1/2 kg polohrubé mouky
cca 5 dkg cukru
cca 7 dkg sádla
1 vejce
sůl
půl kostky droždí
Na náplň: strouhaná jablka, mleté ořechy, skořice, strouhaný perník
Zamísíme těsto, vykynuté rozdělíme na 4 díly. Ty vyválíme na tenko, posypeme perníkem, navrstvíme jablka, hustě posypeme ořechy, poprášíme skořicí. Pokud máme kyselá jablka, přidáme do nich trochu cukru. Plát s náplní přeložíme do poloviny, překlopíme na druhou půlku tak, aby šev byl dole, boky dobře uzavřeme. Přeneseme na plech, necháme ještě chvíli nakynout, potřeme máslem a pečeme do červena. Po upečení znovu bohatě potřeme máslem. Výborné jsou i bez ořechů, jen jablka se skořicí.
Recept poslala a.rena
To se mi moc líbí jen mě maličko mate popis jak to dát dohromady.
Myslíš jak to složit? Naplněný plát si pomyslně po delší straně rozděl na třetiny. První třetinu přeložíš na druhou a to celé na třetí. Tak budeš mít šev dole.
Ajoooo.Reni na kdejakou blbinu mám fantazie ažaž.Ale teď už to chápu.Diky.
Nejsi sama Evi, taky jsem nad tím při čtení dumala ?
Je to podobné skládání jako ten závin ořechy nebo mákem, co jsem před časem dávala já – katlama.
Já si myslím, že to je recept mé babičky, ta už ho dělala ale podle oka a mě nenapadlo se jí včas zeptat. Množství a všechno odpovídá a byly vynikající. Podsypávala strouhankou a perníkem to bude ještě lepší, ořechy určitě :-)). Někdy dala jako náplň máslo, cukr a kakao, které vytvořilo tu náplň takovou „čokoládovou“. To miluje můj syn, dělám jako čokobábovku z Tupperware těsta, tam zase není vajíčko, ale je tam více tuku, recept jsem tu dávala. Teď zkusím tohle, těším se
Jooo, na to kakao s cukrem jsem zapomněla. To děcka taky milovaly. Anebo skořicové šneky. Plát posypat skořicí s cukrem, zarolovat a nakrájet na šneky. Potřít máslem a upéct.
Moje babi dělávala buchty plněné rumovými hrozinkami se skořicí a cukrem.Já s bráchou vždycky každou nalomili jak jsme po nich pátrali.Byly nejlepší.
Babička dělala s tou skotčicí a cukrem bez krájení…
Já napřed záložník boky, tak mi nic nevytčeče. Jablkový štrúdl taky místo storouhanky někdy perník, nebo piškoty, zkoušela jsem kokos, ale nedopčoruju.
Mám ještě bábovku, pak ty řezy a na ten závin taky dojde!!
Jen návštěva musí chodit?
Stačí říct, kdy bude napečeno a jsme tam. Ani na Lakyna nezbyde ?
Bude to naplacato, to je jasné. Ale jak asi dlouhé ty 4 kusy budou? Když to pokrátím a udělám jen jeden kus, aby na mne zbylo ?
V tom případě doporučuji dělat jako dělají tu supervánoční štolu, je sice jedna, ale asi 100 m dlouhá. Pak možná 1 kusek zbyde. ? ? ? ?
Johó! Jestli správně pozoruju, tak by tohle mělo být v originále to, co v krámech prodávají jako kynutý závin (takovýto oné v celofánu, co si puberťáci kupujou „ke svačince“). To by se mi moc líbilo a Benjamíně taky… No a Dorostence to můžeme prubnout z žita – tomu perník vyloženě sluší. A moc se mi líbí, že jsou to calty.
Tys mi připomněla ty totalitní jablečné záviny – strudly za 3,50 Kcs. V celofanu. Jak jsme jako studenti nic nejedli, na obědy nechodili, tak tenhle závin jsem sporadala celicky za chvilku a byl moc dobrý
Jojo, to je on 🙂
Tak něco jako štrúdl, předpokládám aspoň podle balení, jen to je z kynutého těsta.
Ale co mne zaujalo, tak to je sádlo, tím to těsto totiž zůstane dýl vláčné. Máslo to tak nedokáže.
Ukládám do záložky VYZKOUŠET, díky ???
Sádlo se dá dát do ledasčeho – kynuté, tažené, skládané. Mám recept vysloveně na koláče sádláky.
Ještě mi došlo, že moje babička dělávala z kynutého těsta také takový „štrúdl“, ale na slano. Plnila ho na jemno pokrájenou klobáskou a zelím, kysaným. To byla lahoda.??
Jen přemýšlím, čím to těsto potřít …. asi sádlem.
Tý joooo … To je dobrej nápad… tak to moc krátit dávku nebudu.. Se slanou náplní si můžu i já přidat
Já sladké moc nemusím, ale se zelím vyzkouším. To bude mooooc dobré. A možná místo klobásky trochu uzeného.
Květuš, Franci, fááááákt to bylo výborný a dělala to opravdu z kynutého těsta. Tak anglická slaninka či uzené, to je pravda, určo to bude dobrý. Babička dávala klobásku, protože během pečení pustila tuk a ten se vsáknul do zelí a to bylo táááááák dobrý, normálně se mi tady sbíhají sliny ???
Reni, ale vyzkouším i to sladké, nebůůůůj
No proto! ?
Na oplátku vyzkouším na slano, to mě nenapadlo.
Brouku, to bych Ti nemohla udělat, to je jasnačka ???
Myslím si, že ani toho cukru tam moc není, tím nebude těsto sladké. A vůbec, cukr se dá omezit. Tak si potom písneme, jak jsme dopadly, ju?
Recept 1447!.
Jezis, joooooo
Taky to Tvoje babička dělávala?
Jen tak mimochodem Reni . Osůch převálcoval karásky – byl požadován místo nich k buřtguláši ? A zase bez brambory ? Tentokrát byl požádán narychlo, brambory vařené nebyly … Stejně to nevadilo- vysublimoval do večera ? 😎
Jupííí! Když to tak rychle sublimuje, ertepla netřeba.
Když jsme u těch babiček. Moje babička z Moravy dělávala černou buchtu. Tak tomu říkala. Pamatuji si na kakao v tom, nic víc. To bylo jedno z mála sladkých, co jsem jedla. Nemáte někdo recept?
10 dkg sádla, 40 dkg polohrubé mouky, kakao, 4 vejce, 25 dkg cukru, 1/4 l mléka, 2 prášky do pečiva. Tak ji dělávala moje tchýně. Je to ono?
Vyzkouším, dík, za recept. Jo, dulkove koláčky. Cukroví na vánoce. Manžel tomu říká podřadné cukroví. Snědl no jako první. Ji jen které mu chutná. Oznámení tak jsem snědl to podřadné cukroví. Je fakt oblíbené.
1 máslo, 2 skleničky cukru, 3 PL kakaa, 2 skleničky polmouky, 1 prdopeč, 1 vancukr, 4 vajca, kokos/ořechy/švestková povidla ….. co komu chutí
Helele skelnicko!! Ta skelenka má obsah dvě deci??
Lakys, je to dvoudecka. ?
Ježkovi voči vy tu toho sypete z rukávu že to ani Haderka nestačí vyzobat.?
Už je to vyzobané v Kuchatce č.4, už mám stažených 102 recept (těch kokteilů bylo 18!) a to musím zpětně projít od 189 do 1511, co jsem byla marod a nebyla jsem schopná nic dělat.