starší chléb
hladká mouka
droždí
cukr
sůl
olej
voda
3 krajíce staršího chleba rozmočit ve 1/4 l studené vody, poté rozmickovat. Přidat 1/2 kg hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1,5 lžíce oleje, 0,5 lžíce cukru, 1/4 l vlažné vody a 25 g droždí (já dávám 7 g sušeného). Kvásek klasicky, pak zpracovat v těsto, nechat vykynout. Pak těsto uplácat v pecen nebo v malé chlebánky, posypat solí a kmínem a na plechu nechat dokynout a pak péct na 180 – 200 st.
Recept poslala Květa B.
Foto ilustrační
Chlebíček vypadá hezky, mám moc ráda z čerstvého ty rozpukané
kůrky a tady jsou jedna báseň. 🙂 Zdejší pekárna peče dobrý chleba,
stále se tu kvasuje a to je na kvalitě znát, ale někdy bych mohla starší
takhle „recyklovat“ a upéct dalamánky, třeba k dršťkové polévce. 🙂
Ten starý chleba tu funguje jako „koření“ a bílému (v podstatě houskovému) chlebu dodá chlebovou příchuť. Kdysi jsem ho na čísi radu zkoušela, ale nijak výrazně mě to neoslovilo.
U nás chleba recyklují mazlíčci a občas mám trochu hoňku najít kus třeba na zahuštění guláše. Vždycky si pečlivě dám sušit skývu na topení. Když zmizí, lezu pod radiátory, abych se – když se všichni dostatečně pobaví – dozvěděla, že ten krajíc byl podán morčeti, neb byl tak akorát velký…
Super nápad, to vyzkouším. To prostě musí být olalá ?
Mám dotaz, ten starší chléb i s kůrkou?
Asi bych to zkusila, zatím dělám jen z chlebové mouky zakoupené v obchodě a je také výborný.
Krájela jsem chleba i s kůrkou, ta se pak rozmickuje, takže nevadí. Ale klidně ji odkroj, na výsledku to nic nezmění.
Já bych se rozhodně přimlouvala za model s kůrkou – je chuťově výrazná a dodá i trochu barvy 🙂
Ono to vypadá, že jsem ten chleba odsoudila, ale protože se mi jeden čas říkalo Nedělní pekárna – pakárna, a pekla jsem chleby z kdečeho a s kdečím, tak tenhle zůstal poněkud v druhé půli pelotonu…
Máš pravdu, Lucko, že s tou kůrkou je to lepší, zvlášť pokud se dává tak, jak se píše v receptu, pouze hladká pšeničná mouka. Jinak samozřejmě se může dát i chlebová, ale to už by bylo asi zbytečné dávat krajíce staršího chleba. No i když…….
No, v rámci nevyhazování jídla je nahrazení části mouky nepoužitelným chlebem dobrá volba v každém případě. Kdysi někdo v tisku pranýřoval jakousi pekárnu, že do chleba přidává starý, neprodaný. Něco jako že dvakrát pečený, nepřípustné, podvod… Tehdy mě to taky trochu zarazilo, ovšem jen do chvíle, než si člověk uvědomí existenci houskových knedlíků /ve všech variantách/ a strouhanky, kterou cpeme skoro do všeho, že? O drcených a znovu pečených sušenkách v korpusech různých pseudokoláčů nemluvě…
U nás recyklují tvrdý chleba králíci. A je to dobrá recyklace, taková voňavá… (na pekáči ovšem)
…a vydatná. U nás je to taky tak.