… aneb když brambory, tak brambory 🙂
1 kg vařených brambor
0,80 kg jablek
3 vejce
4 dcl mléka nebo smetany
skořice
vanilkový cukr
cukr písek
máslo asi 20 dkg
10 dkg hrubé mouky
špetka soli
Brambory nastrouháme na větších očkách, smícháme s hrubou moukou na drobenku a rozdělíme na 3 dávky.
Do pekáčku, hodně vymazaného máslem, dáme vrstvu této drobenky, poskládáme na to jablka, nastrouhaná nebo nakrájená na plátky, posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a cukrem písek (podle toho, jak máte rádi sladké) a pokropíme máslem. Zase dáme bramborovou drobenku a další vrstvu jablek, navrch zase bramborovou drobenku. Dáme zapéct a asi po 20 minutách zalijeme vejci, rozšlehanými v mléce nebo smetaně. Pečeme na 160° ještě asi 20 minut.
Recept poslala Helena Vojtová: „Ten recept byl v Herbáři, já ho našla ještě v knížce
„Jak vařily naše babičky“ – recepty asi z doby 19. stol. A strávníkům moc chutnalo.“
Věřím že strávníkům chutnalo dalabych si taky.A navíc máme další ňamku bez mouky?
Ajtakrajta je tam mouka ješté po ránu na jedno oko nevidím.
Tak zkusim s pohankovou a protože jablka a skořice pasujou s oŕechy tak i sekane oŕechy tam přidám.tak.
Já myslím, že i s pohankovou to půjde skvěle.
A nebo možná pohanková krupice 🙂
Nebála bych se ječné krupice, protože jahelník je vyzkoušenej. 🙂 U nás by prošla i celozrnná špalda.
je to super, já to jedla, když tam byly namíchaný jablka a pokrájený švestky…skvělý to bylo..taková jako žemlovka bez žemlí 😀
Svestky, mnam 😉
Moje baibička pekla se švestkami – dobrota náramná. Švestky nemám, ale s jablky to bude taky fajn, a může to být dnes?
Tak jesm znistila, že ten Němec mi už dejchá na krk…. Rozcuchaná nevěstka s jablkama, se šůfestkama dělala rýžový nákyp…
Nevěstka a šůfestky mě položily…
Já to jedla jednou, se švestkama. U nás to ani babička nepekla, takže mám, až na tu jedinou zkušenost, pouze literární poznatky. 🙂 Osobně bych nenamítala vůbec nic proti, ale u nás je hromadný odpor proti tepelně opracovaným jablkům. Jediný, kdo je ochoten je pozřít, je Dorostenka, ale jen ta jídla, která vaří sama. Tak se na ně budu usmívat a rozcuchanou si holt nechám ujít.
Jablka se svestkami jsem ještě asi neměla , muže to být dobre. Mám par pěkné stavnatych pulek svestek v mrazáku
Recept mi připomněl „třesenec“ (1395), u kterého je zmíněna i varianta nasladko,
jen bez zalití vajíčky s mlékem. Vzhledem k tomu, že nejsme zvyklí zalévat ani žemlovku, zkusila bych o vajíčka ošidit i tohle jídlo. Snad mi to „rozcuchaná nevěsta“ promine.
A mimochodem – zbouchnuté brambory s česnekovým máslem byly luxusní. :-))
Zbouchnuté brambory jsou hned zbouchané co?
Brambory už mám uvarene , ale momentálně nevím vůbec , co jim , tak jen s máslem . Kachní sadlelko bude , až budu ok
Přidávám se k Fialce – zbouchnutý brambory byly výborný i s tím dipem. Donesla jsem do kolbenky a moooooc to chutnalo.
Rozkoprstanou nevěstu znám se švestkami, dělávala moje babička a bylo to moc dobré.
Je fajne si připomínat tyto recepty, aby i mladí a nezkušení věděli, co se dřív vařilo a je to hlavně jedlé a skvělé.
Taky jsem to rovnou lupla pod Babicciny recepty 🙂
A dobře děláš …. hele, je to zvláštní, ale pokaždé, když je tady podobný recept, tak si vzpomenu na babičku, a že ta uměla vařit ?
Jééééé, teď koukám, že máš nový avatar. Teda takto, k mé nelibosti a velkému nesouhlasu ?
Co mas proti koalum? Ňuňuňu… 🙂
Nic, jen na tom avataru vypadají jako myš …. ?
Jinak tomu rozumím, je jich málo, jsou chránění, vypadají krásně …… ?
A mas neco proti mysim?
Jano …. mysistaaaaaaa 🙂
Hadérko, celkem nic, jen je nenávidím
A našemu Matesovi se to moc líbí!! Sice se mu míšani smáli, že není medvěd, ale vačnatec, ale umí na interfernetu, tak přestali. A mi se ta koalala líbí taký!!
Nad tímto receptem jsem nedávno dumala v kuchařce, kterou jsem nedávno objevila po babičce. Takže je to jasná pobídka to zkusit. ?
Recept je svůdný, ale nasladko pro mne nee… Leda že bych do jednoho pekáčku udělala toto a do druhého ten třesenec ? Základ je stejný a budeme mít každý své. Chlap ujíždí na sladkém a já to mám zakázané…
Já jsem si uzhotovila malou prcičku, ptž mi někdo! sež…jabka, zůstalo jen jedno. Tak v neděli si udělám ten potřásan se šukvarkama…já slintám, jen na to pomsyslím!!!!
Sasi a zalevala jsi to tím vajíčkem nebo nechala “rozcuchane”? Ten tresenec je taky moc prima.
Jako Boženka nezalévám, ani vejcem, ani žemlofku. A třesen bude se škvsrkama, i kdybych měla škvařit sádlo…
Co všechno jde z brambor dělat, jen zírám a pro nás bramborožravce recept k nezaplacení. Už je tady tolik receptů z brambor – to je na samostatnou kuchařku. Děvčata děkuji. 🙂
Recept mě nakopnul, že jsem ho šla hned vyzkoušet. Dala jsem kromě jablek sušené švestky, hrůzinky a ořechy. Mouku jsem použila pohankovou. Zalila jsem to podle receptu, ale myslím, že by to šlo i bez toho. Jo, a nakonec jsem to ještě vylepšila a upečené pokapala rozpuštěným máslem s rumem.
A netáhnou se za tou vůní davy soudesů??
Ólala tak toto bude hodně brzo.
Zdravím všechna děvčata co se vyjádřila k tomuto receptu ,. To vylepšení s máslem a rumem je na každém osobně. Já to pekla i pro děti a tak “ aklohol “ vynechala.
Píšu až dnes , byla jsem delší dobu “ mimoň “ , skolila mne zase myastenie a to děsná potvora, snad bude líp a občas bude i receptík. Všem přeji ZDRAVÍ kopec a vaření zdar.
Helenko, přeji, ať je brzo líp. Vím, o čem píšeš, moje maminka myastenií trpí už skoro padesát let. Teď má už dlouho klid.
Maminku moc pozdravuj , ona nás moc není kdo trpí touhle potvorou. Já za dva roky tři recedivy, mám to 8 let. Snad to teď chvilku vydrží v klídku. Hodně zdraví přeji.