(1441) Bryndzová pomazánka

250 g bryndzy
3 lžíce zakysané smetany
100 g másla
sůl
jarní cibulka (2 kousky)
1 KL mleté papriky

Vyšleháme máslo, postupně přidáváme bryndzu, zakysanou smetanu, jemně pokrájenou jarní cibulku a papriku. Dle chuti dosolíme. Podáváme na chlebu, ozdobit můžeme pažitkou, cibulkou, kyselou okurkou ….. záleží na chuti.

Poslala Úsměvka a píše: „Recept mám od Slovenky, která nás hostila. Pravda je, že ty velkokapacitní kuchyně mají šlehače daleko lepší, tím jí měla víc našlehanou, ale vynikající je, to musím napsat. Ještě drobnost, některá bryndza je tuhá, tak jí lze zjemnit i normální šlehnou. Na Slovači údajně nejede ta bez papriky a cibulky (vyšlehaná bryndza s trochou másla a šlehny), tu údajně dávají jen nám Čehúňom, takže jsem jedla jen tuto.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Retro. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

36 komentářů: (1441) Bryndzová pomazánka

  1. sharka.68 napsal:

    dělají bryndzu s paprikou a cibulkou, my zase už co pamatuju,tvaroh s paprikou a cibulkou..rozdíl je pravda v chuti, ale nechápu pořád to pre Slovákov a pre Čechúnov…já jim taky neříkám Čobolové..takže mne tohle docela nazvedlo ….tohle mi někdo u nich říct, zvedl abych se a odešla, protože jinak by tu pomazánku měli v ksichtě!

  2. Vera M. napsal:

    Wow, to se hodi, telepatie funguje. O víkendu jsem si zde na tržišti koupila od Polky polskou bryndzu, slovensky receptik ukuchtim a s českou cibulkou plus redkvickami pomazanku spapam. Bude swiatowa??

  3. Veverka napsal:

    A my zase brynzu s lučinou nebo máslem, paprikou a cibulkou, a hodně čerstvé pažitky,

  4. jarybarka napsal:

    Nám bryndzu vozili kolegové z práce.A říkali že je lepší jarní bryndza.Já do té doby netušila že je víc druhů.

  5. lakysa22 napsal:

    A halšušky s brynzou…to je mňamka!!

    • Vera M. napsal:

      To nepochopíš, jak ten zeťák německý pořád nenápadně omrkává, co do těch hrnců dávám, aby se náhodou notrávil, že je ve vývaru srdíčko nebo žaludek, ale bryndzové halušky cpe (i vnoučata) – a nějakým zázrakem ochutnal v Praze v nějaké hospodě jelita a pak škemral, abych mu tento utajený zázrak připravila i já doma.

  6. Jana Macůrková napsal:

    Tak tady musím souhlasit se Šárkou. Už jen proto, že vím, že moje babička u své tchýně na pomezí Čecha a Slovenska byla pouze jednou, a i já jsem zažila docela nepěkné poznámky na adresu Čechů a to „jen“ na Moravě.Takže já také nemám ráda podobné výrazy a přirovnání.

  7. Jana Macůrková napsal:

    Bryndzu může Vlastik, ale pečlivě si vybírá,kterou koupí a kterou ne. Může ji jen tak s chlebem, jako pomazánku ji tedy nedělá, může ji na halušky. Mně nechutná.

  8. 60anda napsal:

    Zrovna minulý víkend jsme byli na Slovensku. Brynzové halušky jsem si dala ještě na české straně v Lidečku, byly vynikající, hojně posypané malými kostičkami křupavoučké slaniny (musela jsem dvakrát polknout, jen než jsem to napsala). Tuto pomazánku jsme dostali na snídani, rovněž výborná. U nás se snad brynza nedá ani sehnat, jen když máme dvakrát do roka trhy. Všichni Slováci byli velice milí, ochotní , byli jsme moc spokojeni.
    Co se týče oslovení ,mě to jako nadávka nepřišlo a myslím ,že to ani úsměvka tak nevnímala, jinak by se na nějaký recet vykašlala.

  9. BOYE napsal:

    J Á C H C I S E H N A T P O Ř Á D N O U B R Y N D Z U ! ! ! Což se mi už léta nedaří. Naposledy se mi chtělo kopnout do gatí bratry Slováky, když jsem za cenu, hraničící s dobrými mravy, koupila kousíček bryndzy a zjistila, že je nejmíň napůl z kravského mléka a termizovaná…

  10. kvetula.v napsal:

    Tak já znám Bryndzovů natierku domácí výroby. Žádný šlehač, žádná smetana. Jen bryndza, máslo, dobře vidličkou pomačkané a jen vařečkou vymíchané + sůl, paprika, drcený kmín a drobně pokrájená cibulka. Z kvalitní bryndzy ňamka veliká. Párkrát jsme zkusili koupit bryndzu u nás, ale než to, co se pod tím názvem v obchoďákách prodává, tak radši dobrý tvaroh.
    Předloni jsme si v květnu udělali výlet na Spiš a já se těšila, jak si zase po 10ti letech koupím poctivou bryndzu. Veliké zděšení – košiare fuč, ovce fuč, i kravíny polorozpadlé…
    Ani ten stánek u silnice co býval už nebyl. Možná jsem si to jen vsugerovala, ale přišlo mi, že z obchodu to není takové, jako z košiaru. Pokud zdraví dovolí, chtěli bychom příštím rokem zase zajet a zkusíme u příbuzných poptat s předstihem, ať seženou… 😎

  11. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Takže když Menšík vyprávěl „Dělení vín na Moravě“
    1. Dá sa
    2. Nedá sa
    3. Dá sa Pražákom
    Tak to se smála celá republika včetně sousedního státu a Pražáků a to bylo dobrý? ?
    Vůbec nechápu to šílené pozdvižení. Byla jsem u nich na návštěvě, sedli jsme si od první minuty a to i přes to, že jsme se viděli poprvé v životě. Takové špičkování by mi vůbec nevadilo a nevadí, ale jak píše Hadérka, napsala jsem to já. Možná to některé překvapí, ale říkali jsme si tam daleko jiné věci a nasmáli jsme se u toho víc než dost, ale to tady po této zkušenosti psát raději nebudu.
    Z toho je jasné, že oni i my jsme byli naprosto normální lidi, kteří rozumí legraci a neuráží se na první dobrou. Pravda, s takovými bych se vůbec nezatěžovala, jen si od té doby píšeme, jak musíme setkání zopakovat a to mne těší, opravdu. Ale je to fšecko o lidech …..

  12. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A jak píše Jarní Bárka, opravdu je ta „jarní Liptovská“ bryndza nejlepší, tak nám to tvrdili, tím, že byla téměř zima, tak jsme jarní nezkusili. Ale věřím jim.
    Lakys, halušky z bryndzou budou také, dostala jsem recepísek, dokonce i na langoše s bryndzou a další a další recepty. Jsem moc ráda, že jsem zjistila, že mohu bryndzu zmrazit a nic se jí nestane.
    Boyko – odvezli nás na salaš a fááááákt je úžasná.
    Květule – jj, ale ta rozmickovaná je taková krásně našlehaná, nejsou v ní hrudky, což z běžné bryndzy jsou.
    Jo, je docela zajímavé, že se tu řeší „urážky“, ale nikdo neřeší, zda brynza x bryndza. To k tomu vaření jde víc, no ni?

  13. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Právě, domluvíme se, nepotřebujeme překladatele, rozumíme si, máme stejný smysl pro humor (až na některé výjimky), Slovensko mám projeté, oni Čechy, máme si o čem povídat ….. je toho strašně moc. A jsem za ten týden nesmírně vděčná, opravdu. Jsou to úžasní hostitelé a váží si každého návštěvníka od nás. Ftipného.

  14. lida.f napsal:

    Já dělám brynzovou pomazánku tak, že smíchám brynzu s máslem a nechám odležet pár hodin. Je jednoduchá a moc dobrá.
    Co se týká pomazánek, tak kdysi jsem měla moc ráda kupovanou – kapiový sýr. Neznáte někdo recept?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..