Na 1 plech:
2 hrnky moučkového cukru
1 3/4 hrnku hladké žitné mouky
1/4 hrnku kakaa
1 kypřící prášek
1 lžička soli
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku řepkového oleje
1/2 hrnku vody
Nejdříve smícháme vajíčka s mlékem a olejem, přimícháme cukr, sůl a kakao a přidáme mouku s kypřícím práškem.
Vodu uvaříme a nalijeme jí do těsta až jako poslední. Pečeme na 175° po dobu 30-35 minut. Poté necháme vychladnout.
Na polevu:
200 g kondenzovaného mléka (půl konzervy)
1 1/2 hrnku plnotučného tvarohu
1/2 pytlíčku vanilkového puddinku
Kondenzované mléko mícháme s tvarohem do stavu, kdy poleva bude tekutá. Nalijeme směs do kastrůlku nebo pánve, kterou postavíme na sporák na nízkou teplotu. Předtím si trošku směsi necháme, abychom do ní mohli přimíchat pudink. Když se směs ohřeje, přilijeme druhou část a na zbytkovém teple mícháme. Necháme vychladnout.
Nakonec rozetřeme polevu po buchtě a můžeme i ozdobit.
Recept poslala BOYE, ale moučník vyvinula Dorostenka. Zde postřehy hrdé matky: „Recept jsem nechala přesně tak, jak mi ho napsala. Vodu tam leje opravdu horkou z konvice a i ty strašidelný dva hrnky moučkovýho jsou prý správně. Protože nerady přeslazený, asi to bude pravda. 🙂 Jo, tvaroh byl vaničkový a všechno míchá drátěnou metlou v ruce. Ta struktura byla luxusní a chuť profi. Děkuji za pozornost, dobrou chuť.“
Velká gratulace Dorostence. Je to holka šikovná, vypadá to moc pěkně.
Geny jsou nakažlivé, tak se výsledku Dorostenčiny práce nedivím a taky nepochybuji, že je to prudce jedlé. Nikdy jsem takto z žitné mouky nic nepekla, tak to budu muset napravit. Jen tak dál, Dorostenko!? A ta prezentace výrobku taky nemá chybu. ?
Já poprvé koupila žitnou kvůli receptu na perník, co některá do diskuze nepsala. Pak následoval chleba a teď ji přidám kam se mi zdá, že by vhodná byla (i do osůchu polovinu mouky). Ale jenom čistě ze žitné jsem taky ještě nepekla. Už je to odzkoušené, nebude to risk. Ale udělala jsem chybu. Ukázala chlapovi obrázek a on mi tu nějak slintá ?… Fakt je po večeři!!
Pro luxusni moučník luxusní foto.Moučnik ze žitné je skvělý nápad.Jak je vidět i mladé nezkušené to dokážou starým zkušeným pěkně natřít.
Díky moc se mi líbí??
Šikovné dívčí, v jejím věku jsem neuměla péct vůbec, takže jen zírám
No panečku! Roste nàm koknurence…vypadá to moc hezky, pertenetrace bezchybná a bude to jistě moc dobré. Musíš být Luci pyšná !! A šiknovné dcerce velká gratulace?
Děvče šikovné, vítej na Bramboračce. Vař, peč, dus, smaž, vymýšlej nové recepty, budeš tu vždycky vítaná.
Z Dorostenky vyroste určitě velice šikovná kuchařka.
Emilka uz JE sikovna kucharka, uz tu od ni par receptu mame a vsechny super 🙂
To musí být vyborna kuchařka. Vymyslí, upeče, krásně nafotí. Ještě jednou velká gratulace.
Olalá! Tohle je ovšem vysoká liga a nezbývá než smeknout.
Cukrář musí být přesný, musí umět spojit chutě a musí umět svůj výrobek prezentovat.
A to dorostenka zvládla na výbornou. Klobouk dolů, děvče šikovné.????
Mimochodem, z cukrářů se stávají výborní kuchaři, protože mají ten správný cit.
Jen se nesnažím přeložit název ????
Já taky ne, páč je to puberťácký. Prostě čokoporno, ale oni to slovo používají tak, že my to nechápem…
Klid. Slovo „porno“ pouzivam v mnoha souvislostech a pubos uz nejsem 🙂
Jj, můj maličký miláček mi nedávno řekl, že jsem LAMA … kromě toho, že je to zvíře (a to vím), tak jsem zjistila, že jsem neschopná s mobilem a písíčkem ?♂️. A slovo „hustokrutopřísežný“ už ani neřeším. Ale, když mi říkala: „Babi, callni mi večer“, tak jsem bylo chvíli KO.
Teda…já znám KRUTOPŘÍSNÝ 😉
Noo, ale ona si to přizpůsobila a nenechá si to vysvětlit a mele pořád to svoje hustokrutopřísežný. To husto, asi aby tomu jako dala pořádný důraz a přísežný asi proto, aby bylo jako jasný, že přísahá ???
No, u nás se tohe používá trochu jinak – ve smyslu – nese se jako lama…
Jelikož by ten název můj chlap určitě prapodivně překroutil, bude u nás veden jako „Dorostenčin koláč“ . A uveden na stůl bude nejpozději příští víkend. Tento už jsem slíbila roládu pro švagra Zdeňka. Jelikož je veliká, zůstane nám doma půlka. Tohle je ale přesně podle gusta toho mojeho, takže brzy bude ??
Můj hlubokosklon před dorostenkou. Holka opravdu šikovná. Vypadá to tak dobře, že snad koupím žitnou mouku a vyzkouším.. A ten krém? To je něco pro mne úplně nového.
Foto krásné.
Mně, když říkala, jak vymyslela krém, normálně mě začaly slézat nehty. A dneska se mě ptala, jestli vám nevadí ohřívat tvaroh… Tak jsem odvětila, že má-li to ověřeno, není důvod se děsit. A když vám to nevyjde, tak jen pošlete k proplacení zničený matroš. Tak si to prý přijde odpracovat…
Budoucí zeť by Ti za ni měl dát auto – velebloudy bys asi neměla kam dát…
? jenom auto? Ta holčina má cenu nejmíň tryskáče. Na cesty do Anglie by ho všechny užily ??
??? Jasně, umýt nádobí, páč nevlastním myčku.
Došlo mi, že když byla moje dcérenka přibližně ve věku dorostenky, tak se jala smažit zmražené rybí prsty …. při návratu z kolbenky říkal synek, jak utekla z kuchyně a řvala na něj (je o 5 let mladší než ona): „Brácha, vono to prská, udělej s tím něco“
??? Tak to bych chtěla jednou zažít, jak si odpracovává cokoliv ve službách Médi Bédi…
Ohřívání tvarohu mne sice zarazilo, ale má li tam působit pudinkový prášek jako pojidlo, asi je to třeba. Já prostě děvčeti věřím. Hrozí jen to, že si na ni můj chlap došlápne a medvědí tlapou pohmoždí její sedínku.
Vzhledem k tomu, že když dělám domácí Termix, tak do horkého pudinku zašlehávám tvaroh, tak mi to ohřívání tvarohu zase tak divné nepřišlo.
Na ten krém jsem fakt zvědavá.Nemám ráda máslové a toto mi přijde hodně zajimavé.
Určitě půjde i na jiné moučníky- uvidíme. Tu z čokolády a zakysanky taky dávám i jinam, než kde jsem měla původně psáno ?
A vůbec, nevadí, když dělám „péřovku“, tak se tvaroh peče. V buchtách se taky peče, když dávám do palačinek, tak ho taky ohřívám ……
Moc šikovné děvčátko – no co taky čekat od takové maminky. Mě v jejím věku zajímalo úplně něco jiného a vaření to určitě nebylo. Jen mám malinký dotaz – jaká je velikost plechu, protože ten kousek je krásně vysoký. Děkuji. 🙂
To by mě taky zajímalo a vypadá krásné stavnata , ze ?
Taky opravdu hluboce smekám. Já se nejen v jejím věku, ale i daleko později vyhýbala kuchyni obloukem…