máslo
cibule
mražený hrášek (v létě samozřejmě čerstvý)
vývar
smetana ke šlehání
sůl
mletý bílý pepř
(stroužek česneku)
Na másle zesklovatíme cibuli. Přisypeme sáček mraženého hrášku a krátce zasmažíme. Trochu kuliček můžeme odebrat stranou. Pak přidáme nasekaný česnek (nemusí být) a můžeme i na špičku nože muškátového květu, znova spolu krátce zasmažíme a zalijeme vývarem, asi půl litru. Povaříme do změknutí hrášku. Rozmixujeme tyčovým mixerem (kdo chce mít polévku úplně hladkou, přecedí a propasíruje přes jemný cedník). Přilijeme smetanu, ochutíme solí a pepřem, přidáme kuličky hrášku, pokud jsme si je nechali stranou a necháme kratince přejít varem. Krutony nebo osmažená houska nejsou na škodu.
Haderach
Miluju hrásek. V létě ho sním moc s v zimě jediné mrazeny, steril nemá pro mě žádné kouzlo. Polivecka je lahůdka
Hrášková je vynikající a rcept bez zahuštění moukou je príma.
Když tam toho vývaru nedáš moc, tak fakt žádné zahušťování netřeba 🙂 Kdyby ti to vyšlo moc husté, naředit se to dá vždycky 🙂
Hrášková,zelená – zahušťuju,pokud je potřeba, nastrouhanou syrovou bramborou, ale nezasmažuju, dám vařit cibuli,česnek a nové koření,pepř a vavřínek, trošku soli a přisypu hrášek, jak to přejde varem, odeberu čtvrtinu kuliček hrášku a zbytek rozmixuju, následně vrátím kuličky hrášku, přidám trošku smetany a je hotovo..na talíři přizdobím hoblinkami parmazánu nebo slaninovým chipsem..
ale víc oblibuju hrachovou- ze sušenýho hrachu….man zasmažuju a zalévám hrách uzeným vývarem, nebo dám k hrachu vařit uzený křížový kosti….
No, a tu já pekelně nenávidím 🙂
já bych ji mohla na husto, vařím ji v zimě,tak 2 x do měsíce….:-D
🙂 100 lidí 🙂 já ti ji ze srdce přeju 🙂 a určitě bych ti ji nesnědla 🙂
Mám ráda luštěninové polífky. Tedy máme rády. Ale nemám ráda uzenou, proto je ředím vodou, nebo zeleninovým vývarem. Tak vždycky dávám vařit luštěnin víc, aby bylo i na polívku. Většinou jsou poctivě vegetariánské, případně veganské, ale nepohrdneme ani přídavkem klobásy, nebo slaninovým chipsem. Hodně rády je máme s indickým kořením, někdy do hotové nasekám rajče na drobno a nechám jen převalit ve varu na zbytkovém teple…
Uzenou poblivku myluju, ale bez hrášku …. uzený vývar s rýží a zeleninou. ????
Uzený vývar s rýží, to bylo pro mne vždy to nejhorší, co maminka uvařila. Nejraděj jsem měla bramboračku.
Ja taky uzenou s rýží a bramborou na malé kostičky zeleninou česnekem a pořádnou hrstí majoránky mňam
Já jim teda všechno, ale hrachovou nahusto s parkem fakt nemusím mít
Já tuhle skoro mezahušťuji, ale pokud dělám ze sušeného hrachu, pak dávám tochu jíšky, ale nedávám kromě česneku a majoránky žádné další koření.
Měli jsme ji zrovna včera, zbylo trošku hrachové kaše (Vlastik dělal čočku a nepřečetl si, že to čočka není, ale je to hrách) a tak lehce naředěná, dokořenit, a opečená houska do ní.
Krémové polévky miluju. Nezahušťuju moukou, nanejvýš brambora to jistí. A hrášková už nějakou dobu nebyla. Nechám tam pár kuliček na ozdobu, děcka to mají rády.
Většinou krémové polévky také zahušťuji strouhanou bramborou – pórkovou, ředkvičkovou, rukolovou, špenátovou atd. nebo do nich přidávám lžíci pomazánkového másla nebo kostičku taveného sýra. Nám to tak chutná.
Redkvickovou ani rukolovou jsem nikdy ani nedelala, ani nejedla a to jsem polivkova, spenatovou delam s uzenym a porkovou s bramborou a vajickem. Jake jsou ty prvni dve? Jakou maji chut?
Rukolovou? Není moc hořká? Ta mě zajímá. Já rukolu znám jen syrovou. To nakrájím hodně rajčat, sýr typu balkán (aby byl slaný) a promíchám s rukolou. Ničeho jiného netřeba.
Rukolová polévka není rozhodně hořká, připomíná mi spíš špenátovou i ji tak podobně dělám. Ředkvičkovou dělám podobně jako pórkovou – na oleji nebo másle cibulku, na to ředkvičky, strouhanou bramboru a zaliji vodou nebo vývarem. Povařit, rozmixovat a dochutit solí, pepřem, případně zjemnit pomazánkovým máslem.
a miluju květákovou a kukuřicovou….
Dokonalé – není co dodat, sandad jen to, že dělat chutě je trestné. Doma čeká včerejší hovězí vývar s játrovou rýží a zelzeninkou..
Já ze zeleného hrášku moc nemusim. Je mi nějak nesympaticky nasládlá. Nejsnesitelnější pro mě je, když je hodně exoticky kořeněná (na pálivo). A to mám hrášek moc ráda na všechny ostatní způsoby. Ale musim se pochválit, běžně ji sním a onehdy jsem ji na návštěvě pozřela bez úšklebků i s mátou, což je nejhorší model… 🙂 Jinak krémovky jo a vlastně ze všeho. Jen tu rukolovou neznám. A nejraději mám pórkovou.
Takže dneska ólalá nebude, ale rozhodně netvrdím, že brekeke – to by možná padlo, kdyby byl v nabídce mátový model.
Já luštěniny neeee, to víte dobře, ale tuto poblivku mám moc ráda, opravdu.
Hlavně k tomu spoustu malých krutonků a opečené slaninky, to dám i dva talíře.?
A krémové poblivky nezahušťuju, pokud se dá správný poměr, tak není potřeba. Třeba Hadérčina pečená květáková ……
Že bych byla sama, koho mickované polífčičky nelákají? Ale podle použitých surovin musí být tato výborná, poohlédnu se po mraženém hrášku…
Tak já jsem asi druhá, u nás krémové polévky taky nemusíme. Luštěninové polévky ano, ale nemixované, máme rádi celé luštěniny – hrách, fazole, čočka cizrna, květák … výjimka je z dýně, tam mixuji. Jinak většinou vývary se spoustou zeleniny. U nás doma, pokud si vzpomínám, se nikdy nic nemixovalo, měli jsme rádi kousky, ale to neznamená, že bych to nesnědla, ale vždy dám přednost vývaru.
Z loupaného hrachu by to taky šlo, ne? Jen nebudou ozdobné kuličky…Krémové polévky s krutonkama u nás frčí, a hrách jsem si oblíbila – rychle uvařený a min. nadýmavý 😎
Já teda čumím jak umím …….
U tak skvělého receptu, navíc zimního (mraženého), je tak málo příspěvků? ???
Hrachovou polévku vařím jen z půleného hrachu večer namočeného, zahustím máslovou jíškou, osolím, přidám česnek a majoránku.
Jinak z krémových mám nejraději brokolicovou s osmaženou houstičkou.
Ano, klasika. Uz jsem to psala Sharce..
presne tu nesnasim 😉
Takze my kremovou 🙂