vepřová kýta
sůl
pepř
hořčice plnotučná nebo dijonská
šunka
vejce natvrdo
ingredience na trojobal (hl. mouka, vejce, strouhanka)
sádlo – olej
majonéza – tatarka
(kaviár)
Na tento naklepejte plátek vepřové kýty. Osolte, opepřete a zlehka potřete obyčejnou nebo dijonskou hořčicí. Poklaďte jedním nebo dvěma plátky dobré šunky tak, aby maso bylo pokryté. Přidejte celé vařené vejce, zabalte do balíčku, obalte v trojobalu a velmi zvolna smažte ve vysoké vrstvě sádla nebo oleje. Podává se rozříznutý napůl a ozdobený lžící majonézy nebo tatarky. V původním receptu se na majonézu ještě přidávala lžička kaviáru, zde použit není. Podává se buď s vařenými bramborami nebo je můžete nahrubo rozšťouchat jen s máslem.
Recept poslala Jana59 a podává k němu informaci: „Tohle jídlo vymyslel zhruba v polovině sedmdesátých let kuchař hořovického hotelu Zelený strom Zdenda Kadlec. Hotel stojí v téměř nezměněné podobě, Zdenda už je dávno v důchodu, ale řízek se tam dělá pořád. Krom toho ho dělají i v místní restauraci Na Krétě, která je zařazena do knihy Lukáše Hejlika jako jedna z těch, které stojí za to navštívit. To sice ano, ovšem na zdejší poměry je dost drahá. Ale jednou za čas… 🙂 „
skvělé jídlo, dík za připomenutí, už jsem ho dlouho neměla…čas od času dělám pštrosí vejce nebo se jim také říká skotská vejce (mleté vepřové nebo jehněčí, do něj zabalené vejce na hniličku, které se před zabalením do mletého,obalí v pepři nebo v posekané petrželce..následuje obalit masem a potom trojobal a smažení….
Recept č. 84, nic novýho 🙂
já neříkám, že to je něco nového….. 😉
Zrovna včera proběhla u nás v práci plamenna debata, z jakého masa je nejlepší rizek. Já jsem hájila veprovy, mam ho proste rada. Potom z kurecich stehen a mládež neda dopustit na kureci s krutí prsa …
Kolegynka má o víkendu oslavu a horovickym rizkem by mohla překvapit ?
Nejlepší řízek je z květáku!
😉
Ale všechny zmíněné jsou taky dobré a na ten na fotce bych se teda pozvat rozhodně nechala. Budu muset něco takového spáchat.
Já jednoznačně hlasuji pro vepřový řízek. Malinko potřený česnekem a trojobal. Toto slavnostní podání řízku taky nemá chybu.
zkud do něj udělat kapsu a vymačkej tam vinnou klobásu, sklepni okraje,aby to nevyteklo a pak obal a osmaž…je to taky moc dobrý…..
Jé, potřenÿ česenekem pod trojobal to je dorota!! A česnekem nešetřím!
mám ráda řízek telecí a houbovej (bedly, masáky, velké hnědé klobouky….)..
Houby mam nejraději bez obalováni zvláště masáky
Nejlepší řízek je ten první snědený z prkýnka na tom se shodnu s Úsměvkou viď?
Hořovický je skvělý pro slavnosnější chvíle a jistě na něj někdy dojde.Díky Jani.
Jarní Bárko, tak o tom žádná ….. první prkýnkový je ten NEJ ??
Nikde jsem nejedla lepší řízek, jak od naší mamky. Kdybych se pokrájela, tak takovej neudělám a to ho dělám stejně jako ona, v troubě.
Já smažené moc nemusím, ale smažený květák ten miluji
Řízky dělám dost často (syn je miluje, manžel už tolik ne) – z vepřové krkovice (je šťavnatější než z kýty nebo kotlety), kuřecí z vykostěných stehen, telecí, jehněčí, zelenina – lilek, květák.
Parádní recept, vůbec nebudu lkát nad pracností a při nejbližší příležitosti udělám.
Moc děkuju.
A já ještě moc ocením to krasné žluťoučké vajíčko bez žašedlých odstínů nebo zelených okrajů z příliš dlouhého vaření.?
Přesně. Vždycky, když do něčeho mám dát vejce, doufám, že jeho původní verze je nahniličko – aby nezezelenal. 🙂
Souhlasím. Není nic horšího než zešedlé anebo nazelenalé okraje vejce. Moc krásně uvařené a prezentované
Moje banda vajíčka jediné nahnilicko, namekko nebo napůl měkko. Tak jsem si je dle sebe naučila a teď to mám . Takže i když uvarim jen natvrdo bez zelených okrajů , už dělám pomazanku, oni fakt oblibuji ty měkčí a tekutejsi . I na chlebicku a na mise musí mít krásný měkký oranžový žloutek ?. To se ode mě proste očekává , ze to budu mít takové . ( jako u babičky – maminky )
Nevím, zda solíš vodu ve které vaříš vajíčka. To někde radil kuchař, který vařil i pro britskou královnu na její narozeniny. Připadá mi to tak lepší, vajíčka už potom nesolim. Tak jako brambory na br. Salát. Znám spoustu lidí, co tu vodu nedopíše.
Vodu nesolí. Oprava.
Franci, já solím vodu na vajcata i na brmbory ….. jsem tak naučená od maminky a od babičky.
Vodu solím a hodně. Protože je „hustší“ a prasklé nevyteče tak snadno. Někdy zas dávám ocet ve víře, že neprasknou (což je tak trochu sporné).
Taky solím i brambory ve slupce, i vajíčka. Taky se mi zdají potom lepší chuťově. Ale ocet do vody s vajíčky nedávám, bubě se potom loupou. Jak ten ocet naruší skořápku, blána se přichytí a nejde a nejde to loupat. Aspoň to je moje zkušenost.
Zitra recept pozdeji.
Jakmile se ukázal nadpis (pak musim srolovat) bylo mi jasno, ze které kuchyně toto ólalá pochází. A protože se chystám příští týden na nákup masa a Dorostenka bude mít významné narozeniny – tudíž k obědu bude víc lidí = víc kritiků – tohle by mohla být varianta 1A. Ale poslední slovo k obědu bude mít děfčeslavné.
Řízek a servírování úžasné, první mě napadlo, že vypadá jako sovička. U nás jede řízek z krkovice počesnekovaný, nebo kuřecích stehen taky počesnekovaný. Oba česnek můžeme, tak ho dávám téměř všude. No a květák, ten nikdy nezklame. Hořovický řízek jsem dělávala kdysi dávno, nějak jsem na něj zapomněla. Musím co nejdříve napravit. Ještě plněný řízek z vepřové kotlety – udělat kapsu, dát kousek másla, šunku, nebo smažená vajíčka, nebo plátek uzené krkovice, sepnout párátkem a trojobal. Taky jsem dlouho nedělala. Děkuji za připomínku. 🙂
Nádherný recept, nádherné foto ???
Ale …. zasmála jsem se u výčtu toho trojobalu, opravdu. ???
Teď vážně, jak jsem masová, tak normálně slintám nad bramborama, nádherně žluté a krásné, opravdu.
Brambory jsou odrůda Gala a jsou ze Staroviček od paní W., která sem jezdí od jara do podzimu s ovocem a zeleninou. A jsou moc dobré.
Fakt nádherné, drží tvar, jsou žluté ….. to se jen tak nevidí, opravdu ???
Pro úsměvu, už nejde pod vlákno. Tak to jsem s těmi vajíčky asi objevila Ameriku. No, doma mne to nenaučili.
Moje babička a maminka vždy říkala – vyndej vejce z lednice, dej do kastrolu s vodou, nech je 1 hodinu stát, potom osol a dej vařit. Jedině takto nepopraskají.
Někdo dává ocet, někdo sůl …. asi je to jedno, ale aby nepraskla, tak je důležité to odstátí ?
U nás se dával ten ocet. Vajíčka se ještě propichovala. Dávám do studené vody osolíme a hned pomalu začnu vařit. Fakt je , dnes nepraskají tak jako dříve. Ten ocet byl, aby srazil bílek, když praskne.
Pokud mám domácí, tak praskají s radostí. Ta kupovaná moc ne, to je pravda. Ale je to o tom, jak moc jsou čerstvá.
Jsem naučená na sůl, tak solím ……
Já nesolím, ale zahřívám pomalu, aby se nezačaly prudce vařit.
Jani, pokud je nechám hoďku stát na lince, tak pohoda. Ale máš pravdu, většina z nás nemá čas, tak sporák ohulí na plnou palbu a potom se diví, že jsou popraskané.
Nojo, jenže když zrovna dostanu chuť na vajíčko, nejsem ochotná čekat ani minutu, natož hodinu ?
Jani a když zahřiváš pomalu jak ti jdou ze skořapky?Já z lednice do vroucí vody tak jsem naučená já
Evi, jdou normálka. Vařím na indukci a tam je to fičák, takže z 10 stupňů vařím na 8, pak tlumím jen aby voda jemně bublala.
U nas se dával ocet, pak jsem se naučila solit, i brambory ve šulšupce.. ale někdy ta vajíčka drží na sobě skořápku jak piřbitkou…
Po octu se mi zdálo, že skořápka měkne – je drolivá, takže už jedině sůl. Když nááhodou prasknou, nevytečou.
Na to snadné loupání mi předvedl jeden mladý Ostravak fígl. Silnějším špendlíkem (větší zavírací) propíchl skořápku v místě vzduchové bubliny (širší část vajíčka) a dal uvařit do osolené vody. Fakt šla vejce dobře loupat. Já si ale nejsem schopná do kuchyně ten špendlík donýst a tak když honem honem dávám vařit, říkám si… musím….. ?
Zkusím, dám vědět?
Takto se to dělávalo kdysi. Ale bylo to prý aby nepraskla. Tak nevím.
Ten ocet to je jasné – kyselina octová odvápní skořápku a ta zákonitě změkne. S tu solí to neznám, ale moje maminka říkala, že čerstvá vajíčka jdou špatně loupat. A je fakt,že když si přivezu vejce ze statku, kde jsou sbíraná axmálně večer, tak jdou loupat hůř. Tak je nechávám týden v ledničce.
Nepraskla a dobře se loupala. Po ukončení doby varu slít a přelít studenou vodou (aspoň 2x po chvíli vyměnit)
Také solím a po uvaření nechávám stát ve studené vodě. Jdou pak líp oloupat.
Tak tohle je nádhera olalaaaa ??
Myslím, že po dnešním dni bych si i takovouto večeři zasloužila. Jenže do Hořovic daleko a tady mi tohle nikdo neuvaří. Tak holt budu muset sama. Jen až mi sem přistane řízkomaso dostatečné velikosti, abych mohla dobře zabalit. 😎
Hihi, Jani, pordrobný recpect, jen jsi opomenula poznamenat, že se mají vejce před zabalením oloupat! Vzpomínám si, jak si kolega jako čerstvý novomžanel stěžoval, že nanželka dala do sekané vejce ve skořčápce – v recpectu nic takového nanapsali – tak kdyby nějaká začínající, sem nakukující…
Laky, jsi dobrá. Trojobal popsaný, oloupat vejce ne. Ale to by musela být už síla, když nebude vědět, že se vejce má oloupat.Ale jak píšeš, asi se to stát může. No, kdyby nějaká nakukujici. Doplnění: brambory oloupeme, nakrájíme. A nesmíme zapomenout umýt.
??
Nech na hlavě. Naše sousedka vařila první šunkofleky tak, že nakrájela točeňák a promíchala v pekáči s fleky nasypanými z pytlíku. Stěžovala si, že byly tvrdý a salám spálenej – když to vrátila do trouby dodělat. Jo a vejce nedala vůbec, protože na ně neměla chuť. Ovšem to nám vyprávěla, když se přišla zeptat, jak upéct kuře. Naše: Vypláchni, osuš, osol, dej máslo a trošku podlej – dodržela. Jen nevyndala igeliťák s drůbky… A pak se odstěhovali. Po třech letech přijela na svatbu své sestry, z auta vyndavala, co na svatbu připravila a jak jsme se tak ochomejtali kolem, tak nám neustále nutila ochutnat. Strach nás válcoval, ale pak jsme povolili. Holky, ta za ty tři roky udělala kuchařskou universitu! Oni totiž byli bohatí a furt jezdili po světě a stravovali se v lepších podnicích ve společnosti různých papalášů a tak snadno v těch podnicích vyloudila recept i přesné instrukce…
Naše sousedka pod námi nechala vařit slepici na polívku na plotně a odešla do města. Hrnec načerno, slepice natvrdo, obojí letělo do popelnice, a barák smrděl asi 3 měsíce.
??