Těsto
200 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
4 žloutky + z bílků sníh
8 PL horké vody
Cukr se žloutky a třemi lžícemi horké vody ušleháme do pěny, pak přidáme zbytek vody, vmícháme sníh a lehce přimícháme mouku. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova při 180°.
1 l pomerančového džusu
3 vrchovaté PL cukru
3 vanilkové pudinky
Z uvedených ingrediencí uvaříme „pomerančový pudink“ a horký vylijeme na upečený piškot. Stejnoměrně rozetřeme a necháme vychladnout.
Krém:
1 velká zakysaná smetana
1 vanička tučného tvarohu
3 vrchovaté PL moučkového cukru
200 ml mléka
2x Olé vanilkový pudink
Rozmícháme smetanu, tvaroh, cukr a mléko a nakonec přidáme pudink (to jsou ty bez vaření!) a pořadně protřepeme. Naneseme na vychlazený piškot s pudinkem, opět stejnéměrně rozetřeme a znova vychladíme. Hotový dezert je možné dozdobit šlehačkou.
Recept poslala Jarybarka. Použila sníh ze 6 bílků a tak dala mouky asi o 2 PL víc. Použitý džus byl Cappa.
Olé sice neoblibuju, ale i z toho vařeného to půjde…tohle jsou řezy mého dětství, dělávaly je sousedky napříč bytovkou, když u nich doma byla nějaká slavnostnější chvilka…a protože tehdá byly doba, kdy se rády hospodyňky svými výtvory chlubily jinak ,než na FB nebo na Instáči, dostalo vždy těch 7 dalších partají,co bydlely ve stejném vchodě, výslužku 😀
Moc děkuju za připomenutí…..
🙂 prima
Takový pišiš taky peču, je to fajn pro všechny náplně a dobře se z toho dělá roláda.Bez toho krému dělala kolegyně na narozky – epší, než kuprované. Jen tam měla pod tím nějaké ovoce..
S tím krémem to bude o dost mňamkovatější!!?
PIŠIŠ beru a okamžitě zařazuju do kuchyňského slovníku, je boží 🙂
Haderko jestli to máš někde zaznamenané časem bych prosila o vydání nového kuchařského slovníku.Já to taky miluju to by nikdo nevymyslel.???
To je zákusek ! A určitě nebude sladký, tvaroh, zakysanka, „želé“, olalááá
Taky se mi líbí. Jak nejsem na sladké, tak uvažuji. Až pro návštěvu, ale máš to hezký barevné.
Jestli chceš riskovat chvalici chlapy a nastvane ženské…. ( tak prý dopadnou takové akce v D, kdy dcera něco nabídne a Němky na to vaření moc nejsou , tak vypadá jako provokatér )
Vypadá to fakt na pecku ( hlavně teda v Německu ).
PIŠIŠ jsem dělávala podle Kuchařky naší vesnice, vyhovovalo mi, že je bez vážení. Odhaduji, že je to prakticky tentýž: Kolik vajec, tolik lžic polohrubé mouky, cukru a vřelé vody. Vyšlehat tloutky s cukrem, postupně přidávat po lžicích vřelou vodu, pak střídavě sníh a mouku. Dobrý na roládu i řezy.
Když se podíváš na recept na „Pětkovou roládu“ tak dělám totéž jen v trochu větším množství. 5 vajec, 5 lžic cukru….
Jinak tohle se dělávalo i z pomerančového Vitacitu.
Tam to bylo opacne, Vitacitova poleva navrch. A myslim, ze z kvalitniho dzusu to bude lepsi 🙂
no myslím, že v tvém „lžícovém“ receptu bude méně mouky, pokud nepoužíváš chodně velkou lžíci 🙂
Tak tohle je dezertík přesně podle gusta mého chlapa. Krém i želé najednou, to už je luxus, který dělám málokdy. Tohle určitě použiju, jen místo vanilkového, bude pudink smetanový. S džusem to bude jistě lepší, než s vitacitem. Dělávala jsem s kompotovou šťávou, ale džus mne nikdy nenapadl. Asi proto, že ho běžně doma nemívám? ?
To byl recept který má taaakhle dlouhý vousy.Dřív se dělával se šlehnou a tu já moc nee tak proto ten krém.A hlavně když je v tom tvaroh a zakysanka tak to je moje.
Začínám si myslet, že jsem neopeřené kuře, páč tomto receptu jsem nikdy neslyšela. Ale vypadá famózně! Škoda, že nemám pomerančový džus (na velký nákup pojedu zase až příští týden), jinak by byl zákusek zítra. Už mám uloženo.
Šárka ho zná z dětství. ..
Je teda starší než já??
Myslím, že to nebude o věku, spíš o místě šíření – nebyl internet, tak si hospodyňky předávaly co která vymyslela, nebo někde v časopisu vyčetla, osobně. Já znám z doby puberty tu s želé z vitacitu navrch, tohle nee a to určitě starší jsem 😎
Já ten sametový taky!! Tak jsem před chvílí nakropila in kredence, jen ten džus tam neměli, černorybzízový by możná šel, ale napoprvé chci zkusit originál. Zítra jede ven, tak vezme vnoučkovi. To je móc vděčnej ocutnavatel..?
Lakys, prosím, napiš mi, jak kropíš kredenc …. ta moje taky nějak sesychá ????
Se tu teda srašně řehtám Lakysky klábosnice a tvoje dodatky Úsmevko to je teda dílo.
To ne já, to Lakys ?
Jà se taky chystám zkusit jiný džus.Dělala jsem vždycky pomeranč.Rybízový určitě nebude marný.?
Jarní Bárko, recept musí být určo výborný. Hlavně chválím použití džusu a ne „vitacitu“.
U nás tento druh zrovna neletí, ale …… pokud bude požadavek, tak vyhledám a udělám.
Díky, vypadá to nádherně. ???
A ten PIŠIŠ je kouzelný, dokonce bych doporučovala tam přidat slovo „KUPROVANÉ“. Lakys, Tvoje klábosnice je prostě kouzelnice.
K Jarní Bárce se přidávám, vždy píšu, že si to budu pamatovat, ale víte jak …..
Kdybych to brala podle toho, který džus mi nejvíc chutná, tak multivitamin, pomeranč a Jahoda. Ale jak by to fungovalo tady ? Myslím , ze ten pomerancovy je nejlepší, ze to Jarybarka vychytala
Vèrko co nezkusíš to nevíš?