1 kg masa z divočáka (plec)
250 g cibule
6 velkých stroužků česneku,
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1 lžíce kmínu (drceného)
sůl, 3 lžíce sádla
5 lžic zavařených jeřabin
2 krajíce tvrdého chleba
Maso nakrájejte na velké (gulášové) kostky. Cibuli rozkrojte na čtvrtky a na plátky. V kastrolu rozpalte sádlo, orestujte cibuli a přidejte maso. Přisypte sladkou i pálivou papriku, kmín a prolisovaný česnek. Promíchejte a zalijte horkou vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso téměř ponořené. Uveďte do varu, potom zmírněte příkon tepla a pomalu pod pokličkou duste, až maso téměř změkne. Občas zkontrolujte, je-li třeba, podlijte.
Nastrouhejte střídku chleba, přidejte ho do guláše a společně dále duste, až se drobečky chleba rozpustí. V této chvíli guláš osolte a přidejte jeřabinový kompot bez šťávy. Promíchejte a po malé chvíli odstavte.
Podávejte s kynutým knedlíkem, případně s čerstvým chlebem.
Recept od Úsměvky z komentářů na PŽ zachránila Imelda.
Tohle už je na neděli – zítra nebudu mít kdy.
Moc dobrý recept. Jerabinový kompot mne nikdy nenapadlo. Vyzkouším.
Škoda, že se nedopnu k žádné divočině. Dřív, když jsme měli v rodině myslivce, jsem si jí užila ažaž. Teď už můžu jenom vzpomínat a nechat si zajít chuť. Protože přesně toto bych si dala i s nášupem. S chlebem.
Já si to maso koupím, ale zkusím udělat i z vepřového, dám tam koření na divočinu. Prostě variace vepřové na divoko. Možná by to šlo.
Jasné , divočák je prase, budeš to mít dobre . Ze já tu lezla , mám na to chuť a dojidala jsem plněné žampiony ze včerejška. Ohrate v mw minus 50% , nechápu , jak muže někomu chutnat ohrivane jídlo z mw. Hodně utrpi, já se tomu vyhýbám. Gulasek bych si dala se spagetami ( miluju spagety !!!!) Nesmejte se mi, dam jen trosku stavy , maso na malinke kousky a “jedu”, asi jsem byla v minulém životě Italiano ( anebo z maličkého zbytku guláše vyrobim kastrol omáčky ke spagetam přidáním nastrouhané korenovky, porku, rajčat , paprik , cukety na kostičky – trosku oregana, česneku, majoranky … jen musí zbyt ten vynikající guláš ??
Divočinu vařím moc ráda ale jen když ji dostanu od myslivce kterého znám. Kupovat v obchodě — ani náhodou. Než se to po odstřelu dostane na pult je to cesta dlouhá, ne,ne. Raději , jak píšete vepřové od našeho řezníka.
Vepřové na divoko nemá chybu.
Holky, zkuste i z hovězího, je to guláš, no ni?
A guláš a těstoviny? Také ho tak jíme, jen ne špagety, ale kolena nebo vrtule. ?
Já tak rada motam spagety ???
Věrko já ke špagetám nejraději rozpuštěnou nivu(nebo balkánský) na másle přidám smetanu a pár nebo víc prťavých rajčat a pár listů bazalky.Hotové špagety hodím do pánve s touto majdou a jdu nato
To beru !!! A hned zítra , díky . Miluju tepla rajcatka, pro bazalku skocim. Nivu maaam, mňam, spagety jsou fajn a tvůj recept bezvadny
Já bych tam vynechala rajčata – jen ohřátá je nemusím a místo nich přidala česnek. Jinak mňamka veliká.
Já bych tam rajčátka nechala pro barvu, ale potom je dala dojíst tomu mojemu ??
To musí být vynikající ?
Divočinu teď díky hodné babince zase občas máme (teď je tam kousek srnčí kýty) , recept je velmi lákavý. Jen by mne zajímaly ty jeřabiny. Víte některá, jsou li všecky jeřabiny jedlé? Jestli ne, tak jak poznám, které jo?
Jestli si dobře vzpomínám, jedlá jeřabina má list do půlky zubatý, nejedlá má list zubatý celý.
Najdi na netu, ale všechny jedlé nejsou. Nebo si kup jednu skleničku v obchodě.
Tak jsem to našla . Renata má pravdu s tím pilováním listů, ale pro jistotu se má ochutnat. Jinak se po tom budu muset po krámech podívat. Nikdy jsem na ně jen tak nenarazila.