krůtí křídla
kousek slaniny na kostičky
cibule na tenké proužky
1 stroužek neloupaného česneku
1 rozpůlené malé aromatické jablko
špetka pepře + sůl
plátek másla
vývar – stačí voda
Na rozehřátém pekáčku nechte zesklovatět slaninu a cibuli. Přihoďte česnek, jablíčko, osolená křídla a lehce opepřete. Přilijte půl hrnku tekutiny, přiklopte, šoupněte do trouby (zapnuté) a ponechte osudu. Maso dobrovolně změkne a krásně zezlátne.
Hotové vykostěte. Výpek v pekáčku pošolichejte vidličkou, zbavte šlupičky od česneku, případně i slupky z jablka a vmíchejte plátek studeného másla.
Maso pekla BOYE a dodává: „Na posledních třicet minut jsem vedle pekáčku postavila kastrol s rýží, ale bylo by to dobré i brkaší, noky… Jenomže to už je práce 🙂 “
No my máme bramborovo-dýňové noky předvařené v mrazáku (když se zabíjely velké dýně) a tak jen vyndáme a ohřejeme :o)
A nezbylo? ? Nemám to zase tak daleko…
Vzhledem k tomu, že krůtí brko se u BOYE peklo před 30. říjnem – tak TO nechceš, i kdyby zbylo 🙂
Nojo, no, tak halt budu muset zase něco vymejšlet k obědu pro jednu vosobu.
3 vejce do skla?
Kdepaaak, kuřecí řízečky byly ?
Tak u nás dnes bude masíčko z krůtích stehen na pórku s trochou rajčatového pyré (jenom na chuť, aby to nepřebilo chuť masa a pórku) a k tomu br. kašička. Pravděpodobně zbyde ještě na zítra. No a pozítří z krůtího masa segedínský guláš s knedlíkem, taky asi na dva dny.
Ha, dnešek se hemží krůtama. A když koukám na to, co jsem v poslední době posílala Haderach, taky samá krůta. Tedy křídla a stehna. Holky totiž vyhlásily omezení kuřat, přechod na krůty a vodní drůbež. No a než seženu zdroje, které mi budou vyhovovat ekologicky i ekonomicky, zůstáváme u toho, co je tady dostupné. A to jsou jen ty končetiny… Občas německá či maďarská kachna. Mražená. Což je trochu mínus.
Nevíte někdo o chovatelích západně od Prahy? Nemusí být BIO – tam mě demotivuje ekonomická složka, ale nechci ani velkochovy- to zase kvůli ekologii… Jestli já nejsem kapku zpovykaná, že jo?
Nejlepší by bylo, kdyby u dveří zazvonila jedna pořádná krůta, dvě až tři kačenky a jedna husa. Než bych otevřela, zatřepaly by tělem a opadalo z nich peří (prostě by si odložily v šatně), vešly by do kuchyně a tam by zatřepaly bačkorama… Zbytek už bych zvládla 😀
Už se mi to jednou takhle stalo, že zazvonily, ale byla to jen agitační buňka svazu žen…
A krávu, co by se stáhla z kůže, bys za dveře náhodou nechtěla? Šmarjá…
No, ani ne. I takový k nám choděj. Někdy v kůži beránčí, jindy lišky podšitý. Taky králičí, ba i jedna v norku. V hovězí přišel jen jednou chlap, ale ukázalo se, že je pěknej vůl. Ale měl velkou motorku…
Příští týdn budou krůty (krocani) u Brožků na Mitrově, ale to je sai trochu z ruky, i když 25 kg krocan za 53 Kč/kg není od věci, co ty na to?
🙂
kámoška jezdi do Velvar- Ješín, k Vojtěchovskýmu,pro krůty…jukni na webovky
To mám takřka za bukem. Dík.
Tohle je výborný , ale shodou okolnosti jsem kdysi z nějaké kucharky totalitní vyzkoušela krutí křídla na jablkach a curry a jako neumetel zkusila uvarit . A bylo to moc dobre , zapomenuto
Tak já bych tomu dala název KRUTIBRKO ☺
Hele, ale dobře jsem se pobavila u krůt u dveří, které se oklepou a jsou čisté. Jen mi ftom popisu chybí, že vyklepou drůbky ☺
Pokračování s kravkama, beranem a liškou …… uzavřené motorkou ….. holky, jste fakt hvězdy. (kdybych měla tleskající smajlík, tak ho tu máte).
Musím se přiznat, že mi nedávno bylo řečeno: „ty jsi taková krůta nebeská“ ….. jsem se urazila, ale když vidím radost z vaření krůtího masa, mám obavy z Dorostenky, aby si mne nenaservírovala k obědu ☻
Jediné moje štěstí je, že nejsem, ale opravdu nejsem BIO, a ani DIO (to mi napsal našeptávač)
Já tam to krutí brko měla. Hooolt cenzůra 🙂 My už jsme tak zvyklé, že nám nedochází, že si tu čtou i lidi zvenčí. Tak to Hela trochu krotí. Kdybys viděla, pod jakými názvy jí to občas chodí… Kam se hrabou „nadívaná prsíčka paní šenkýřky“ a podobný skvělosti jídelních lístků! No, co je třeba kulatinec žlutovnitřní?
Jo, kdyby vyklepaly drůbky… tak by mi zasvinily schody (tedy pokud by už nebyly začuněný jako obvykle).
Drůbky by přeci způsobně vykleply na talíř. Přeci si domů pustíš jen krůty čiatotné, no ni? 😉
radši pouštěj jen ty čistotné …
Tento recept je přesně „můj šálek čaje“ . Jakmile se něco dobrovolně samo udělá a já se nemusím obtěžovat kolem toho běhat, s radostí to sežpapám. Takže zbývá jen přepadnout nějakou krůtu a oloupit ji o křídlo. 😎