2 lžíce povoleného másla
1 vejce – žloutek a bílek zvlášť
1 PL třtinového cukru
1 PL kypřícího prášku
175 ml mléka
70 g hladké mouky
špetka soli
špetka skořice
jablka
Nejdříve si vymažeme formu na donuty (já použila zapékací mističky) máslem a strčíme do lednice.
Utřeme máslo s cukrem a žloutkem. Potom přilijeme za stálého míchání mléko a postupně přidáváme ostatní sypké ingredience. Nakonec ušleháme sníh z bílku a pomalu vmícháme do těsta. Těsto necháme chvíli odpočinout.
Jablka vyjadřincujeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka.
Formu vyndáme z lednice a vložíme na dno jablíčko, které zalijeme těstem.
Dáme do vyhřáté trouby na 200° a pečeme cca 20 minut, ale záleží na troubě.
Po upečení necháme vychladnout, jemně vyndáme a na talířku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Z této dávky bylo 10 malých donut.
Recept poslala Úsměvka s poznámkou: „A protože jsem kjáwa nebeská, tak jsem zazdila prdopeč a tím jsou takové neforemné. Ale k jídlu jsou.“
Teda na první pohled to vypadá jak mušle Sv. Jakuba
Máš pravdu, trochu jo. 🙂
Je tam sníh tak ten prdopeč asi nebude taková tragedie.Pro mě lepší bez prášku než tam mít ten divný ocásek.Jablíčka v župánku já ráda.
Jablka oblečená v čemkoli (vyjma dederonové košile) taky můžu. A před chvilkou jsem šla dělat oběd a při té příležitosti si dala jedno „v županu“: Vylovila jsem z pekáče to upečené v kachně 🙂 . Oni mi totiž zakazují ho rozšlehat do výpeku, tak ho vždycky nechám vcelku vystydnout a druhý den ho blaženě požírám, když se nikdo nekouká.
Ha! Já ho v neděli vytáhla (měla jsem dvě půlky velikáánskýho, stáhla z toho slupku a rozmíchala do zelí. Krásně ho to zahustilo 🙂
Že mě to nenapadlo fčera, když mi nešlo dochutit to otický nedokysaný…
To je fakt dobrý nápad !
A bylo to moc dobry
Mužskej nemá rád měkké ovoce (vyzrálé hrušky, jablíčka) a v tepelné úpravě jablka pouze ve štrůdlu a pod – musí být víc těsta. Pro sebe si jablíčka „oblíkat“ nebudu.
Dokud byly děti doma, pekávala se i „nahatá“ – obalená v cukru se skořicí – na pekáčku v troubě. To bylo vůůně… Pro sebe už jsem si nikdy nedělala.. K tomuto by mi i chyběly vhodné formičky.
Zvažuju zakoupení silikonové formy na 40 ks ořechů . Nemá s tím některá z vás zkušenosti? Nerada bych vyhodila 149,- Kč do popelnice ?
Mam silikonovou na muffiny a dobry 🙂
Já mám bábovku a koláčovou formu (akorát na lžícovku) . Tu bábovkovou už asi 10 let. U té formy na 40 malých kousků, které se tam musejí namačkat, si neumím představit, jak se s tím pracuje. Nalití by bylo jednoduché… Ale asi to risknu. Nerada myju formičky ?
Mýt Jak mýt, ale já mám recept , kdy se to musí vyklopit horké a mám každoročně puchyre z těch rozzhavenych formicek, i když je naberu a rychle s nimi trisknu o tacek. Za chvilicku už by byly přirostlé k formicce ?
Taky musím vyklepávat za tepla. První kousky beru chňapkou, pak už v ruce udržím ?
Květulko, tyto silikonové formy mám na ořechy a rohlíčky. Jsem maximálně spokojená. Užívám je na vánoční cukroví. Formiček mám plný pytel, ale používám jen tyto silikonové formy. Krásně se cukroví vyklápí, nic se nepřichytává a umývání jen houbičkou. Pro mne to vyhozené peníze nejsou. 🙂
Díky Jiřinko, já to tedy na jednom kousku prubnu.
Kovových formiček mám 3 sady (byly po 100ks, teď už bylo pár ošklivých vyhozeno) , ale teď mi stačí upéct pár kousků a hledám co nejsnadnější práci. 😎
Když už tady načínáte formičky: Kamarádka měla recept na pracny. Bylo v něm koření, trošička kakaa a ořechy. Ale podstatný je, že se těsto cpalo do nevymazaných forem a děsně snadno se vyklepávalo, přitom nebylo mastné. A to byly formy ze čtyřicátých let – tedy pěkně starý, drsný plech. Mno, pak se kamarádka stěhovala, kuchařka s recepisem zmizela a s ní i pracny. Už jsem od té doby zkusila asi patnáct jiných, ale žádný mi tak nechutnaly ani nešly vyklápět. Nemáte někdo nějaký takový, který odpovídá popisu? Jakékoli informace přijme nejbližší služebna, nebo volejte linku 158…
??? a teď budou na 158 zavalený pracnama…
Používám tenhle: 200 g máslo, 200 g ml.ořechy, 200 g hl. mouka, 100 g pr.cukr, 3 dkg kakao, 1 vejce. Původně tam bylo i 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, ale nedávám. Formičky nevymazávám a jdou dobře vyklopit. Tak třeba to bude ono 🙂
?Přesně stejný recept mám na ořechy – jen bez toho vejce. Že by vejce mělo vliv na vyklápění? Já ty ořechy vymazávám, Někdy jdou vyklápět dobře , jindy ne. Záhada ?
Navrhuju zkusit: 35 dkg hl. mouky, 14 dkg másla, 11 dkg cukru, 7 dkg mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 1 celé vejce, skořice, hřebíček. Formičky nevymazávám, tlapky samy vypadávají z formičky. Léty prověřené, recept z kuchařky z r. 1959. Jo a peču z obyč. mouky, žádná dvounulka.