1/2 kg brambor
1 vajíčko
150 g hrubé mouky
50 g dětské krupičky
Vypracujte bramborové těsto dle osvědčeného receptu a vyválejte z něj placku o tloušťce cca půl centimetru – rozvalujte se válečkem na potravinářské folii. Potřete, čím libo (zde karamelizovaná cibule – recept 469) jako se potírá roláda, a pomocí té folie – jejím přizvedáváním – namazanou placku sroluje. Zaviňte do folie, na které se placka válela a povalováním jí dejte tvar, který uzpůsobíte šířce hrnce, ve kterém budete roládu vařit. Jakmile máte na koncích smotané camfoury folie, udělejte na nich těsně za roládou uzliky, aby se nerozjela, potom vezměte další kus folie a přebalte roládu ještě jednou, aby se do ní nedostala voda. Opět poválejte, zauzlujte a vložte do vařící vody. Vařte cca 30 minut, v půlce roládu otočte. Pokud máte roládu o větším průměru, vařte déle. Po rozkrojení a zjištění, že to ještě chtělo 5 minut, totiž roládu do hrnce nevrátíte, leda ji znovu rozkrojenou vložit do igelitového sáčku a dovařit.
Když roládu vytáhnete z vody, odstřihnete uzliky na jedné straně a chytnete ji za druhý konec (camfour), lehce ji vytlačíte ven z folie … a je to. Potom stačí šikmo nakrájet a obložit talíř, přidat například horké kysané zelí, vepřové maso a polít vypečeným sosíkem a troškou sádla.
Recept poslala Sharka
Rozvalujte se válečkem na potravinářské folii 🙂 Krásná rada na dobré jitro… Vypadá hezky, bubě chutnat nemůže, když jsou to bramboráci s cibulkou. A máme nadnormativní kus uzeného, proč tedy nezkusit. Dokonce jsem v souvislosti s naší bezlepkyní našla brknedle zcela bez mouky, tak je prubnu zároveň a budu se kochat nadějí, že by to mohlo jít případně i plnit či motat. Jedno je jisté – bude to se špenátem, zelí došlo.
Sharka má vyzkoušené naše průmyslové těsto, jde to z něj též dobře.
Bezlepkové bramborové knedlíky také vyrábíme, používá se místo pšeničné mouky mouka kukuřičná, rýžová a bramborový škrob. Místo celého vejce je v receptuře bílek, ale myslím, že může být i vejce celé. Poměry doporučuji vyzkoušet, ono to z čerstvých brambor je trochu jiné než ze sušených.
Díky. Já se zatím pokoušela o chlupaté bezlepkáče a dopadlo to, no… nedopadlo. Ale rejže se škrobem vypadá nadějně lepivě 🙂
Ona se Dorostenka obejde se standardní přirozeně bezlepkovou nabídkou, ale jediné, po čem se jí stýská jsou brknedlíky a chlupáče. Tak se snažim to nějak vychytat.
Ale zaujalo mě tvé „vyrábíme“. Ty jsi bramborová průmyslnice?
ne, Inka pracuje v potr.výrobě….ale výrobky od nich se nebojím propagovat a už vůbec se je nebojím používat, jsou fakt dobré a komu to neřeknu,tak netuší…..
Tak nám napiš značku (vím, že se to dá i v Makru) – ale bacha, ať to neudělá link 🙂
Zeelandia? Od nich mám vyzkoušené, ale dodávají jen v 10 kilových pytlích.
Metro, Horeca, Aro – Hügli Food. V různém balení v různé kvalitě. Všechny jsou podle mne dobré
No ale myslím, že pro tu chuť je tam ta kukuřičná mouka. Nevím, jak by to chutnalo jen rýže a škrob. Asi to chce vyzkoušet
Určitě. Já posledně dala jen kukuřičnou v pevné víře, že to ty brambory udržej. Nestalo se 🙂 tak právě s těmi lepidly to snad klapne…
ano,já používám Inčino těsto- sušené,je výborné a nezklame….
ARO? Metro Chef? Bask?
dělají pro HORECU a MAKRO….třeba Vám to vyspecifikuje blíže…
Já některé polotovary používám s úspěchem také. Loni jsem tu psala, že kupuji v Kauflandu Linecké těsto v prášku. A bramborové těsto v prášku jsem kupovala hodně dlouho také, teď si ale dělám své, máme svoje brambory a tak ty malé končí v těstě. Ale značku Aro a Horeca znám a nejsou špatné., když je času málo a honem honem něco spáchat.
Ježíš , Nerozciluj ??, malé bramborky se dávají i se slupkou na plech . Max se rozriznou napůl a krásné se úpecou a jedi se ke všemu nebo jen tak a vnoucci posléze prohlásí : babičko , ty brambory byly nejlepší ? . Jak
S nimi muže někdo plýtvat do knedliiiii
To bychom jedli půl roku jen brambory na loupačku nebo pečené na plechu. Takže i do knedlíků zbývá. A letos tuplem, neboť v důsledku sucha jejich velikost nepřekročila pomalu tu velikost na loupačku.
roluje se to na té folii líp,jak piškotová roláída po upečení….z té folie se to krásně sloupne a zavine do rolády a pak do ní zabalí…..
To vypadá moc hezky. Představuji si roládu s husou a červeným zelím . . . .
Já mám hlad a nemám čas jet na oběd, banánová bábovka a kafe mi bude muset stačit.
Dneska měli v KAuflandu husí stehno za cca 220,- Kč. A celou husu kg za 139. To 1 stehýnko mě dostalo….hlavně ta cena.
Tak do Kaufu jdu jen v případě nouze nejvyšší (stejně ho nemám nejblíž), to by tu husu museli mít za pade. Ale to bych byla ušlapaná. Jsme tenhle víkend sami, hurá!, tak bude něco, co jedno ze sarančat nepapká. Nebo pojedeme utratit poukazy, které jsem dostala k narozeninám do restaurace. Podle času. Mám toho naplánováno moc a víkend je krátký :-(.
Mně přijde syn, ale je vítán, je potřeba pracvní síla(manžel marodí) a přijede Pavlínka, to je příjemná návštěva. Ajá se mu zase může něčím dobrým odměnit za jeho péči o Bramboračku.
Oni děti taky pomáhají, když přijedou, ale já potřebuji umýt okna a vyndat z nich sítě. Mouchy snad už lítat nebudou, i když dnes bylo nádherně tak nevím . . . . Pak potřebuji uklidit mrazáky, mám to v nich páté přes deváté, abych tam už konečně mohla dát dýně, mangold, mrkev, petržel a objednané maso. Otrhat papriky a rajský ve skleníku, nacpat to do sklenic jako lečo. Letos snad budou i okurky vlastní až do vánoc. Teď jsem si připravila koš jablek, večer u televize budu vykrajovat a podle množství, které se mi povede, tak bude přesnídávka nebo povidla a do sušičky by taky mohly. Už mám na rukou mozoly od nože. Teď to střídám, jeden den loupám ty poslední ořechy, které jsou nevzhledné, zaberou tak míň místa 🙂 a druhý den jablka. Nenudím se :-).
Víš, kolik stojí útulek pro jednonohé husy? Tak se pak nediv :o)
Vidíš, to mě nenapadlo, i když vím, že husy stojí na jedné noze. Tak to je potom ten útulek skoro na každém rybníce.
☺ ☺ ☺
No tak to jsem taky málem padla do “ tranzu „. Cena skoro se dá říct nehorázná.
Jani, husu už delší dobu nedělám , ne že by nebyla dobrá ale pro nás je to veliký “ dutý pták „.
Zdravím .
Já husu také nemusím, jednou za čas si dám kačenku, ale to dělám tak, že koupím 4 kuřecí nohy a přidám 1 – 2 nohy kachní nebo prsa bez kosti. Já kachnu, Vlastik kuře ovoněné kachnou.
tak to máme skoro stejné, peču taky kachnu s kuřetem , “ dětičkové “ raději kuřecí a dospěláci kachnu .Nebudu péct na 2x — nám to tak chutná . Hlavně dobrý knedle a červené zelíčko.
Na neděli “ martinskou “ dobrou chuť , hodně ZDRAVÍ všem.
To je dobrý nápad, v Bille mají kachní stehna za 129,-kg, balení po dvou, k tomu dvě stehna kuřecí a bude oběd na dva dny.
Jinak v Penny mají kachnu chlazenou za 74,90, ale je Vodňanská. . . .
Já dnes dostala půlku mularda, tak se s ním budu muset poprat, jen netuším, jak to lupnu do požadovaného jídelníčku synka.
Ale nějak se s tím poperu, že?
Já bych husala i kachňala, ale vodňanskou nechci, jiná v dosahu nebyla a Dorostenka teď má období brojení proti tukům (fšechno je moc mastnýýý). Tak u nás bude martinská krůta.
Tak já husám i kachňám i bez toho tuku …… od kousku ulomeného zubu (u MUDry jsem už byla) mám asi zánět v uchu ….. boha jeho, to je tak nepříjemný ☻
Chůůůdinko. Dorostenka má cosi podobné. Furt jí bolelo ucho až vyrazila k Mudře odborné a ta zjistila, že má tři mandle a ta navíc dělá neplechu až v uchu. Nemá sice zánět, ale slyší buď kulový, nebo v lepším případě jako když strčí hlavu do roury od záchodu a někdo usilovně splachuje – tak to popsala. Teď užívá kortikoidy (fujtajksl) a když to do konce měsíce nepřejde, tak operace (fujtaksl dvě). Od ucha blbýho má zřejmě trochu problém s rovnováhou, tak mimo jiné je jí furt bubě od žaludku – ekvivalent mořské nemoci.
Holky, vy máte nápady! Ale soucítím s vámi oběma.
Doporučuju matrjošku: Do husy kuře, do kuřete holoubka, do holoubka lanýže. Nic není duté, stačí jeden pekáč. A čekáš-li hostů více, pak bych tu husu frkla do pořádnýho krocana, toho pak do pštrosa a pštrosa do letadla, páč větší pták se jaksi nevyskytuje…
Zapomněla jsi na kachnu jehňátko, na jehňátko telátko, na telátko býčka, na býčka velrybu….a máš dostatek pro celé menší království.
Že tys to nedočetla? 🙂 To je drůbeží matrjoška… 😀
Tímto tvým komentářem jsi mi připomněla jeden recept z knihy P. Novotného, kde se plní velká kachna menším kuřetem, do kterého se nandá kus uzeného masa. Pokud je ještě v pekáčku místo, kachna se dokola obloží velkým králíkem. Má to být velká žranice pro celé příbuzenstvo. K tomu samozřejmě dva nebo více druhů zelí i knedlíků. Jenom pozor, aby příbuzní po té žranici vůbec odjeli.
„Asi nejpodivuhodnější hostinu v českém filmu připravili kuchaři pro habešského císaře ve snímku Obsluhoval jsem anglického krále. Na začátku nutno podotknout, že se nikdy v žádném našem hotelu neuskutečnila. Bohumil Hrabal prý viděl ve Švýcarsku tzv. slavnostní hostinu beduínů, kterou se pak nechal inspirovat.
Ve filmu se však odehrála přesně podle jeho popisu. Tedy 31 hostů a 31 číšníků, stůl široký 2,40 a dlouhý 11 metrů a všechno jídlo skutečné, nic kašírovaného.
Hlavní chod tvořila velbloudí roláda, plněná různými druhy masa, mezi nimiž nechybělo ani antilopí. „Všechny suroviny se sice tepelně upravovaly, ale velbloud ani antilopa mezi nimi nebyli,“ uvádí na pravou míru Václav Šmíd, jenž při natáčení působil jako gastronomický poradce.
Velbloudí kýtu nahradil obrovitý plát hovězího, nadívaný vepřovou fáší a vejci natvrdo. Hotová roláda o průměru 35 cm se ještě syrová pokrájela na kilogramové porce, které se pak samostatně upekly v alobalu.
Její konzumace však byla problematická, natáčení této scény spolklo celý den. Na konci už bylo maso nejen nefotogenické, ale musel rozhodnout lékař, zda se dá ještě jíst.“
Zdroj: novinky
Ty bláho, to vypadá zajímavě, dokonce si to dokážu představit se špenátem ….. to musí být mňamka.
A smála jsem se těm camfourkům, to kdysi dávno říkával můj tatík.
plnit to jde i špenátem, ale musíš z něj dostat tu „vodu“..ve finále to jde plnit i na sladko- vařenou makovou náplní nebo ořechovou, plátkovanými jablky se skořicí a trochou cukru a osmaženou strouhankou…..