(1514) Chocoporn

Na 1 plech:
2 hrnky moučkového cukru
1 3/4 hrnku hladké žitné mouky
1/4 hrnku kakaa
1 kypřící prášek
1 lžička soli
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku řepkového oleje
1/2 hrnku vody

Nejdříve smícháme vajíčka s mlékem a olejem, přimícháme cukr, sůl a kakao a přidáme mouku s kypřícím práškem.
Vodu uvaříme a nalijeme jí do těsta až jako poslední. Pečeme na 175° po dobu 30-35 minut. Poté necháme vychladnout.

Na polevu:
200 g kondenzovaného mléka (půl konzervy)
1 1/2 hrnku plnotučného tvarohu
1/2 pytlíčku vanilkového puddinku

Kondenzované mléko mícháme s tvarohem do stavu, kdy poleva bude tekutá. Nalijeme směs do kastrůlku nebo pánve, kterou postavíme na sporák na nízkou teplotu. Předtím si trošku směsi necháme, abychom do ní mohli přimíchat pudink. Když se směs ohřeje, přilijeme druhou část a na zbytkovém teple mícháme. Necháme vychladnout.
Nakonec rozetřeme polevu po buchtě a můžeme i ozdobit.

Recept poslala BOYE, ale moučník vyvinula Dorostenka. Zde postřehy hrdé matky: „Recept jsem nechala přesně tak, jak mi ho napsala. Vodu tam leje opravdu horkou z konvice a i ty strašidelný dva hrnky moučkovýho jsou prý správně. Protože nerady přeslazený, asi to bude pravda. 🙂 Jo, tvaroh byl vaničkový a všechno míchá drátěnou metlou v ruce. Ta struktura byla luxusní a chuť profi. Děkuji za pozornost, dobrou chuť.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: (1514) Chocoporn

  1. Francizska napsal:

    Velká gratulace Dorostence. Je to holka šikovná, vypadá to moc pěkně.

  2. a.rena napsal:

    Geny jsou nakažlivé, tak se výsledku Dorostenčiny práce nedivím a taky nepochybuji, že je to prudce jedlé. Nikdy jsem takto z žitné mouky nic nepekla, tak to budu muset napravit. Jen tak dál, Dorostenko!? A ta prezentace výrobku taky nemá chybu. ?

    • kvetula.v napsal:

      Já poprvé koupila žitnou kvůli receptu na perník, co některá do diskuze nepsala. Pak následoval chleba a teď ji přidám kam se mi zdá, že by vhodná byla (i do osůchu polovinu mouky). Ale jenom čistě ze žitné jsem taky ještě nepekla. Už je to odzkoušené, nebude to risk. Ale udělala jsem chybu. Ukázala chlapovi obrázek a on mi tu nějak slintá ?… Fakt je po večeři!!

  3. jarybarka napsal:

    Pro luxusni moučník luxusní foto.Moučnik ze žitné je skvělý nápad.Jak je vidět i mladé nezkušené to dokážou starým zkušeným pěkně natřít.
    Díky moc se mi líbí??

  4. Vera M. napsal:

    Šikovné dívčí, v jejím věku jsem neuměla péct vůbec, takže jen zírám

  5. lakysa22 napsal:

    No panečku! Roste nàm koknurence…vypadá to moc hezky, pertenetrace bezchybná a bude to jistě moc dobré. Musíš být Luci pyšná !! A šiknovné dcerce velká gratulace?

  6. bozena.fialova napsal:

    Děvče šikovné, vítej na Bramboračce. Vař, peč, dus, smaž, vymýšlej nové recepty, budeš tu vždycky vítaná.

  7. kveta.batkova napsal:

    Z Dorostenky vyroste určitě velice šikovná kuchařka.

  8. Devětapadesátka napsal:

    Olalá! Tohle je ovšem vysoká liga a nezbývá než smeknout.

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Cukrář musí být přesný, musí umět spojit chutě a musí umět svůj výrobek prezentovat.
    A to dorostenka zvládla na výbornou. Klobouk dolů, děvče šikovné.????
    Mimochodem, z cukrářů se stávají výborní kuchaři, protože mají ten správný cit.
    Jen se nesnažím přeložit název ????

  10. kvetula.v napsal:

    Jelikož by ten název můj chlap určitě prapodivně překroutil, bude u nás veden jako „Dorostenčin koláč“ . A uveden na stůl bude nejpozději příští víkend. Tento už jsem slíbila roládu pro švagra Zdeňka. Jelikož je veliká, zůstane nám doma půlka. Tohle je ale přesně podle gusta toho mojeho, takže brzy bude ??

  11. blahovka.h napsal:

    Můj hlubokosklon před dorostenkou. Holka opravdu šikovná. Vypadá to tak dobře, že snad koupím žitnou mouku a vyzkouším.. A ten krém? To je něco pro mne úplně nového.
    Foto krásné.

  12. Jiřina napsal:

    Moc šikovné děvčátko – no co taky čekat od takové maminky. Mě v jejím věku zajímalo úplně něco jiného a vaření to určitě nebylo. Jen mám malinký dotaz – jaká je velikost plechu, protože ten kousek je krásně vysoký. Děkuji. 🙂

  13. adela.adale napsal:

    Taky opravdu hluboce smekám. Já se nejen v jejím věku, ale i daleko později vyhýbala kuchyni obloukem…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..