(1442) Perníkový cheesecake

  • 140 g sušenky máslové
    80 g strouhaný perník, na hrubo, který se po nastrouhání ještě nechá proschnout
    rumové perníčky
    85 g máslo

250 g Mascarpone
250 g Ricotta nebo Philladephia
500 g tvaroh
3 vejce (pokud máte velká, tak 2)
180 g moučkový cukr
citronová kůra z půlky citronu (nebo pomerančová)
z 1 ks citronová šťáva nebo pomerančová, když nedáte kůru
1 skořicový cukr (nemusí, dle chuti)

V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky, ty potom ručně smícháme s nastrouhaným perníkem a s rozhřátým máslem, aby se dobře spojily. Dáme na dno dortové formy (napěchujeme to tam) a dáme na 10 minut do trouby rozehřáté na 180°. Pak smícháme mascarpone, ricottu, tvaroh, moučkový cukr, skořicový cukr, vejce a citronovou kůru/šťávu, mícháme v robotu nebo ručně. Vmícháme dvě hrsti perníkových kostiček – z rumových perníčků, které pokrájíéme dopředu a necháme okorat (nerozblemcnou se v tom krému) Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový základ. Dáme do trouby a pečeme půl hodiny (během této doby neotevírat troubu).

Po půlhodině pečení kontrolujeme dort, pokud bude na okrajích pevný a uprostřed se třást jako puding, pak je hotový. Otevřeme troubu a necháme v troubě vychladnout.

Pak ještě dáme na pár hodin do ledničky (může být i přes noc, je pak chutnější). Hotový dort můžeme zdobit např. horkými pokrájenými jablky nebo hruškami, čokoládovou polevou sýplou perníkem, ale můžeme podávat i samotný.

Recept poslala Sharka

Foto ilustrační: perník na strouhání

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1442) Perníkový cheesecake

  1. jarybarka napsal:

    Já si to vůbec neumím představit.Ty jsi to Šárko dělala?Asi mě matou ty cihly na obrázku.Ty sušenky se teda pečou40 min.a kilo tvarohu atd jen 30? A ono to pak drží tvar?

  2. sharka.68 napsal:

    ty cihly nejsou chessecake…to je perník a ještě ne můj…

    sušenkovej základ se peče 10 minut, pak se tam dá ten „tvaroh“ a peče se to dalších 30 minut (beru horkovzdušnou troubu) , potom to zkontroluješ a pokud to je tak,jak je vejš v receptu ( a čteš to pozorně) , tak už nepečeš, ale necháš to v otevřené troubě dojít a vychladnout….

  3. jarybarka napsal:

    Jo ja to četla 2x a pořád mi není jasné jak to pak vypadá:vypnu troubu když je kraj pečený a střed se klepe jako pudink a co ty 3 vajíčka tam ty se akorát zahřejí.
    Ty neprojdou pořádnou tepelnou úpravou.A když to pak vychladím a rozkrojím tak to drží tvar?Nebo ten prostředek vyteče a je po buchtě?Hmm tak to bych si radši počkala až to někdo opravdu vyzkouší.?

  4. IvaC napsal:

    Je to dost prace i surovin, ale pernikovy cheesecake jsem jeste nejedla a muze to byt dobre, uvidime….. Dekuji…..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..