíme, trošku kmínu a dáme vařit.
Nastrouháme na jemném struhadle kyselé okurky (záleží pro kolik lidí, ale běžná porce pro 2 jsou dvě okurky) do mističky, přidáme velkou lžíci hořčice plnotučné a majolku dle potřeby, sůl a pepř dle chuti. Opět vložíme do lednice a necháme vychladit.
Pokud jsou brambory téměř měkké, tak začneme smažit sýr. Do menšího hrnku nalijeme vrstvu oleje (vrstva musí být dost vysoká, aby se sýr nedotýkal dna) a rozpálíme ho. Dáváme postupně smažit obalený sýr, který pravidelně otáčíme. Plotnu stáhneme max. na 7, ale hrnek průběžně sundáváme, aby se sýr nepřipékal či nerozpékal.
Když to zvládneme, tak z toho máme tento výsledek.
Recept poslala Úsměvka
Já se přiznám, že smažák dělám jedině v těstíčku, to nevyteče nikdy. A do domácí tatarky ještě strouhám cibuli a trošku osladím.
Smažák je jídlo,které mne míjí, vždycky je to guma…nabyde to v h..ústech a pak to nejde překousnout a spolknout…ale MLP se po něm může utlouct, je to jak říká,jeho jistota, ví co dostane a ví,jak to chutná….ale tuhle mne přesvědčili, že mám ochutnat v bramborákovém těstě zabalený hermelín – takový vegetariánský Ondráš řízek, tomu říkali…tak jsem teda kousek ochutnala..no a pak jim ho sež..snědla…moc dobrý to bylo…..
Tak tohle jsem se naučila jíst ve vinárně U rytíře, kterou kdysi provozoval náš kamarád. Vidíš, už dlouho jsem to nedělala, co Bimbo nemá jíst smažené, musím se držet zpět
Vítáme na Bramboračce dalšího člena naší společnosti. Ať se ti u nás líbí a a najdeš tu dobré inspirace. A ať ti tu chutná!
Děkuji vám všem za přijetí, je tu hezky
Taky zdravím a pěkně vítám v klubu nejlepších kuchatek.
No tak jako nejlepší kuchařka bych se asi netitulovala…
Ale měla bys! My všichni jsme Gogo!
Vítej!
Na uvítanou písnička ????,
na přípitek sklenička,?
taky dortu kousek??,
dej ho na ubrousek.
Pěkně vítám!???
Smažený sýr, to je mňamka! U mě vede Niva, Hermelín.. Jednou jsem chtěla pozlobit syna a nakrajet ten sýr tak, aby vypadal jako rybí prsty, u nás neoblįbené, ba přímo brekeke…
Tak krájím, v tom nakráčí potomek, a vece: mami, Ty to krájíš pořád stejně, nechceš tio jednou nakrájet jinak?? Překvapení se nekonalo, ale jelikož často myslíme stejně, tak jsem ho nezabila…
Ke smažáku dáváme zakysanou, máslíčko ochucenou česnekem…
No já taky hermelín a to ještě rozkrojený a plněný plátkem šunky.
Ano, to je také moje parketka. Ale pokud dělám klasický smažáček, tak 2x obalit a smažit rychle, a hned na talíř. aby nebyl jako guma, jak píše sharka68 výše.
Omlouvám se, dneska se do diskuze nezapojím – včera jsme museli nechat uspat kočičku, je mi děsně.
Byla určitě nemocná, tak je jí líp…ale útěcha to moc velká není, cítím s Tebou..
To je mi moc líto a chápu tvůj smutek, my je vždy obrečíme – jsou to prostě členové rodiny (a po pravdě většinou milejší než někteří dvounozí).
vždycky si říkám, kéž by tohle někdo dokázal udělat pro nás,abychom se tu pak netrápili…… ale moc dobře vím, jak je tohle rozhodnutí těžké…a jak moc bolí….
jsi statečná holka,že jsi to zvládla udělat….pomohla jsi jí……
Cítím s tebou, vím, jak ti je. My jsme si to minulý týden zažili s jedním z našich psů. Užili jsme si s ním 14 krásných a divokých let. Kdo zná bígly, ví, o čem mluvím. Tak už se netrápí a někde tam nahoře si hřeje kožíšek v teple za pecí.
Diky vsem…boli to 🙁
Když oni se nám ti chlupatí spolubydlící zadřou do srdíčka – a když pak odejdou, zůstane v něm jizva. Už jsem jich také několik vyprovodila… soucítím.
To jste napsala moc hezky, taky to moc dobře znám.
??
Já smažák nedělala tak dlouho, že desetiletá Benjamína netuší, že tohle jídlo lze dělat doma a není to záležitost jakési magie výběrových restaurací (smažák je prostě výletní jídlo). Tak jsme se dohodly v naší holčičí společnosti na zítřejším obědě.
Do tatarky krom cibule přidávám ještě kapary, kousek utřené sardele a petrtelku. Základní majo dělám hooodně tuhou a pak vmíchám trochu jogurtu („odlehčuju“ zásadně řeckým, nebo smetanovým – tatarka má být dobrá, ne dietní).
Poznamenána všemi „traumaty“ z dětství, musím říct, že Smažák je jediný: eidam! No dobrá, ještě gouda. Ale musí to být ty obyčejné, echt české. Všechno ostatní je smažený sýr, nikoli smažák 🙂 🙂 A brambory. Nikdy ho neznesvětím hranolkama, ani brkaší.
Smažený sýr jsem nejedla ani nepamatuji. Vždy na něj mám chuť a pak si ho rozmyslím, protože mě tlačí kalhoty, a skončím u něčeho dietnějšího.
jo,smažený tvargle,to je jiná liga,ty můžu……a nejlíp s brkaší…..
Kočky, musím se přiznat, že já smažáček nedělám ….. toto je recept toho mojeho. A že on ho umí skvělý, fááááákt ☺
Jako do tatarky si přidávejte co chcete, věřím a stále píšu, že každému chutná něco jiného. Ale např. syrovou cibuli si nějak nevybral můj žlučníček, tož u nás se nedává.
Pro Lakys – nivu ano, hermelín sním, ale nemusím ho.
Pro Sharku – tvarůžky nedávám.
Pro Inku – u nás se do strouhanky rozmačkají ještě kukuřičné lupínky, na masové rezeně jedině lupínky, na smažák je strouhanka s lupínky půl na půl. Na těch vyfocených lupínky nejsou, páč je někdo nekoupil ☺
A pro fšecky, dnes u nás buřtguláš s chlebem ☺ (rychlé, jedlé, dá se to ohřát a je to vlastně i levné)
Dobrej souhrn. U nas dnes tlacenka s cibuli…nejak me nic nebavi a postavit se k plotne uz vubec ne.
Jasně, stručně, výstižně.
Chápu to, zkus jim k tomu přidat chleba
Soucítím – rodina jistě pochopí, nebude na tom líp.
„Odcházení“ snáším čím dál hůř. Je to jeden z důvodů, proč si jako jedinou živou bytost v domácnosti „chovám“ chlapa .
Zvířátko jako zvířátko, stejně to musíš ochočit….
Tak já v současnosti dělám smažák v okořeněném těstíčku a drcených kukulupínkách. O vychytávce zchladit (lehce zmrazit) po obalení už jsem slyšela, ale nikdy nezkusila.
Asi budu muset zajít ochutnat k Úsměvkovým – když vaří chlap, je to dycky ňamka. Buřtguláš byl v sobotu z posledních opravdu dobrých buřtíků. Zítra si jedeme na jatka pro novou várku. Dnes dušené vepřové s mrkví a kapustičkami recept 595 – dostali jsme velké množství mrkví velikosti menší řepy a krásné zelené růžičky z akce v Penny jsem taky nemohla nechat ladem .
Hermelín nebo nivu smažím zřídka, většinou dostanou přednost v jiném zpracování. 😎
Když se zmrazí, tak údajně nevyteče …. říká ten můj. A tomu věř, jak to řekne chlap, tak to musí být pravda.
Tož s tím Tvým medvídkem dojeďte, ne? Víš dobře, že u nás jsou dveře dycky otevřené.
Kapustičky mám ráda, ale v kombinaci s mrkví nemusím …… ale věřím, že je to dobré.
Jo, ovčí lahůdka je výborná, dokonce ten náš prcek pravil, že je potřeba vyrazit pro něj opět do Španěl ☺ Jsem se řezala smíchy, ale nějak jsem jí to nemohla vysvětlit.
Mrkvička byla včera, dneska br.noky se zelím a kouskem klobásky.
Zítra budo br.šišky s mákem a v pátek obalovaný květák. Na sobotu a neděli přijede Pavlínka a tak ho musím nějak rozmazlit.
tak pokud do tatarky chceš cibuli,tak ji nakrájej na drobno a prolej vřelou vodou a nech okapat a osuš ji na ubrousku..ta ti žlučník nevzbudí…..
Díky za radu, určo někdy vyzkouším, ale fakt je, že do tatarky to nebude, tam mi cibule nechybí.
Tož děcka novinka
Volal synek že dojede, ptám se, co k jídlu.
„Svíčkovou s knedlem, pečkrálíka se zeleninou, roštěnky s rýží, pečkrknu s knedlem a zelím, srnčí na víně, pár placek štrúdlu, krtka, perník s čokoškou, jahodové knedle, knedle s uzeným a zelím, krucánky, utopence, domácí chleba, pracny, kapra se zeleninou a těstoviny s kuřmasem a sýrovou omáčkou“
Se ptám, zda dal v kolbence výpověď a stěhuje se zpět ….. odpověď:
„Ne, přijedu na víkend“
Holky, já fakt nechápu, kdy toto fšecko chce sežpapat za jeden jediný víkend ☺
To je jako jídelní lístek z restaurace?To si snad jen něco vybere z této úchvatné nabídky.
Docela mě dostalo …pár placek štrůdlu a krtka…
Četla jsem to mladé a taky prý by si vybrala?
Tu „nabídku“ si poručil on, proto jsem se ptala, zda dal výpověď. ☺
Těch „pár placek štrúdlu“ je minimálně 8, už ho znám, ani je nemusím krájet, bere je celé.
Tož ať mladá dojede, určo zbyde, věř mi ☺Možná i do krabičky.
Na ten štrúdl jsou ti mlaďoši nějak ujetý. Já posledně dělala 6 noh a mladej koukal jak jelítko, když jsem kroutila hlavou, jestli jako zbyde tátovi na snídani.
☺ ☺
Jj, to znám.
Nezávidím. (Vlastně trochu ano, anžto mi dětí dopřáno nebylo a zůstali mi jen tři štěkaví senioři.)
Soudím, že přijede s valníkem, aby mohl všechny ty plné krabičky pohodlně odvézt.
Přijede ČD, tak doufám, že bude mít velký batoh, do kterého ty zbytky nabalí☺
A mohu ho příště poslat k Tobě, co? ☺Třeba by zkusil jiný jídelníček.
Hihihi, nevěřím, že bys ho ukecala na změnu… Od maminky je od maminky. A co nesní na místě, maminka nakrabičkuje, že? Hele já tý mý potvoře nemůžu vnutit ani jiný druh cukroví, než jsem pekla když bývala na vánoce doma. Furt chce vzpomínat na dětství. V létě jsem jim dovezla angreštové a jablečné čatní – ohrnovala rypáček, že ke grilovanému masu sladké?! No pak když viděla, jak si všici přidávají, olízla a nakonec vylizovala sklenky a že můžu takové dobroty zase přivézt.
Jo a vnučka si musí rok počkat 😉
Já jsem zvědavá, jak to dopadne letos u nás, vzhledem k Bramboračce jsem se rozhodla péct úplně jiné druhy cukroví, než loni. Asi se máte na co těšit….
Fšecky moc pozdravuje Koukejka
Taky zdravím, stýská se mi po jejích povídkách…