1 kg brambor (varný typ C)
1 vejce
10 g soli
200 g hrubé mouky, plus další mouka na podsypávání při válení placek
2 lžíce rozpuštěného sádla na potření
Brambory uvařte ve slupce, pokud možno co nejvíc horké je oloupejte a nastrouhejte nebo důkladně rozmačkejte válečkem (kdo má lis, má vyhráno). Osolte, smíchejte s vajíčkem a s přiměřeným množstvím mouky tak, aby vzniklo těsto, které se dá rozválet válečkem (čím víc mouky tužší placky).
Z těsta odebírejte kousky o něco větší než golfový míček (asi nejlíp to jde lžící), ukoulejte pomoučněnýma rukama kuličku a rozválejte na placku silnou sotva půl centimetru na důkladně pomoučněné ploše, jinak se přilepíte.
Historicky se lokše dělaly přímo na plátech kamen, což ovšem většina z nás nemá, takže: nahřejte na velkém plameni prázdnou litinovou nebo nerezovou pánvičku (alespoň minutu). Když se rozpálí, snižte teplotu zhruba na třetinu. Do pánve nasucho položte první připravenou placku a 1-2 minuty opékejte. Jakmile se na spodní straně objeví hnědé puchýřky, obraťte ji a dopečte i po druhé straně. Když je placka propečená, začne se v pánvi jakoby nafukovat – tím vám dává na vědomí, že ji můžete vyndat.
Než se vám udělá první placka, rozválejte si těsto na další – a stále dokola, dokud nebudou všechny hotové. Placky hned po dopečení potírejte sádlem a dávejte do velké mísy jednu na druhou, aby zůstaly teplé.
Podáváme nasladko s mákem nebo povidly, nebo naslano – mohou se naplnit kysaným zelím nebo restovanými drůbežími játry a v pohodě poslouží i místo knedlíků k huse či kachně.
Recept poslala Věra M.
Přiznávám, že tyto lokše jsem nedávno u Věrky opravdu jedla, s rumovými povidly, a byly móoc dobré, chutnaly i manželovi. Doma je dělávala na plátu kamen maminka i babička, tence vyválené a vždy s povidly.
Já jsem dávala jen žloutek a byly jemne , cele vajíčko nic nezkazi . A Škoda , ze Věrka nechtěla ještě sypat makem. Spokojila se pouze s povidly.
Já je měla onehdá s trhaným kachním masem a zelím, bylo to strašně dobrý… já na to sladký moc nejsem.
Jo, dala bych si, se zelím a kacenkou. Taky nejsem na sladké.
Ani já na sladký nejsem, maminka tyto placky taky dělávala na kamnech, vždycky jsme se o ně s mými bratry prali.
Určitě zkusím.Moje babi dělávala taky na plotně potřené kůží od špeku bramborové placky byly silné asi půl cm a mazané povidly ale lokše jsou asi jiné?
A nebude rozdíl jen v tom názvu? Tatínek – středočech- říkal bramborové placky a maminka- z Hané- lokše. Pro nás děti to byl dobrej oběd ?
Babička taky delavala. Říkalo se tomu placky na blase. Ale ona ze syrovych brambor a jen mouka a vajíčko do těsta a skládala jednu na druhou , pomazane máslem. Tam se to pak i jedlo , jen tak a k tomu melta
Jako malá holka (klasický sporák jsme měli do mých cca 11- 12ti let) jsem je pomáhala na sporáku hlídat. Když se mi podařilo ukořistit pár jen pomaštěných, pochutnávala jsem si. I se švestkovými povidly to šlo, ale ten mák navrch už pro mne byl zkažená chuť. Zbytku rodiny to ale chutnalo. Jako hospodyňka jsem je zkoušela dělat na litinové plotýnce k plynovému sporáku prodávané, ale pro chlapa a 3 žravé děti to byla práce přímo vražedná. Pro nás dva bych to ale zase mohla zkusit ?
U nás jsou to bramborové placky, jinde lokše, ale těsto i příprava je stejná. Akorát jsem zvyklá z části těsta vyválet velkou placku a skleničkou vykrajovat placičky o průměru zhruba 8 cm. Peču je na suché pánvi, pár si jich namažu povidly, ale ostatní
musím mastit horkým sádlem a na každou dát pár vepřových škvarečků. A po obědě není skoro nikdo schopný se hýbat. :-))
Jojo to já taky zkoušela na litinové pánvi a na ty kolečka před opékáním jsem trochu přimáčkla to kolečko s drátky na vařené br.ono to udělalo pěkný kostičkový povrch?
Já je mám řada jen potrene máslem nebo sadlem a hrnek studeného mléka a nebo se repnym syrobem
Tak lokše, brplacky … říkejte si co chcete, ale stejně byly nejlepší z kamen od babičky.
Zkoušela jsem na pánvi, jako dobrý, ale z plotny byly z plotny. Ty nemají konkurenci.
Jen tady marně přemýšlím, kam bych kvůli plackám umístila kamna.
Na balkon? Ani nebudes potrebovat komin.
Ani komín, ani sousedy, ani jahody, ani rajčata, ani popelník ……. máš recht, osobo ???
Já nemám ani balkon ?
Ale tu chuť pečených na plotně, na žádné pánvi fakt nedosáhnu?
No právě, ale taky to, že nám to babičky předložily na talíř a bylo ….. šmankote, čím jsem starší, tím víc na to vzpomínám, s láskou. ?
Děláme doma – máme Honzovu pec 🙂 Ale větrat se musí hooooodně dlouho 🙂 A taky říkáme „na blaši“ – udělá se placka, na ní kousínek másla, placka, máslo….udělá se v míse komín a polije se smetanou. Pak se odebírá a namáčí v té majdě, co udělá máslo a smetana – ruce a pusa zamaštěný a fšici spokojení 🙂
Tak na té se musí krááááááásně spinkat ???
A kdybys k nim přihodila kousek masa místo smetany, tak jsem tam hned ????(to má být slintající obličej, kdyby někdo nevěděl)
Okamzite mi napis, kdy a kam ma prijet! 🙂 🙂 🙂
Jedu s tebou (ale chlapa nechám doma ??)
Bodejt, by nam to sezpapal!
Zitra bude recept o HODNE pozdeji, asi jako kdyz mam dovolenou.
U nás se taky říkalo bramborové placky, jasně dělaly se na plotně, děda seděl u kamen na stoličce a přikládal do kamen takové proutky – slabé větve a babička válela a válela placky. Pamatuji si, že vždycky bylo málo. Bylo nás doma pět, tak se chuderka naválela. Vždycky říkala, že už to nebude dělat a za týden válela znova. Mastily se sádlem a sypaly makem a mletým cukrem. Vždycky se zarolovaly, bože, to byla dobrota. Mám litinovou starou pánev, ale jsem tak trochu líná. Věruško, děkuji za krásnou vzpomínku. 🙂