(1513) Žampionová chuťovka

očištěné hlavičky žampionů
olivový olej
sůl
petrželová nať, česnek (obojí může být i sušené)

Utřeme nať se solí, česnekem a malým množstvím  oleje.
Na pánvi rozehřejeme trošku oleje, položíme žampiony „dírou“ dolů, osmahneme, otočíme a do důlku lžičkou dáme trošku směsi. Smažíme do změknutí. Podle velikosti cca 3-5 min z každé strany.

Recept poslala Květoslava: „Toto se podává jako předkrm při čekání na jídlo ve španělských restauracích.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: (1513) Žampionová chuťovka

  1. lakysa22 napsal:

    A nemžůžu čekat dvakrát?? Tohle bych si ráda dala hned – no tak počkám, až se půjde naklupovat…??

  2. jarybarka napsal:

    Já za chvíli jedu a houby jsem neměla dlouho.
    A to bych mohla před každým jídlem,jako hlavní chod a ještě po jídle.To abych jich koupila přepravku?

  3. a.rena napsal:

    No jooo, úplně cítím tu jejich voňavou šťavnatost v hústech. Ha, v ledničce jich pár je, tak překvapím svého spolustolovníka předkrmem. Sice je obyčejný králičí guláš od včera, ale to nevadí. A já žampiony miluju i obyčejně smažené v trojobalu, anebo vylepšené bramborákovým těstem (1242).

  4. sharka.68 napsal:

    tak mě by tím Španělé neuctili…to radši smaženou cizrnu nebo nežampionové tapas….

    • Haderach Kwisatz napsal:

      100 lidi, 100 chuti.
      Jak vidis, jini by si dali.
      A mimochodem – ja zas nerada cizrnu 😉

      • sharka.68 napsal:

        jasně…přitom jsem je dřív jedla…plněné mletým vepřovým s muškátovým květem a trochou soli, následně obalené v trojbale a osmažené…byly super…poslední dobou je nevyhledávám a když je někde mají,nějak to nedávám (těhotná nejsem)

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Ne? Toje škoda, mohla bejt legrace.
          Hele, jasně, i člověku se mění chutě – já dřív nemusela celer, teď jsem schopná ho sežpapat syrovej. Můj syn miloval dušenou mrkev, teď je jak v tom starým dětinským vtipu: Maminka říká Pepíčkovi: „Máš na stole dušenou mrkev!“ „Ale já nemám hlad!“ „Jak to, vždyť jsi před chvilkou říkal, že máš hlad jako vlk?“ A Pepíček na to: „Ale mami, slyšela jsi někdy, že by vlk jedl dušenou mrkev?“
          Tak asi tak 🙂

          • jarybarka napsal:

            Já syrový celer chroupu a žampiony syrové taky mňam na plátky do salátu.
            Už jsem je koupila krásný běloučký…

          • kvetula.v napsal:

            Tedy já taky celer můžu ve všech možných úpravách, čili i syrový, ale syrové žampiony okusovat mne fakt nikdy nenapadlo. Do salátu je restuju.

          • a.rena napsal:

            Někdy ty syrové žampiony zkus, jsou dobré.

          • Jana Macůrková napsal:

            Výborný jsou i syrový bílý hříbky. Oříškoá chuť. Občas neodolám a okusuju přímo v lese.

  5. Vera M. napsal:

    Hned mi naskočily bedly anebo portobello, někdy mají v krabičce i 4-5 menších kousků. Ale jasné, že žampiony, mňam

  6. Francizska napsal:

    Dobrá inspirace. Už se na to moc těším.

  7. Jana Macůrková napsal:

    Tak tohle ne, ale to jen kvůli olivovému oleji. Ten můžu jedině v nakládaných kapiích.
    Jinak jsem v mrazáku objevila 6 plněných bedlových hlav. Bude pečínka…

  8. blahovka.h napsal:

    Recepísek fajn. Tady se potvrzuje, že z pár surovin lze udělat luxusní papání. Škoda jen, že nebyl na podzim, kdy jsme měli pod zahradou jednolitý porost žampiónů. Takže je teď buď koupím a nebo počkám jestli se úroda bude letos opakovat.

    • kvetula.v napsal:

      No jo… když mi to synek poradil nedávno. Oni tam choděj na žampiony do obchoďáku celoročně… Když se tu snacha (tehdy nastávající) poprvé setkala se sběrem hub v lese, byla pěkně vykulená. Jednak lesem jako takovým, pak houbama a borůvkama a ve finále smaženicí a dalším zpracováním těch hub. Pro ni exotika, kterou může v množství větším, než malém 😎

      • Jana Macůrková napsal:

        Jo, cizincepoprvé u nás na hubách, to znám, to je veselohra.
        Jinak jedna krásná perla z dob mého působení ve škole: Paní učitelko, jak mohl syn dostat 5 z hub. On je všechny zná, ale jen neví, jak se jmenujou…. ???

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Jsem starší dáma, tím si to můžu dovolit napsat – vizitkou každé učitelky jsou známky jejích žáků. A pokud chlapec rozeznal jedlé a nejedlé, tak si tu 5 nezasloužil.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Hele, kdyby vizitkou me uzasne, bajecne a milovane matikarky na SŠ mely byt MOJE znamky, musela by opustit skolstvi a jit past kravy. I kdyz uznavam, ze natlouct do nekoho par nazvu hub podle obrazku je asi snazsi, nez do mne natlouct logaritmy.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            A to je o tom …. každý je chytrý na něco jiného. Někdo na houby, někdo na logaritmy, někdo na rýsování, někdo na plánování, někdo na jazyk …. a podle toho by ti učitelé měli přistupovat.
            Jako jasné, ve třídě s 30 dětmi to je těžké, to souhlasím. Jako já, když jsem viděla před několika roky „projekt stavby“, tak jsem si říkala, co že mi jako tím chtějí sdělit, ale ….. časem se to jedna naučí a v těch „projektech“ se naučí číst.
            Ale je to o tom, že mne to učil stavař, nedělal ze mne blba a vysvětloval, co která „značka“ apod. znamená.
            Teď si můžu říct, že každý projekt jsem schopná zvládnout, ale jen díky tomu člověku, který měl se mnou trpělivost.

      • jarybarka napsal:

        Moje byvalá kolegině Huong si brala houby ode mě když rostly.Ona se do lesa bála ale houby milovala.Říkala,že jí chutnají,ze jsou sladké.

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak tady se podává při čekání na jídlo v lepších restauracích bagetka s nějakou pomatlánkou (nejlépe česnekovou) …. toto mi přijde jako lepší a zdravější varianta.?
    Dala bych si to klidně i jako hlavní jídlo s brkaší. A to portobelo by taky šlo, si myslím.
    Jinak souhlasím, oliváč neeee, ten nemusím (je to můj problém), ale dám tam jiný, šak je to o chutích.??

    • Vera M. napsal:

      Když otevíral Radek Kašpárek Field, pozval nás tam syn na oběd, měl to otevřeno asi 14 dni. Mladí jsou kamarádi , já zase s Radkovymi rodiči, moc zábavní a krasni lidé . On měl na stole zvláštní pomazanku, moc chutnou. Nechal nás hádat, ale pak prozradil: máslo utrene s vypekem zpod kurete. Pecka

  10. BOYE napsal:

    Když jsem žampiony plnila kdečím, zapékala, gratinovala, vždycky všichni hudrali, že jediný opravdu dobrý jsou smažený v trojobalu. Nesnášim obalování žampionů! Jíst jo, ale obalovat musí někdo jiný. Onehdy jsem se vybičovala, obalovala jak vzteklá, hromadu běžně, hromádku v kukuřici a rejži, smažila jak bubá v přepuštěným másle a co myslíte? Správně: „Matič, tos je nemohla naplnit a upíct, já je takhle nemám ráda a ségra taky neee.“ Zabít i s pubertou!
    Ale opetrželované s česnekekm? Klidně bych v tý restauraci taky čekala dvakrát, I třikrát a pak by mohli klidně říct, že hlavní chod došel. To je strašně doooobrýýý.

  11. adela.adale napsal:

    Tohle děláme v létě ke grilovanému masu – jen kapku jinak upravené: žampiony a česnek překrájené, v míse smíchat s petrželovou natí, solí, pepřem a olivovým olejem, zabalit do alobalu vymazaného trochu olejem. Lze i v troubě.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..