(1462) Coq au vin aneb Kohout na víně…

…pracovně nazvaný kokovín. Sledujte souboj Lakysa kontra pták 🙂

půl kohouta (asi 1,30 kg)
3 středně velké mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
1/2 menšího celeru
rajský protlak (cca 100 g)
5 ks šalotka
olej (zde sluncečnicový, v receptu olivový)
1 PL vinného octa
0,7 l červeného vína  (tolik recept, musela jsem půl litru přidat, aby bylo potopené)
1 dcl portského vína
150 g slanina
100 g máslo
celý pepř
nové kořnění
2 bobkové listy
petrželová nať
sůl

Kořenovou zeleninu nakrájenou na větší kousky jsem osmahla do zlatova na slanině s olejem, přidala nakrájenou šalotku + řapíkatý celer  a trochu osmahla, přidala protlak  + celé koření a petrželku  svařila s octem, vínem a portským, nechala vychladnout do vlažna, nalila na kohouta, přikryla alobalem a šup do lednice. (Vybrala jsem si recpect, kde se to naloží do marinády, psali že i na týden. Naložila jsem ve středu, pekla v neděli.)

V neděli šel do pekáče v nekřesťanskou hodinu – v 6,00. Hodinu na 120°, tři hodiny na 160°, poslední půlhodinu na 175° a věřte, nebo ne, ale byl akorát měkký.

Porce jsem dala na mísu, omáčku rozmixovala, zjemnila máslem.

V receptu se má podávat s osmaženými žampiony, a  nakládanou cibulkou. Tož jsem dala ty cibulky a naložené lesní houby a tvářila jsem se, že je to v pořádku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (1462) Coq au vin aneb Kohout na víně…

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Pokládám dotaz – kolik toho octa? Protože odhadem bych to nebrala…

  2. jarybarka napsal:

    Určitě jsem kdysi v dávnověku kohouta jedla,protože jsme mívali slepice ale nepamatuju si.Lakys toho od tebe bych ráda ochutnala.Vypadá pěkně a řekla bych ,že je dost vymazlený.A jak chutnal tobě?

  3. lakysa22 napsal:

    Jo, a jak psali jedni kuchatové, buď seženete kapouna, nebo radši kupte kuře. Tenhle vypadal na zasouložilého otce, nebo překážkového běžce. Ale naštěstí se upekl do měkka a po obědě zůstaly jen kostičky.

  4. Vera M. napsal:

    Radši si ho udělám sama pro sebe. Ta moje mládež nerada obírá kosti, tak dobře jim tak

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Az ja na chalupe zardousim toho sousedovic kretena, co rve od 4 rano …. tak si ho asi na vine neudelam. Ma hejno slepic, ten bude vyskakanej jak chocholous, a taky uz neni nejmladsi. Kouknu v Makru nebo takhle zprznim jinyho ptaka, no.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Šmankote, ten pták plaval v litru a půl vína? Tak ten musel být dobře ožratý.???
    Kdybych náhodou někdy dostala kokovína, tak vyzkouším. Díky Lakys.

  7. kveta.batkova napsal:

    Recepísek moc pěkný, ale nemaje kohouta, zkusím takto spáchat králíka nebo kus krůty, nejspíš krůtí stehna. Jenom nevím, zda tam nebude vadit, když vynechám portské víno, kvůli decce se mi nechce kupovat celou láhev.

  8. olinamusilova napsal:

    Kohouta na víně jsem nikdy nedělala, ale Kohouta s pivem? tu mám každý den???

  9. kvetula.v napsal:

    Sašo smekám.. Sama to nejíš, ani ten čuch se Ti nelíbí, ale takhle ho dokážeš vymazlit ?

  10. Vera M. napsal:

    Jinak nevím, Jak vy, ale když jen slyším a čtu : na vině , tak se na to tresu . Cítím sebemenší trosku vina a vždycky mi to chutná. Někdo brble, ze to víno ho tam ruší , ale já : mňam mňam , dej to sem. Nedávno jsem byla smejdit u vás v Praglu a tam v pizzerii jsrm si dala vongole se spagetami na vině a dodnes z toho nespim , bylo to tak dobreeeee. No Laky, cely den myslím na tvé jídlo. Je třeba si dat někdy specialitu ??

  11. a.rena napsal:

    No, nám jeden mlaďoch, který se teprve učí kokrhat, běhá po dvoře. Ale manžel ne a ne mi ho přenechat. Prý chce na jaře nechat sedět slepici, ať máme kuřata. Svádí to na děcka, prý aby měl radost z kuřátek. Takže zase to bude králík, čili kralovín dle Lakys.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..