25 dkg vařených brambor nastrouhaných na hrubém struhadle
25 dkg syrových brambor nastrouhaných na jemném struhadle (pokud jsou hodně vodnaté, případně malinko vymačkáme)
cca 30 dkg hrubé mouky
3 vajíčka
sůl
Suroviny promícháme, těsto nabíráme polévkovou lžící, trochu prstem uhladíme a šoupneme do vroucí vody. Až vyplavou, je hotovo – asi po 5 – 6 minutách. V míse píchneme špejlí, promastíme sádlem. (Propíchnutí knedlíků je iniciativa autorky, má pocit, že zůstanou kypřejší.)
Podle receptu od a.reny vařila Věra M.
Tak to vypadá moc pěkně. Dala bych si.
Taky zkusím.Vypadá to pěkně.
Tak to jsou chlupaté knedlíky a ty mám moc ráda☺
Jojo, tahle bitva už tu proběhla — spousta kuchařek se do krve bude bít za to, že chlupatý jsou jen ze syrovejch 🙂
Dělám stejně, půl na půl. Jen syrové brambory vymačkám co nejvíc a tím pádem míň mouky i vajec. Tvořím koule. Nejvíc mě štve to vymačkávání brambor, a tak místo nich dělám někdy „vdovecké“.
Knedlíkům, nebo spíš nokům jen ze syrových, jsme říkali rozcuchané.
Já dávám 2/3 syrových a 1/3 vařených, je jedno, jak to pojmenuješ, a dávám hladkou se solamylem.
Jo, a vejce není třeba, solamyl ty brambory hezky spojí, jen je třeba odhadnout, protože pokaždé dělám jiné množství, podle toho, pro kolik strávníků vařím.
Já myslím , že ta vejce a hrubá mouka těmto knedlíkům dají jinou chuť. Proto je vyzkouším a uvidím … No spíš uchutím?
No…a tady jsou vejce potreba, protoze mouka je hruba a neni tu solamyl. Takze je to jinej recept a nejmenuje se to chlupaty knedliky. Ja bych fakt nerada, aby se tu rekapitulovala i ta bitva o nazev. Ostatne Rettigova i Kejřova maji chlupace ze syrovych.
Olinko, prosim, jestli tu jeste nejsou, sepis to jako plnohodnotnej recept, vyfot a posli mi to, ju? Dame to jako dalsi variantu. Vsak proto tu jsme … poznat a vyzkouset neco jineho.
Koukám, že jedna ani netuší, kolik variant se z těch brambor nechá ucmuchtit. Vyzkoušíme, přebereme a uvidíme co se u nás stane prioritou 😎
Pchaaaa, pockej tu rezbu, az dojde na bosaky. Protoze to jsou vlastne taky chlupisaci, jenze je v nich krupice 🙂 🙂 🙂
A já bych to nazvala maminčin správný bramborový nok. A uzavřela debatu.
Jo!
Tak s touto dobrotou mi Věrka dělala chutě o víkendu. Super oběd, knedlíky měla se zelím a králíkem, a na talíři to mimochodem vypadá úžasně. ?
tak já o víkendu dělala králičí bílou polívku a včera jsme jí dojedla..kdyby se králici dali chovat na lodžii, už tam mám králičárnu….ty králičí chrty,co je prodávaj v krámech,to je strašný….žádný maso a svaly to nemá,jen kosti,šlachy a náznak svalstva…
Ale ono to jde. Kamarádka vždycky na jaře pořídí tři mladý, přes léto to vykrmí, na podzim bací, naporcuje do mrazáku a je to. Ale musela by sis pořítit králíkárnu a nevím, co by na to sousedi a kočky 🙂
Známý tady si vždycky na jaře koupili březí samičku, odchovali mladý a na podzim všechno vybili. Ta jedna měla tak okolo 6 – 9 mladých a v pohodě do podzimka vykrmený..
Asi by to šlo, vždyť v panelácích má králíka kde kdo. A některý ty obludy rozhodně nejsou zakrslý. Naše zvířomila má králíka, který přes léto žije venku a na zimu doma… Teď je to prý králíček zakrslíček, jmenuje se nějak jako součástka počítače… Ten předešlý se jmenoval Napaprice, byl s letošním stejně velkej i barevnej a jeho šlechtickej původ byl v sousedovic králikárně.
Chce to si jen k nim vytvořit ten patřičnej osobní vztah. Když necháš převládnout city, jsi v pytli a budeš to léta krmit a vodit na veterinu. Nech převládnout primitivní představy a chutě a do půl roka můžeš hodovat. 🙂
Pro mě je vzor Gordon Ramsey: Přiveze dětem domu jehňátko, společně mu stavějí domeček a výběh (sranda na londýnském dvorku), pravidelně si s ním hrajou, pečlivě se starají, chovají se k němu s úctou a i ty nejmenší vědí od samého začátku, že brzy nastane čas a miláček bude sněden. Přijde mi to fér vůči všem.
My jsme děti a teďi voučata připravovali podobným způsobem – jeden králík je Guláš, jeden Sekaná, jeden Pečínka. A vůbc to dětem nepřišlo divný, že je ten jeden holt k obědu.
S tím nelze než souhlasit.
Ano,souhlas,ale zabít bych to já sama nemohla,holt jsem městská holka…..
Páni mě je tak zle teče mi z nosu z očí v uších mi hučí všechno mi bolí a přezto se tu nakřáple řáchám…prý jmenoval se Napaprice.?
Ovšem jestli skončil na paprice, to už se neuvádí ?
Ehm … jak se to sklonuje? „Dones Napapricemu mrkev?“
Hadérko, ty, taková langustka a neporodíš si se skleňováním jména? Se přeci jednoznačně říká: „Dej nažrat tý bestii!“
No jasneeeee….u nas se teda rika „ty voblude“, ale jinak to sedi.
My měli tenhle moribundus s Vlastikem oba skoro celý týden. Přivezl to synátor a jak dělá v nemocnic, tak jsou ty virynějaký hodně odolný. Sice bez teplot, ale bolely nás klouby, rýma, jak Niagarský vodopády. nechuť k jídlu.
Až po mně někdo skočí, že tohle je recept 977, bude mít pravdu – ale protože ten se jmenuje Chlupatý knedlíky a pro mně jsou chlupáče jen a pouze ze syrovejch, nedocvaklo mi to – ale pamatuju se na bramborovo-moučnou bitvu pod receptem. A co už – opakování je matka moudrosti. A navíc – tohe je s gramáží a tudíž i pro začátečníky 😉
Já ti tedy odpouštím, stejně si za to holky samy můžou, když choděj na trh s králičí kůžou… Dokud netrhne někdo můj lilek… 😀
S lilkem jasne vedes!
No nevím Helčo. Podle mne ten recept jinej je…. Nejen tou gramáží, ale i počtem vajec a hrubou moukou. Tudíž ho při první příležitosti určitě předhodím k posouzení vrchnímu ochutnávači. I pečínku z poctivého domácího ušáka, nebo kus pěkně vypečeného bůčku k tomu dostane ( a já takyyyyy) ?
Tak já jsem ráda, že je to i s gramáží. A dá se to vůbec uhlídat? Je to nazvané jinak, těch receptů je už dost atd. Já jsem ráda za osvěžení paměti, navíc i za gramáž.
Blbe … se to hlida obcas
A já mám navíc další dva podobné, jen jsem je ještě nědělala, zatím zkouším ty víc exotické.
To vypadá krásně na talíři. Knedlíky i pečeného králíka mám ráda společně i jednotlivě. Ke knedlíkům může být jen opražená cibulka a pečený králík jen tak – bez ničeho. 🙂
Ráda nafotím a pošlu recept, až je budu dělat☺
Supeeeer, dik. Budu se tesit.
Jen jsem chtěla k tomu všemu dodat: jsem ráda, že jsem je vyzkoušela, byly jemné a moc dobré, kombinace mě nelákala, moje škoda, že jsem je nezkusila dříve. Sůl jsem dala do těsta a hodně do vody
A to jste zazdily klouzáky ?♀️