1 kg hladké 00
6 dkg kvasnic
mléko dle potřeby
špetka soli
trocha cukru na kvásek
1 PL oleje.
Necháme vykvasit kvasnice, potom umícháme řidší těsto, necháme cca 15 – 20 minut kynout, vyválíme, nakrájíme na kousky, které vytaháme prsty do požadované velikosti a smažíme.
Potřeme kečupem dle receptu č. 189 a posypeme nastrouhaným sýrem. Další vhodný potěr je sádlo rozpuštěné s utřeným česnekem. Langoše se dají konzumovat i druhý den.
Recept poslala Úsměvka a píše: „Ohřívat je budu v igelitovém pytlíku v MW. Do pytlíku stříknu pár kapek vody, zadělám a vrazím do MW – stejně jdou ohřívat i knedlíky.“
nejlepší jsou čerstvý…ale nejvíc mi chutnaly v Maďarsku…jednou z variant tam byly sladké langoše..posýplé cukrem se skořicí, ale u jednoho stánku,to měli dovedené k dokonalosti, do vytažené placky zabalili oloupaný banán, dali smažit a potom po zezlátnutí vytáhli a obalili ve skořicovém cukru s mletými ořechy…o jeden takovej „zámotek“, jsme se dělili dva, protože jeden to sníst nedokázal a bylo to skvělý….
Hele, Šárko, já sladký moc nejím, ale právě jsem začala slintat. TOHLE mi nedělej…
hele,Helo, jak tomu sladkýmu taky zrovna moc nedám, tak po tomhle, když jsem to psala, se mi i zastesklo 😀
Tak to muselo být opravdu famózní! I když klasika (já míchám na potírání zakysanou smetanu s česnekem) s kečupem a sýrem taky vyvolala Pavlovův reflex.
Jak banány nemusím,ta kombinace se skořicí a ořechy mně dostala.Hned bych si to dala,mňam…
taky jsem na to prvně koukala, ale zvědavost a mlsná huba, to vyhrály….
Já teda taky sladké neeeee, ale ta představa , ze mi to někdo vyrobí a podá horké …. no tohle JO!! A dceri to hned posílám , ona je maniak na skorici . Livance děla dětem ( a hlavně sobě) pořad
Jak já také sladké nemusím, tak s tím banánem to musí být mňamka. Je to skoro jako trdelník plněný banánem. Možná, že to vyzkouším v té horkovzdušné troubě.
Dneska to zase jede, langoše s čímkoliv – dobrota a od „59“ rozcuchaná nevěsta – další dobrota. Děvčata, tady nejde ubrat ani půl kila. Já snad přibírám jen když to čtu. 🙂
Přesně tak, s česnekem, kečupem a se sýrem, nejlepší jsou čerstvé a k tomu fazolová polévka ?. Kdysi jsme doma mívali vdolky z kynutého těsta, obdobně potřené česnekem, ale bez kečupu a k tomu ta fazolačka.
To mi nedělejte!! Úplně tu úpím!! Ale až budu moct, vezmu to všechno pořadě a přežjím se do bezduší!!
Ubezdušit se jídlem je krásná představa 🙂
Uff! Tys neviděla Velkou žranici? U toho filmu mě ubezdušení jídlem přešlo…
Ale jak si langoše dávám jednou za pár let, tak jsem právě vyhlásila ten správnej rok. Z těch vašich komentů mě taky chytla chuť.
Já langoše !vytahuji“ na velké talíři potřeném olejem, jde to do neuvěřitelné veikosti, limitované pouze velikostí talíře a velikostí pánve. Největší problém je udělat kulaté langoše v hranatém friťáku….???
Název (spíš ten dodatek) mi připomněl doby, kdy jsem v Holešově pekla palačinky pro tchána a tři nenažrané kluky v pokročilé pubertě (Vlastik a dva bráchové). To abych ten talíř na který jsem je dávala měla pod 220 V. A pekla jsem je na třech pánvičkách najednou, jinak to nepřibývalo.
Vždycky,když jsem je někde viděla, jsem si řikala tohle zkusím.Zatim na ně nedošlo a asi dokážu přežít bez langošú.Brzdí mě že je to kynuté a smažené.Ale řízky smažené tojooó to jooo.
Jsem na tom stejně, představa smaženého kynutého s česnekem, kečupem a sýrem, ó je, to by byl tanec! Dobré to musí být, o tom žádná, jen já to nedocením. Ale vám všem, které to dáte, to moc přeju.
Usmevko , to jsou krasavci , hned jsem zpátky v létě na Senci ve stanovem kempu , děti školáci a Langoše každý den ???. Ty byly tak výborne ???. Neprozradila bys přece jen cca kolik mléka ? ( nesmejte se , prosím ??, ale já fakt nikdy Langoše nedělala )
Věrko, to opravdu nejde, mám vždy ohřáté mléko ve čtvrtlitráku a na 0,5 kg mouky (si myslím, páč to sypu od oka) padne určitě víc. Ber to tak, že to musí být řidší těsto než na knedle a buchty. Těsto se i po těch 20 minutách lepí na prsty, je nutné mít trochu mouky na vále a moučnit si je. Ale je to opravdu rychlé a jedlé.
A smaží se jen do takto světloučka, jak jsou víc, tak nejsou dobré.
Jj, , mas je luxusní . Svetloucke , tak ok, řídké testo trosku lepive
Věrko, na Senec a tamní langoše nemůžu zapomenout … Hezké prostředí, prima parta v kempu a langoše prvotřídní, stejně jako v lázních Bükfürdő v Maďarsku. ?
Moje milé spolukuchatky,
když jsem Hadérce psala recepísek, tak jsem měla asi zatmění, bo co ?♂️
Chybka je již opravená (Hadérko, díky ?), tak pokud jste si některá recept opisovala či kopírovala, tak prosím znova.
Děkuji a omlouvám se ??
Já na langoše dostávám chuť tak max dvakrát ročně. Ale do pytle, dneska tedy joooo! A už dávno ne, protože ty poslední, které jsem si dala na nějakém jarmarku, za moc nestály. Zrovna sepisuju nákup – jako co, kde (musím to vždycky objezdit, ale vzhledem ke strategický poloze jedu kolem všech potřebných obchodů). Jsme dooost vyžraní, ale droždí, mouka tu je. Zadělám a po návratu, obtěžkána sýrem a kečupem budu mít připraveno na večeři. Dorostenka má zrovna anorektický jídelníček, ta si dá snítku petržele, nebo se párkrát zhluboka nadejchne a bude po večeři, čili se nemusím nijak vzrušovat. Před chvílí mi ukazovala „špeky“ a nevybíravě mě seřvala, když jsem se odvážila zeptat, zda chce koupit kukuřičný tortily (Benjamína touží po vlastnoruční výrobě kebabu…).
Díky za opětovné zlepšení nálady.???
Dorostenka mně dostala,že zdravím….
Recept na tyto langoše mám od Úsměvky asi půl roku , takže potvrzuji, že jsou výborné.
Dělám z poloviční dávky a dávám cca 250 ml mléka a necelé půlkilo mouky. Jen u nás v obchoďákách neprodávají dvounulku, takže musí stačit obyčejná hladká.
Jen po dnešku nevím, kde seženu nastroruhaný sýr na posypání ? (omlouvám se, ale nedalo mi to??) . Ale určo zase brzy usmažím, i když kynuté a smažené taky často nedělám 😎
No nerozumím tomu, čemu nerozumíš na nastroruhaným sýru ….. přece je to ten nejlepší z nejlepších, jen jsem to takto zaobalila, abych jako nepropagovala.?
Hus, baby. Opraveno. Ma snad Laysa patent na klabosnici 😉 ?
Zitra recept nevimkdy, mejte strpeni. Mam v krku jezka a pocit, jako kdyz me preslo stado slonu. Proti chripce ockovana jsem a Cinana jsem nepotkala, ale synek mi tu uz dva dny siri nejakyho vejra a mozna uspel. Uvidim rano 🙁
No nazdar! Tak přeju, ať je to jenom planý poplach.
Diky 🙁
Kdyby něco, napiš a já budu dávat. Mám zásoby. Ať se můžeš v klidu vyležet.Ale ten moribundus si nech, to je věc, ze které mám teď hrůzu, jak jsem oslabená, tak by to nemuselo dobře dopadnout.
Kdyby neco, ozvu se 🙂
Dik
Langoše nebo brplacky jsem vždycky dělala, když mi přijela všechna sarančata. Dvě kila mouky, dvě pánve velikost 28 a už se jelo. Teď, když nejstarší moc nejezdí, tak už stačí kilo a něco. Dělám je přibližně stejně, jen do těsta dávám velký bílý jogurt. Pokaždé mi je z nich nedobře, ale neodolám a trpím. Stojí to za to :-).
tak si po nich vezmi febichol….pokud tě kope žlučník…..
Žlučník je cajk, mám reflux :-(. Kvasnice jsou problém, Druhý den už můžu, ale to není ono.
Kočky, se tady nějak podezřele objevují moje recepty z roku raz dva.
Ale věřte mi, i Janě a Hadérce …. není to záměrné, jen se prostě zblázní systém a najednou to tady vyhodí.
Když nic jiného, tak si můžete recepísek připomenout, ne? 😉😉
Chyby v cislovani, uprava.