aneb chlupaté knedlíky po třistašedesátéosmé 🙂
vařené brambory
syrové brambory
Solamyl
hladká mouka
sůl
pepř
Třetinu brambor uvaříme den předem ve slupce a necháme vychladnout.
Přibližně 2/3 syrových brambor nastrouháme na jemno, dáme do utěrky a vymačkáme z nich vodu do misky. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Smícháme s vymačkanými brambory, přidáme usazený škrob z misky, trochu solamylu a hladké mouky, sůl a pepř a umícháme hustší těsto. Namočenýma rukama tvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě asi 15 minut.
Recept poslala Olina Musilová: „Množství mouky a škrobu neuvádím, protože pokaždé vařím jiné množství knedlíků, ale když si nejsem jistá, dám nejdřív jeden knedlík uvařit.“
No, a já mám hned dva dotazy: fakt žádný vejce? A ty vařené nastrouhat na jaká očka?
Moje zkušenost: Fakt žádný vejco. 🙂
Tak znova: nezapomnelas na neco?
Já jsem minule neodolala a dala do těchto kombinovaných alespoň ten žloutek a moc dobre byly
Věruš, možná jsi přehlídla, ale v kombinovaných jsou 3 vejce.
Vím, protože jsem je včera dělala ke králíkovi na hořčici a bylo to ňam ?
Kvetus, mas pravdu . Do těchto jsem dala cele vajíčko. A jedno proto, ze si dělám malinke množství jen pro sebe. Pouze žloutek jsem dávala do loksi. Ty jsem udělala jako překvapeni pro Verku Veverku a ta je chtěla s povidly, mak ze neeeee. Upřímně – mi tam něco chybělo ( měla jsem je mastene sadlem). Verce chutnaly a doma pak s manželem spapali zbytek.
U nás klouzáky dělám já, ale ze syrových brambor+sůl+vajce+hrubá mouka. Nám chutnají ty do modra, ale tyto zkusím.?
Knedlíky vařím tak, jak je psáno v receptu, vejce není třeba, protože solamyl drží těsto dobře pohromadě a už nemusím ani zkoušet knedlík uvařit, odhadnu podle množství brambor. A ty syrové brambory je nejlepší strouhat na ostrém( čtverečkovaném ) struhadle, ale nevadí, když je nastrouháme na malé nudličky.