1 velká cibule
100 g strouhaného sýru
100 g hladké mouky
1 vejce
100 ml mléka
tymián
sůl
pepř
olej na smažení
(šunka
sušený česnek
pažitka nebo jiné byliny)
Cibuli si nakrájíme na hodně malé kousky (ideální je překrojit ji napůl, poloviny zase na půl nebo na čtyři části, podle velikosti cibule, a dělat jemné proužky). Smícháme mouku, vejce, cibuli, koření, sýr a mléko. Lžíci dáváme na rozpálený olej placičky a smažíme z obou stran do křupava – čím tenčí, tím křupavější 🙂 . Koření samozřejmě můžete obměnit podle své chuti, masožravci přidají na jemné nudličky pokrájenou šunku, atd.
Můj zapomenutý recept z PŽ zachránila Imelda
Pane jo, tady se mi sliny sbíhají. Jenom bych se chtěla zeptat, zda by to šlo udělat v troubě. Ono totiž Bimbo a potažmo i já bychom se měli od toho smaženého držet dál
Nevidím důvod, proč ne – květákové placičky (127) taky dělávám v troubě. Dej si pod to pečpapír, ten sýr trochu poteče.
na omaštěném pečícím papíru, jen jemně zastříkni olejem a vraž to do rozpálené trouby na 250°C, za chvilku to stáhni na 200°C a máš to….
mě s eosvědčilo strouhat cibuli na tom Bornerově V kráječi, tak krásné proužky a skoro bez práce 😀
No jo, budu si muset na stará kolena pořídit fixírku na olej. Hranolky už jsem vytunila, ty dělám už jenom v troubě a tyhle různé placičky my rádi, jen bych ráda odstavila tu pánev
Klid, mašlovačku máš? No tak 🙂
ta ti bude na zastříknutí z vrchu placičky k prdu.. tou potřeš jen ten pečící papír 😉
Nemáš úplně pravdu, Šárko, záleží na „materiálu“, ze kterýho je placka. Ty květákový jsou potřít úplně v poho.
Noto mám, ale ten sprej se mi v tomto případě zdá lepší. Prostě tygr bude muset začít měnit pruhy
Inko, jasně, že je lepší – ale dá se bez ní přežít. A mimochodem, já už používám jen sprej Easy Cook, protože u fixírky jsem udělala špatnou zkušenost. Tryska se časem zanese a už to pořádně nevyčistíš….
Prodávají ve spreji slunečnicový, řepkový i olivový olej
Olej ve spray prodáváme taky, asi je to lepší, ale stejně se může ta tryska zanést také
tak jasně Hadérko, že záleží na konzistenci, ale tady jsou cibulový a ty mašlovačkou nedáš,navíc tím rozprašovačem máš toho oleje menší spotřebu..
A ze spreje jeste mensi.
O konzistenci cibulacku me nemusis poucovat, pokud sis vsimla, delala jsem je ja.
A maslovackou jsem chtela pouze rict, ze nemusi cekat na fixirku, ze se to da zvladnout i jinak.
Aby se mi zaneska tryska ve spreji se mi ješte nestalo, opravdu. Ten hnací plyn to vyfoukne, nic tam nezůstává.
Celkem bězně dělám pár placiček z vajíčka po obalování řízků. Se sýrem a kořením tož přidám příště i cibuli.Díky.Většinou se sní jako první
tak to bych tě asi zaškrtila, na strouhankovej řízek s vajíčkem se těším a ty bys mi do něj nacpala cibuli a bůh ví co ještě …no styď se 😀
Není vzdy strouhankovej.Někdy do vajíček hrcnu hladkou mouku a jiné přísady.Když zrovna nemám sýr třeba strouhnu 1 bramboru…
Jak už tady Jarní Bárka psala, po obalování řízků/sýra/karbošů dám do rozšlehaného vejce trochu strouhanky, nastrouhaného sýra, koření a udělám z toho malé smaženky. Jééééé, ty jsou nejlepší.?
Šmankote, ale že se tady rozjede debata mašlovačka x fixírka x sprej – to teda čumím na drát. Holky, každá má vyzkoušené něco jiného a žijeme pořád. Já ten olej např. roztírám prstem a taky dobrý, jde to na pečpapír a i na různé placky, jen si tu ruku potom musím umýt. ?
No vida zase vychytávka od Úsměfky go musim vyzkoušet.???
Výborně to jde Jarem nebo mýdlem ??? (myslím to mytí prstíku)
„Ď“?
OTJT (zkratka OdTohoJsemTady) ???
NZ (NemášZač)
A další placičky ??
Cibule mne fakt nenapadla. Díky za tip. Šiš na PŽ bylo pokladůůůůů….
Dneska byl k obědu smažák s opečenejma bramborama a samozřejmě i na placičky ze zbytku vajíčka došlo. ? 😎
Jojo, taky dělám placičky pro sebe, jenže mi je vżdycky ukradnou!!
Jo, tak to taky vyzkouším. Dobrý