(1521) Hořovický řízek

vepřová kýta
sůl
pepř
hořčice plnotučná nebo dijonská
šunka
vejce natvrdo
ingredience na trojobal (hl. mouka, vejce, strouhanka)
sádlo – olej
majonéza – tatarka
(kaviár)

Na tento naklepejte plátek vepřové kýty. Osolte, opepřete a zlehka potřete obyčejnou nebo dijonskou hořčicí. Poklaďte jedním nebo dvěma plátky dobré šunky tak, aby maso bylo pokryté. Přidejte celé vařené vejce, zabalte do balíčku, obalte v trojobalu a velmi zvolna smažte ve vysoké vrstvě sádla nebo oleje. Podává se rozříznutý napůl a ozdobený lžící majonézy nebo tatarky. V původním receptu se na majonézu ještě přidávala lžička kaviáru, zde použit není. Podává se buď s vařenými bramborami  nebo je můžete nahrubo rozšťouchat jen s máslem.

Recept poslala Jana59 a podává k němu informaci: „Tohle jídlo vymyslel zhruba v polovině sedmdesátých let kuchař hořovického hotelu Zelený strom Zdenda Kadlec. Hotel stojí v téměř nezměněné podobě, Zdenda už je dávno v důchodu, ale řízek se tam dělá pořád. Krom toho ho dělají i v místní restauraci Na Krétě, která je zařazena do knihy Lukáše Hejlika jako jedna z těch, které stojí za to navštívit. To sice ano, ovšem na zdejší poměry je dost drahá. Ale jednou za čas… 🙂 „

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

53 komentářů: (1521) Hořovický řízek

  1. sharka.68 napsal:

    skvělé jídlo, dík za připomenutí, už jsem ho dlouho neměla…čas od času dělám pštrosí vejce nebo se jim také říká skotská vejce (mleté vepřové nebo jehněčí, do něj zabalené vejce na hniličku, které se před zabalením do mletého,obalí v pepři nebo v posekané petrželce..následuje obalit masem a potom trojobal a smažení….

  2. Vera M. napsal:

    Zrovna včera proběhla u nás v práci plamenna debata, z jakého masa je nejlepší rizek. Já jsem hájila veprovy, mam ho proste rada. Potom z kurecich stehen a mládež neda dopustit na kureci s krutí prsa …
    Kolegynka má o víkendu oslavu a horovickym rizkem by mohla překvapit ?

  3. jarybarka napsal:

    Nejlepší řízek je ten první snědený z prkýnka na tom se shodnu s Úsměvkou viď?
    Hořovický je skvělý pro slavnosnější chvíle a jistě na něj někdy dojde.Díky Jani.

  4. 60anda napsal:

    Nikde jsem nejedla lepší řízek, jak od naší mamky. Kdybych se pokrájela, tak takovej neudělám a to ho dělám stejně jako ona, v troubě.
    Já smažené moc nemusím, ale smažený květák ten miluji

  5. Jana Macůrková napsal:

    Řízky dělám dost často (syn je miluje, manžel už tolik ne) – z vepřové krkovice (je šťavnatější než z kýty nebo kotlety), kuřecí z vykostěných stehen, telecí, jehněčí, zelenina – lilek, květák.

  6. bozena.fialova napsal:

    Parádní recept, vůbec nebudu lkát nad pracností a při nejbližší příležitosti udělám.
    Moc děkuju.

  7. jarybarka napsal:

    A já ještě moc ocením to krasné žluťoučké vajíčko bez žašedlých odstínů nebo zelených okrajů z příliš dlouhého vaření.?

    • BOYE napsal:

      Přesně. Vždycky, když do něčeho mám dát vejce, doufám, že jeho původní verze je nahniličko – aby nezezelenal. 🙂

      • Francizska napsal:

        Souhlasím. Není nic horšího než zešedlé anebo nazelenalé okraje vejce. Moc krásně uvařené a prezentované

        • Vera M. napsal:

          Moje banda vajíčka jediné nahnilicko, namekko nebo napůl měkko. Tak jsem si je dle sebe naučila a teď to mám . Takže i když uvarim jen natvrdo bez zelených okrajů , už dělám pomazanku, oni fakt oblibuji ty měkčí a tekutejsi . I na chlebicku a na mise musí mít krásný měkký oranžový žloutek ?. To se ode mě proste očekává , ze to budu mít takové . ( jako u babičky – maminky )

          • Francizska napsal:

            Nevím, zda solíš vodu ve které vaříš vajíčka. To někde radil kuchař, který vařil i pro britskou královnu na její narozeniny. Připadá mi to tak lepší, vajíčka už potom nesolim. Tak jako brambory na br. Salát. Znám spoustu lidí, co tu vodu nedopíše.

          • Francizska napsal:

            Vodu nesolí. Oprava.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Franci, já solím vodu na vajcata i na brmbory ….. jsem tak naučená od maminky a od babičky.

          • BOYE napsal:

            Vodu solím a hodně. Protože je „hustší“ a prasklé nevyteče tak snadno. Někdy zas dávám ocet ve víře, že neprasknou (což je tak trochu sporné).

          • a.rena napsal:

            Taky solím i brambory ve slupce, i vajíčka. Taky se mi zdají potom lepší chuťově. Ale ocet do vody s vajíčky nedávám, bubě se potom loupou. Jak ten ocet naruší skořápku, blána se přichytí a nejde a nejde to loupat. Aspoň to je moje zkušenost.

  8. BOYE napsal:

    Jakmile se ukázal nadpis (pak musim srolovat) bylo mi jasno, ze které kuchyně toto ólalá pochází. A protože se chystám příští týden na nákup masa a Dorostenka bude mít významné narozeniny – tudíž k obědu bude víc lidí = víc kritiků – tohle by mohla být varianta 1A. Ale poslední slovo k obědu bude mít děfčeslavné.

  9. Jiřina napsal:

    Řízek a servírování úžasné, první mě napadlo, že vypadá jako sovička. U nás jede řízek z krkovice počesnekovaný, nebo kuřecích stehen taky počesnekovaný. Oba česnek můžeme, tak ho dávám téměř všude. No a květák, ten nikdy nezklame. Hořovický řízek jsem dělávala kdysi dávno, nějak jsem na něj zapomněla. Musím co nejdříve napravit. Ještě plněný řízek z vepřové kotlety – udělat kapsu, dát kousek másla, šunku, nebo smažená vajíčka, nebo plátek uzené krkovice, sepnout párátkem a trojobal. Taky jsem dlouho nedělala. Děkuji za připomínku. 🙂

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nádherný recept, nádherné foto ???
    Ale …. zasmála jsem se u výčtu toho trojobalu, opravdu. ???
    Teď vážně, jak jsem masová, tak normálně slintám nad bramborama, nádherně žluté a krásné, opravdu.

  11. Francizska napsal:

    Pro úsměvu, už nejde pod vlákno. Tak to jsem s těmi vajíčky asi objevila Ameriku. No, doma mne to nenaučili.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Moje babička a maminka vždy říkala – vyndej vejce z lednice, dej do kastrolu s vodou, nech je 1 hodinu stát, potom osol a dej vařit. Jedině takto nepopraskají.
      Někdo dává ocet, někdo sůl …. asi je to jedno, ale aby nepraskla, tak je důležité to odstátí ?

      • Francizska napsal:

        U nás se dával ten ocet. Vajíčka se ještě propichovala. Dávám do studené vody osolíme a hned pomalu začnu vařit. Fakt je , dnes nepraskají tak jako dříve. Ten ocet byl, aby srazil bílek, když praskne.

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Pokud mám domácí, tak praskají s radostí. Ta kupovaná moc ne, to je pravda. Ale je to o tom, jak moc jsou čerstvá.
          Jsem naučená na sůl, tak solím ……

          • Devětapadesátka napsal:

            Já nesolím, ale zahřívám pomalu, aby se nezačaly prudce vařit.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Jani, pokud je nechám hoďku stát na lince, tak pohoda. Ale máš pravdu, většina z nás nemá čas, tak sporák ohulí na plnou palbu a potom se diví, že jsou popraskané.

          • Devětapadesátka napsal:

            Nojo, jenže když zrovna dostanu chuť na vajíčko, nejsem ochotná čekat ani minutu, natož hodinu ?

          • jarybarka napsal:

            Jani a když zahřiváš pomalu jak ti jdou ze skořapky?Já z lednice do vroucí vody tak jsem naučená já

          • Devětapadesátka napsal:

            Evi, jdou normálka. Vařím na indukci a tam je to fičák, takže z 10 stupňů vařím na 8, pak tlumím jen aby voda jemně bublala.

      • lakysa22 napsal:

        U nas se dával ocet, pak jsem se naučila solit, i brambory ve šulšupce.. ale někdy ta vajíčka drží na sobě skořápku jak piřbitkou…

        • kvetula.v napsal:

          Po octu se mi zdálo, že skořápka měkne – je drolivá, takže už jedině sůl. Když nááhodou prasknou, nevytečou.
          Na to snadné loupání mi předvedl jeden mladý Ostravak fígl. Silnějším špendlíkem (větší zavírací) propíchl skořápku v místě vzduchové bubliny (širší část vajíčka) a dal uvařit do osolené vody. Fakt šla vejce dobře loupat. Já si ale nejsem schopná do kuchyně ten špendlík donýst a tak když honem honem dávám vařit, říkám si… musím….. ?

          • lakysa22 napsal:

            Zkusím, dám vědět?

          • Francizska napsal:

            Takto se to dělávalo kdysi. Ale bylo to prý aby nepraskla. Tak nevím.

          • Jana Macůrková napsal:

            Ten ocet to je jasné – kyselina octová odvápní skořápku a ta zákonitě změkne. S tu solí to neznám, ale moje maminka říkala, že čerstvá vajíčka jdou špatně loupat. A je fakt,že když si přivezu vejce ze statku, kde jsou sbíraná axmálně večer, tak jdou loupat hůř. Tak je nechávám týden v ledničce.

          • kvetula.v napsal:

            Nepraskla a dobře se loupala. Po ukončení doby varu slít a přelít studenou vodou (aspoň 2x po chvíli vyměnit)

          • Imelda napsal:

            Také solím a po uvaření nechávám stát ve studené vodě. Jdou pak líp oloupat.

  12. kvetula.v napsal:

    Tak tohle je nádhera olalaaaa ??
    Myslím, že po dnešním dni bych si i takovouto večeři zasloužila. Jenže do Hořovic daleko a tady mi tohle nikdo neuvaří. Tak holt budu muset sama. Jen až mi sem přistane řízkomaso dostatečné velikosti, abych mohla dobře zabalit. 😎

  13. lakysa22 napsal:

    Hihi, Jani, pordrobný recpect, jen jsi opomenula poznamenat, že se mají vejce před zabalením oloupat! Vzpomínám si, jak si kolega jako čerstvý novomžanel stěžoval, že nanželka dala do sekané vejce ve skořčápce – v recpectu nic takového nanapsali – tak kdyby nějaká začínající, sem nakukující…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..