brambory (musí být pevné, lojovité)
sůl
rozmarýn (nebo tymián nebo jiné bylinky dle vaší chuti)
muškátový oříšek
domácí sádlo nebo bylinkový olej
Brambory důkladně umyjeme a uvaříme ve slupce do poloměkka (pokud už máte brambory, kde slupku neradno konzumovat, klidně je oloupejte, jde to taky – jen se musí vařit vcelku). Poté je necháme trošku vychladnout a každý brambor „zbouchneme“ lehce do placata. Brambory pomastíme, osolíme, posypeme bylinkami a strouhneme muškátovým oříškem (není nutné). Troubu předehřemeje na 220° a pečeme brambory dozlatova. Podáváme s oblíbeným dipem nebo jako přílohu k masu.
Postřehy: v některých receptech se píše „zbouchneme brambory pěstí“ – tak to ne. V jiných se píše „zploštíme šťouchadlem na brambory“ – tak to už vůbec ne, neodhadnete užitnou sílu a dopadnete jako já, tj. budete mít šťouchanou bramboru se slupkou (nesmát!) Prostě brambory položte na vál a smáčkněte je mírným tlakem dlaně. Haderach
A protože A.rena se těšila na narozeninové menu, což brambory tak úplně nejsou, posílám jí navíc jeden osobní dárek. A ještě jednou všechno nejlepší 🙂
?A.reně přeju všechno nejlepší k dnešním narozeninám,hodně zdraví štěstí a spoustu krásných chvil s vnoučátky a v koňském sedle?
Haderach diky za recept.Já si furt lámala hlavu jak se to dělá???
brambory na bouchačku – se u nás doma dělají přes 50 let a dělaly se v rodině mojí mamky, které je 88 , takže co ona pamatuje…. to jsem ráda, že doputovaly i sem….
😀
Tak to abych to přendala z bezmasejch jídel do babiččiných receptů, ne?
to je na Tobě 😀
Už jsem to přehodila 🙂
No a na dovolené v Turecku pořad chodíme na “kobzol “. Už si z toho děláme srandu . Proste ho tam dělají taky – a nahoru si můžeš dat , co chceš ( já máslo a sýr)
Reni , heeeezkyyy krásný den, hodně květin od blízkých a hodně zdravi , štěstí , lásky
Teeeda, ten kůň je bomba! Nádhera. A, Heleno, těšila jsem se na recepísek a nezklamala jsi. V jednoduchosti je krása. S česnekem budou fantastické (miluju česnek), jen si je nemůžu dát dnes. V divadle by si ode mně lidi odsedávali.
A všem znovu děkuji za přání k narozkám, těší mě to.
No vidíš, sakra … česnekový máslo! Příště… Mám česnek, kterej MŮŽU jíst, tak si to užívám. Užij si divadlo. Na co jdete?
Její pastorkyňa, máme předplatné do našeho (Slováckého) divadla. Minule jsme byli na Přeletu nad kukaččím hnízdem… Ještě teď mám husí kůži. Jsou fakt dobří.
a rajčatový už jsi měla??
Recept 894 – některá už jsem dělala, ale rajčatové ještě ne.
já vím, že tam je, já ho doplňuju průběžně, víc mi chutná odleželý, je skvělý…..
Včera to byla generálka, dnes prmdiéra:
Milá Renatko! Ať půjdeš kamkoli, nezapomeň se vrátit! Čekají na Tebe přátelé s otevřenou náručí a se srdcem na dlani…??
Hezké narozeniny!!
❤
Renčo, upřímná přání všeho dobrého neomrzí, tak dnes ještě jednou – co nejvíc zdraví, klidu, pohody a každodenního prostého lidského štěstí. „Srdíčko“ musím napsat, počítač ho neumí. :-))
Jak mám stažnou tu Historickou kuchařku, tak tam se tenhle recepísek jmenuje Tlučený brambory. Neměla jsem ho odvahu dát, abych zase neschytala, že sem dávám příliš jednoduché recepty.
No, asi to ma nazvu spoustu (viz Sharka). Ja to puvodve nasla jako rozmacknute brambory a pak na mne zacaly vyskakovat dalsi nazvy….seslapnute brambory, rozplacnute brambory. Ovsem ZBOUCHNUTY byly nejlepsi. A jednoduchy…nesmis to rozvarit, nesmis to rozplacnout moc, tam se toho da zkazit 😉
Pokud mi paměť sahá, proti byť jednoduchému, ale dobrému receptu tu nikdo nikdy nic neměl.
A brtambory jsou úplně nejlepší jídlo!!
A teď k těm bramborám. Jakou já na ně hned dostala chuť! S tím česnekovým máslem si je udělám hned dnes k večeři. A zítra asi s čerstvým tymiánkem , pozítří s rozmarýnem…. :-)) Díky.
Jestli je budeš jist hodně horké , vyzkousej trosku strouhaneho sýra , on se roztopi a lahůdka ?
Tak asi půjdu uvařit brambory. Teď jsem je odnesla do sklepa. Takže znovu dolů.
Ještě jednou přeji vše nej k narozeninám.
Tedy slovo „zbouchnutý“ ve mně evokuje něco jiného než pokrm, ? ale proč ne?
Dobrých brambor máme pořád dost. Letos jsou dost drobné (to já radši než obry), tak se na takovýto pokrm budou hodit. Díky počasí jsou i čerstvé bylinky ?, jen doufám, že chlap nebude moc brblat ?
I ozdobení koník pro Renatu je skvostný – Reni, užívej si dnešní den co hrdlo ráčí, obklopená všemi svými drahoušky ? U nás k tomu svítí i sluníčko, tak doufám, že je to na Tvou počest a je krásně i u vás. ??
Tak podle důležitosti (protože není doba hladomoru, vítězí Renata): Rendo, Zdraví je, když tělo i duše fungují lépe, nebo alespoň úměrně věku. Štěstí je, když je zdravá rodina a vztahy s lidmi, se kterými má člověk co do činění, jakož i život bez nouze citové i hmotné. Obojí Ti přeju z celého srdce a oslavnou píseň pěju z plných plic. Na Moravu většinou ještě připopřávám oblíbené „srdce jako zvon a játra jako kámen“. Nicméně Tobě navrch ještě dodám, že neznám lepší obraz svobody, než cválající stádo koní ve volné přírodě. A tu svobodu, ten pocit, to je to, co Tobě přeju specielně.
? Na víc se nezmůžu.
Tak a teď k tomu recepajzu:
Chleba je český „boží dárek“ a brambory jsou prostě dar boha Baccha (neboli Bakchuse 🙂 ). Na podobně upravené jsme chodívali do restaurace a vždycky jsme se od stolu odvalovali. Doma jsme museli přibrzdit, protože nám došlo, že brambory z trouby občas máme dvakrát týdně. Což samo o sobě by bylo dobré pro peněženku a pro zdraví v podstatě neškodné až zdravé (protože k tomu vždycky jíme kopec zeleniny), ale časem by se to mohlo přejíst, což by nás mrzelo. Je to skvělá záležitost jen tak, jak je popsáno tady, nebo doplněno jogurtovým, majonézovým nebo jakýmkoli jiným dipem. A luxusní je jakákoli úprava od veganské přes vegetariánskou, rybožravskou (sardelové, nebo lososové máslo) až po masožernou (pancetta, škvarky)… O přidané flákotě nemluvě. A jako bonus jsou ty rozpuklý kobzole vééélmi fotogenický – je úplně jedno, jestli se servírují na pařezu, šutru, v plechovém talíři, nebo na míšeňským porcelánu. Vždycky vypadají dobře. No, jsou místa, kde by se mi naservírované nelíbily, ale těch je fakt málo. Třeba na podlaze.
Božínku, jsem si říkala, jak asi tak můžou být brambory těhotný ….. a ono ne, ony jsou rozmlácený.??
Jen tady přemýšlím nad „Brambory znova pomastíme ….“ – Hadérko, někde mi něco uniklo? ?
A jinak, brambory se vaří (původně jako příloha) a tak budou zbouchnutý s nějakým dipem – tady si ještě nejsem jistá, ale nějaký vymyslím. ???
Znova mi tam vlezlo omylem, opraveno, dik za upozorneni
A muj nejnej dip mas u receptu 213.
Díííííík ? Ten beru fšema deseti
Už se na ně těším, zkusím je udělat místo v troubě v horkovzdušné fritéze. Určitě to bude s dipem velká dobrota.
Brambory vždy a jakkoliv upravené můžeme a tyto zbouchnutý budou perfektní. Je fakt, že první dojem byl údiv, jak se brambory můžou zbouchnout – tady to slovo má trošku jiný význam, ale ať je to jak chce, brzo vyzkouším. 🙂
Jak jsem to dopoledne četla už jsem slintala. Vždyť jsem je kdysi taky dělala. Sice nebyly
„zbouchnutý“, ale roztrhla jsem je na polovinu a potřela husím nebo kachním sádlem s česnekem a dala zapéct. To byla dobrota. Ale jak ubývaly domácí husy a kachny, nějak se pozapomnělo. V mrazáku je husa i kachna a jak si to jindy nepřeju, tak doufám, že kačena, která bude v sobotu, trochu sádla pustí a budou brambory.
Mám nařízeno od zbouchnuté dcérenky, že je smím udělat jen když tady bude :-).
Tak to je teda !! Konečně vím , na co mám v lednicce skleničku s kachnim sadlem ?. Děkuji ti, čeká ne mnoho večeru u TV se zbouchnutymi brambory . Já vím , ze večeři mas dat nepříteli , ale já NEDAM
Kolik je třeba štěstí,
aby se narodila kobylka,
kolik je třeba tichých přání,
aby před Vámi strakáček stál.
Milá a.reno, přeji Ti, asi jako poslední vše nej, hodně zdraví a pohody a hlavně, hodně štěstí s koníky??