(1523) Rozcuchaná nevěsta

… aneb když brambory, tak brambory 🙂

1 kg vařených brambor
0,80 kg jablek
3 vejce
4 dcl mléka nebo smetany
skořice
vanilkový cukr
cukr písek
máslo asi 20 dkg
10 dkg hrubé mouky
špetka soli

Brambory nastrouháme na větších očkách, smícháme s hrubou moukou na drobenku a  rozdělíme na 3 dávky.
Do pekáčku,  hodně vymazaného máslem,  dáme vrstvu této drobenky, poskládáme na to jablka, nastrouhaná nebo nakrájená na plátky, posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a cukrem písek (podle toho, jak máte rádi sladké) a pokropíme máslem. Zase dáme bramborovou drobenku a další vrstvu jablek, navrch zase bramborovou drobenku. Dáme zapéct a asi po 20 minutách zalijeme vejci, rozšlehanými v mléce nebo smetaně. Pečeme na 160° ještě asi 20 minut.

Recept poslala Helena Vojtová: „Ten recept byl v Herbáři, já ho našla ještě v knížce
„Jak vařily naše babičky“ –   recepty asi z doby 19. stol. A strávníkům moc chutnalo.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

36 komentářů: (1523) Rozcuchaná nevěsta

  1. jarybarka napsal:

    Věřím že strávníkům chutnalo dalabych si taky.A navíc máme další ňamku bez mouky?

  2. sharka.68 napsal:

    je to super, já to jedla, když tam byly namíchaný jablka a pokrájený švestky…skvělý to bylo..taková jako žemlovka bez žemlí 😀

  3. lakysa22 napsal:

    Moje baibička pekla se švestkami – dobrota náramná. Švestky nemám, ale s jablky to bude taky fajn, a může to být dnes?

  4. BOYE napsal:

    Já to jedla jednou, se švestkama. U nás to ani babička nepekla, takže mám, až na tu jedinou zkušenost, pouze literární poznatky. 🙂 Osobně bych nenamítala vůbec nic proti, ale u nás je hromadný odpor proti tepelně opracovaným jablkům. Jediný, kdo je ochoten je pozřít, je Dorostenka, ale jen ta jídla, která vaří sama. Tak se na ně budu usmívat a rozcuchanou si holt nechám ujít.

  5. Vera M. napsal:

    Jablka se svestkami jsem ještě asi neměla , muže to být dobre. Mám par pěkné stavnatych pulek svestek v mrazáku

  6. bozena.fialova napsal:

    Recept mi připomněl „třesenec“ (1395), u kterého je zmíněna i varianta nasladko,
    jen bez zalití vajíčky s mlékem. Vzhledem k tomu, že nejsme zvyklí zalévat ani žemlovku, zkusila bych o vajíčka ošidit i tohle jídlo. Snad mi to „rozcuchaná nevěsta“ promine.
    A mimochodem – zbouchnuté brambory s česnekovým máslem byly luxusní. :-))

  7. Vera M. napsal:

    Brambory už mám uvarene , ale momentálně nevím vůbec , co jim , tak jen s máslem . Kachní sadlelko bude , až budu ok

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přidávám se k Fialce – zbouchnutý brambory byly výborný i s tím dipem. Donesla jsem do kolbenky a moooooc to chutnalo.
    Rozkoprstanou nevěstu znám se švestkami, dělávala moje babička a bylo to moc dobré.
    Je fajne si připomínat tyto recepty, aby i mladí a nezkušení věděli, co se dřív vařilo a je to hlavně jedlé a skvělé.

  9. a.rena napsal:

    Nad tímto receptem jsem nedávno dumala v kuchařce, kterou jsem nedávno objevila po babičce. Takže je to jasná pobídka to zkusit. ?

  10. kvetula.v napsal:

    Recept je svůdný, ale nasladko pro mne nee… Leda že bych do jednoho pekáčku udělala toto a do druhého ten třesenec ? Základ je stejný a budeme mít každý své. Chlap ujíždí na sladkém a já to mám zakázané…

  11. Jiřina napsal:

    Co všechno jde z brambor dělat, jen zírám a pro nás bramborožravce recept k nezaplacení. Už je tady tolik receptů z brambor – to je na samostatnou kuchařku. Děvčata děkuji. 🙂

  12. Devětapadesátka napsal:

    Recept mě nakopnul, že jsem ho šla hned vyzkoušet. Dala jsem kromě jablek sušené švestky, hrůzinky a ořechy. Mouku jsem použila pohankovou. Zalila jsem to podle receptu, ale myslím, že by to šlo i bez toho. Jo, a nakonec jsem to ještě vylepšila a upečené pokapala rozpuštěným máslem s rumem.

  13. vojtovahelena napsal:

    Zdravím všechna děvčata co se vyjádřila k tomuto receptu ,. To vylepšení s máslem a rumem je na každém osobně. Já to pekla i pro děti a tak “ aklohol “ vynechala.
    Píšu až dnes , byla jsem delší dobu “ mimoň “ , skolila mne zase myastenie a to děsná potvora, snad bude líp a občas bude i receptík. Všem přeji ZDRAVÍ kopec a vaření zdar.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..