(1539) Humr II – valentýnský a s přednáškou

1 humr (zde kanadský)
máslo
citron
bagetky

Kupujeme-li humra čerstvého, musíme mít na paměti, že když obsluha obchodu vyndavá živého humra z vody, musí na něm být znát, že je zdravý. To znamená, že se  brání úchopu tím, že napřahuje (svázaná) klepeta a hledá, jak lovce štípnou a máchá ocasem.

Jeho příprava není pro slabochy, protože se usmrcuje tak, že ho hlavou napřed šoupnete do velkého hrnce s vařící osolenou vodou. Chce to velký hrnec, protože humr se někdy při vaření zkroutí a  tomu lze předejít tak, že pod něj přivážete vařečku

Humra musíme vařit tak dlouho, dokud se celý krunýř nezbarví do výrazné oranžovočervené barvy, což závisí na velikosti humra. Kilového humra budeme vařit asi čtvrt hodiny. V průběhu vaření musíme stav humrova krunýře kontrolovat. Když se převaří, je maso tuhé.

Máme-li humra mraženého, vyjmeme  z mrazáku a necháme rozmrazit v lednici dle návodu (viz recept 1180).

Změklé máslo smícháme se šťávou z citronu, poměr dle chuti. Mělo by být příjemně kyselé. Mírně osolíme, opravdu jen mírně.  Nakrájíme bagetku, z jedné strany potřeme olivovým olejem a osmažíme na steakové pánvi.

Humra vložíme do vařící vody asi na 7 minut. Jakmile je humr uvařený, vyjmeme ho z vody vroucí a dáme do vody studené. Tím se zastaví var a maso zůstane jemné.  Ostrým nožem nařízneme ze spodní strany od ocasu k hlavě a vyloupne maso a jikry nebo mlíčí. Na rozloupnutí klepet a nožiček použijeme kleště na humry. Nejlepší maso je v ocase a klepetech (nezapomeňte odstranit střívko a vnitřnosti, která poznáte podle nezvyklé barvy). Podáváme s bagetkami, namazanými  ochuceným máslem  a dobrým bílým vínem, ideálně odrůdou Chardonnay, nebo šampaňským.

Tentokrát nám humra poslala Francizska

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (1539) Humr II – valentýnský a s přednáškou

  1. jarybarka napsal:

    ÓLALÁ ÓLALÁ ÓLALÁ

    na víc se nezmůžu?

  2. Devětapadesátka napsal:

    No propánakrále, tři rány do hlavy, kde já teď seženu humra? Tohle se dělá, dát takový recept na poslední chvíli? Jinak potvrzuji, když se dobře udělá, maso je jak peříčko a chutí nedostižné. Franci je moje krevní skupina ?

  3. BOYE napsal:

    Ólalá! Tralalá! Juch! To píši vám, co mohu více? Co k tomu ještě dodati? Chňapněte do ruky lžíce a račte to sežrati. (je mi líto, spapati mi přijde infantilní, tak sorry) A ten návod je přesně to, co u podobných recepajzů většinou chybí.
    K drsnosti vaření: Ano, někomu to přijde nelidské. Tyto jedince ujišťuju, že každé maso, které máte na talíři bylo ŽIVOčichem. MRTVOčicha z něj někdo musel udělat. Jen jsme si odvykli pořizovat si jídlo vlastníma rukama. Což mi připomíná mou oblíbenou historku, kdy paní vidouc umrtvování humra zařvala: Šmarjá, vy to zabíjíte živý???!!! A s tím humrem je to sice drsírna, ale ne větší, než s kaprem na Vánoce. Ona totiž, naštěstí pro nás sraby, ta zvířata, která žijou furt s hubou pod vodou, neřvou ani když jim doopravdy ubližujem.

  4. Vera M. napsal:

    Wow , Franci, ty jsi ďábel , krása ?⚡️✨?

  5. kvetula.v napsal:

    Prostřeno svátečně, papáníčko sváteční, pozvat bych se nechala z fleku. Humr mi moc chutná, ale přípravu nechávám na odborníkách. ?
    Sice bych si to podle tohohle návodu i připravit troufla, ale…. nesměla bych ho vidět, jak se ten krasavec producíruje mezi jinou mořskou havětí , mrská tykadlama a kroutí očima na šťopkách. Bylo to mé první setkání a je nazapomenutelné… Což ovšem nic nemění na tom, že má moooc dobré masíčko ? 😎

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Hmmmmm, tak to je krása a ty šampusky, tak ty nemají chybu.?
    Já ho teda nikdy nedělala, ale jednou jsem koukala, jak ho připravoval manžel Osmanyho a to byl mžik, bylo jasné, že to nedělá poprvé.

  7. sharka.68 napsal:

    parádní recept, dělávaly jsme si humra s Karolínou,ale toho mraženýho…ona ty kleštičk yměla..já mám doma na tuhle příležitost kombinačky a pinzetu 😀

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..