500 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky)
2 stroužky česneku
200 ml kuřecího vývaru
100 ml sladké sojové omáčky
3 lžíce medu
2 lžíce (kukuřičného) škrobu
sůl
pepř
sezamová semínka
Kuřecí maso očistěte (pokud použijete stehenní řízky) nakrájejte na kousky, osolte a opepřete. V přiměřeně velké misce smíchejte kuřecí vývar s medem, sojovou omáčkou a prolisovaným česnekem.
V hrníčku si smíchejte škrob se lžící studené vody.
Kuřecí maso osmahněte do měkka, přelijte zálivkou a míchejte asi půl minuty. Pak přilijte škrob a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte sezamová semínka, dochuťte a podávejte s přílohou podle vaší chuti.
Potud rychlorecept z CDD ingrediencí. Samozřejmě si můžete hotvou omáčku teriyaki koupit nebo si ji uvařit doma z 1/2 šálku tmavé sojové omáčky, 1/2 šálku medu, 1/4 šálku rýžového octa, 1 lžíce sezamového oleje, 1/4 šálku jemně nasekané šalotky, 1 jemně nasekané červené chilli papričky, 3 stroužků podrceného česneku, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1/4 lžičky pepře, 1/4 šálku vody a 3 polévkových lžíc kukuřičného škrobu – všechno se to dá do hrnce, rozšlehá a maso se v tom pak vaří (asi 15 minut) a nakonec se přidá ten rozmíchaný škrob.
Haderach
Díky za inspiraci, vypadá to dobře.
Taková jídla mám ráda.
Díky za recept na omáčku teriyaki, ne vždy se dostane koupit v supermarketu na malém městě. Třeba pastu tahini marně sháním, sice mám na ni někde recept od tyggi77, ale ještě jsem ji nezkoušela.
Udělat doma tahini pastu je strašně jednoduchý.
Najdu ten recept a vyzkouším to.
To jsou vlastně jen sezamový semínka a kvalitní olej 🙂
tahini si radši dělám, vyjde levněji a není na ní co zkazit….
Tak kuřata jsou přede mnou v belenzepečí..ale fazole ať se třesou! Dám si dvakràt?
Ono by to šlo i z prasete asi, jen by se to dělalo podstatně dýl a byl by to trochu Babica 🙂 🙂 🙂
Děkuju – kvůli jendomu satrávkovi si nebudu dělat násilí – zůstala jsem u těch fazolí + klobása – šperkáčky nebyly moc vábné..
No vida to se hodí.Zrovna se chystám nakoupit kuŕata na rozporcování.Určitě dojde na nějaké “ alá“.A právě mám sojovkové období.???
Já jediný co z těch ingrediencí nemůžu jsou sezamová semínka. Stačí jen několik a je mi strašně zle, ale nevím, zdy dráždí žaudek, nebo je to snad nšjaká alergie. Měla jsem strašně ráda sezamové sušenky (placičky obalené v sezamu) ale bohužel, po dvou jsem je musela vyřadit.
Sezam patří mezi silné alergeny. A že alergie může propuknout kdykoliv, o tom bych ti mohla hodně vyprávět – Vaškovi přibudou každej rok tak dvě, už málem nevím, jak vařit 🙁
Byly jsme s kokegynkou v Outletu, kupovala mamce parfém k narozeninám a sup vedle k asiatum na talíř kureciho . Za prve hlad a za druhé jste mi nadelaly chutě. Než budu dnes doma a něco si uvařím, to bude buhvikdy
tohle si dělávám, al epoužívám koupenou omajdu…ale mám od vietnamců poradíno- maso obalit ve škrobu, orestovat a zalejt trochu naředěnou sojovkou- teriyaki, s kousky chilli a špetičkou skořice, jak to povolí a udělá se na mase těstíčko- přihodit sezamové semínko, prohodit v pánvi a servírovat…
Tak to nechápu – píšeš „nepoužívám koupenou omajdu“ … a pak „zalejt trochu naředěnou sojovkou-teriyaki“ – to si protiřečí, ne? Krom toho původ jídla je v Japonsku, takže úprava a la Vietnam 🙂
Špatně jí to rozdělilo slova, to mélo být ale používám… aspoň myslím
Jo ahaaaaa…ja to pochopila jako vypadla pismenka.
Ja dneska asi uz pujdu spat. Blbnu na kvadrat 🙁
Tedy Henriett, už jsme se kdysi o tvé češtině bavily, jsi fakt dobrá! 🙂 A Haderko klid, dneska jsou nějaký korupce na Slunci. O tvé češtině nepochybuju a dneska už jsi čtvrtá, kdo vyhlašuje divnej den. A recepajs mi kápnul do not, protože je tu pytlík nějakých kuřích kousků a od včera zbyly nudle, mně se moc vařit nechce a potřebuju něco rychlýho, teplýho, neb holky si šly zalyžovat a to pak chlebem neumlčim. Zvažovala jsem rizoto, neb vína tu trochu hyne v lednici, ale s orientálním modelem se u nás nedá narazit…
Zalyzovat????
Jj, zalyžovat. Tatíček je vtělená ekologie a tak jezděj jednou týdně podpořit večerním lyžováním dodavatele elektřiny a stříkače sněhu na Chotouň…
správně si to myslíš….
Do originálu omáčky s názvem, co mi jazyk láme, mi chybí sezamový olej a rýžový ocet. Jelikož nemám v plánu ani jedno kupovat ( přibývá mi čím dál víc různých lahviček a prostor na ně nee) , stvořím taky nějakou á la variantu . Věřím, že i tak si pochutnáme ? Je tam jeden velký kuří plátek a rýže taky dlouho nebyla… Díky za tip 😎
Že já sem nevlezla dřív, jsem kuřmaso naložila před chvilkou jinak, jen teď sedí v míse a čeká, až se k němu vrátím a trochu si s ním pohraju na plotně.
Musím napsat, že jsem nikdy nezkoušela kuřmaso + med, tož to bude poprvé.
Díky, příště určo bude (páč jsou ještě tři okozí v mrazáku)?
🙂
Já kuřmaso s medem často: Peču na másle s přídavkem citronu (pár koleček pod masem) a ke konci potírám směskou medu, hořčice a citronu a plátky pokladu i vršek. Milujeme s rýží i brkaší…
OK, celé kurča se válí v mrazáku, tož vyzkouším. Díky
Jejda, to vypadá lákavě! Kdyby mi to někdo uvařil a předložil, sním to, určitě si pochutnám (protože jak víme, když ti někdo dá jídlo na talíř pod nos, vyždycky chutná nejlíp), ale sama asi vařit nebudu. S mojí a manželovou chutí se med + maso nějak nekamarádí.